Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă la Vilnius: Uşile Uniunii Europene nu sunt închise


Corespondență din capitala Lituaniei de la Valentina Ursu.


Proiectul declaraţiei finale a summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius – care mai circulă şi în această seară printre cei prezenţi la summit-ul de la Vilnius – aşa şi nu face referire la posibilitatea ca cele şase ţări care au fost incluse în Parteneriatul Estic să adere cândva la Uniunea Europeană.

Iurie Leancă în drum spre Vilnius (foto: Valentina Ursu)
Iurie Leancă în drum spre Vilnius (foto: Valentina Ursu)
Dar, aşa cum a declarat Europei Libere premierul Iurie Leancă, articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene – cel care precizează că orice ţară europeană poate solicita să fie admisă, dacă respectă valorile fundamentale ale Uniunii Europene – rămâne în vigoare, este unul legal. Ceea ce înseamnă, în opinia şefului executivului, că uşile Uniunii Europene nu sunt închise şi nu ar trebui să piară din elanul autorităţilor, dar şi cetăţenilor moldoveni ideea de a apropia ţara de Uniunea Europeană.

Acum însă în proiect stă scris negru pe alb că participanţii la reuniunea de la Vilnius recunosc, din nou, aspiraţiile europene şi opţiunea pentru Europa ale unor parteneri, precum şi hotărârea lor de a crea democraţii adânci şi viabile.

Chiar şi dacă înalţii demnitari de la Bruxelles au declarat că Ucraina are şanse să semneze Acordul de Asociere, până în al 12-lea ceas, le-au dat şansa să se gândească şi să pună semnătura, a devenit limpede că autorităţile de la Kiev nu vor semna acest document ucraineano-comunitar.

Mai mulţi europarlamentari, cu care am discutat aici, la summit-ul de la Vilnius, spun că salută progresele făcute de Republica Moldova, pentru a îndeplini condiţiile din planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Ce e drept, nimeni dintre ei nu se încumetă să vorbească despre o dată precisă, dar rămân încrezători că, până la finele anului 2014, moldovenii ar putea avea şansa, ocazia să circule fără vize în spaţiul Schengen.

La această oră, premierul Iurie Leancă are o întrevedere cu omologul său din Suedia. Până acuma s-a întâlnit cu alţi doi colegi de-ai săi, cel din ţara gazdă şi omologul său grec.

De la 1 ianuarie, Grecia preia preşedinţia Uniunii Europene, iată de ce relaţia moldo-elenă contează foarte mult pentru Republica Moldova, a sugerat Iurie Leancă. Şi a spus că va face tot posibilul ca această cooperare moldo-elenă să cunoască urcuşuri.
XS
SM
MD
LG