Linkuri accesibilitate

Comuniștii au început un protest „anti-summit” la reprezentanța UE din capitala Moldovei


Liderul socialist Igor Dodon a deplâns parafarea de către Republica Moldova a acordului de asociere la UE.



La Chișinău comuniștii au organizat din nou un protest impotriva semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană cerînd din nou demisia guvernului, alegeri anticipate și reorientarea politicii externe a Moldovei catre Răsărit. Partidul socialist, condus de Igor Dodon, a tinut o conferinta de presa tot pe tema summitului de la Vilnius unde a expus opinii apropiate comunistilor şi pentru care summitul ar fi un eşec. Alla Ceapai.


Câteva zeci de membri şi simpatizanţi PCRM, inclusiv activişti a două organizaţii neguvernamentale Liga Tineretului Rus şi Congresul Civic au protestat astăzi la sediul delegaţiei UE de la Chişinău. Organizatorii au spus că această acţiune „anti-summit”, cum au numit-o ei, este continuarea manifestaţiei comuniste de sâmbătă şi va dura în următoarele două zile. Fără a avea autorizaţia primăriei municipiului Chişinău manifestanţii au instalat şi câteva corturi, blocând porţiunea de stradă Mihail Kogălniceanu.

„Am venit aici ca să ne expunem părerea faţă de acele decizii luate în secret. Decizii care vor fi semnate la Vilnius cu cei care nu au avut mandatul poporului pentru astfel de paşi. Noi nu suntem împotriva Europei. Noi suntem pentru Uniunea Vamală” a spus deputatul comunist Alexandr Petkov.

În discursul său deputatul PCRM Grigore Petrenco s-a revoltat şi faţă de declaraţia făcută ieri de preşedintele României Traian Băsescu care spunea că următorul proiect de ţară al României este Unirea cu Republica Moldova, după aderarea acesteia la UE:



„Am venit să protestăm şi împotriva lipsei de reacţie a UE faţă de pretenţiile teritoriale ale preşedintelui român. Declaraţia spusă de preşedintele unei ţări europene este ascultată în tăcere şi susţinută de liderii UE.”

Declaraţia preşedintelui român a fost criticată astăzi şi de socialistul Igor Dodon la o conferinţă de presă cu aceeaşi tematică anti-Vilnius.

„Oare sub cortina integrării europene se ascunde Unirea cu România? eu mă adresez guvernanţilor ca să nu se primească aşa că în drum spre Bruxelles să se oprească doar la Bucureşti.”

Igor Dodon a spus că summit-ul de la Vilnius este un eşec atât pentru UE, cât şi pentru Republica Moldova. După părerea sa Moldova trebuia să suspende negocierile precum au făcut-o alte trei state din Parteneriatul Estic:

„Integrarea Europeană este un cal troian pentru Republica Moldova care va distruge, va detona Republica Moldova din interior. Noi considerăm că Republica Moldova la fel ca şi Ucraina, Armenia şi Azerbaidjan trebuie să aibă o poziţie foarte clară, să calculeze plusurile şi minusurile. Să pună accentul pe rezolvarea problemelor interne şi în perspectivă aprofundarea relaţiilor cu Rusia şi cu Uniunea vamală.”

În opinia lui Igor Dodon procesele de euro-integrare vor duce la acutizarea situaţiei din Găgăuzia, la pierderea Transnistriei şi la înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă . Despre o posibilă escaladare a conflictului armat dintre Tiraspol şi Chişinău în condiţiile răcirii relaţiilor cu Rusia a vorbit ieri şi liderul separatist Evghenii Şevciuk într-un interviu pentru o televiziune rusească.

Acum câteva zile Igor Dodon a lansat şi un concept de federalizare a Republicii Moldova, în opinia lui, singura soluţie pentru conflictul transnistrean. Socialiştii planifică să meargă în mai multe localităţi pentru a le explica oamenilor dezavantajele UE, dar şi să consolideze forţele politice opozante vectorului european.

Mai mulţi experţi înclină să creadă că după parafarea Acordului de Asociere la Vilnius guvernarea pro-europeană va trebui să ţină piept nu doar presiunilor interne, dar şi a unor eventuale presiuni din exterior.
Previous Next

XS
SM
MD
LG