Linkuri accesibilitate

Mircea Buga: asigurarea medicală se scumpeşte, dar serviciile se ieftinesc


Mircea Buga
Mircea Buga

Interviu cu Mircea Buga, directorul Companiei Naționale de asigurări în Medicină.


În 2014 asigurările medicale vor fi mai scumpe. Cât vor costa? Răspunde Mircea Buga, directorul Companiei Naționale de asigurări în Medicină.

Europa Liberă: Domnule Buga, executivul a aprobat astăzi proiectul Legii fondurilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor, stabilind un deficit de 100 mln lei. Dar ceea ce se reţine este că poliţa medicală obligatorie se scumpeşte, de la 700 de lei, se pare că, ajunge să coste 4000 de lei, ceva mai mult de 4 ori. Cum se explică aceasta?

Mircea Buga: „Nu e vorba de majorarea preţului la poliţă, noi vorbim de creşterea fondurilor de asigurări medicale pentru anul următor, care se compune din mai multe componente. Una se referă la prima de asigurare pe care o plăteşte angajatorul şi angajatul care, într-adevăr, se majorează cu 7-8 la sută. Poliţa de asigurare e un document de hârtie, deci, reprezintă o hârtie. Noi vorbim de plăţile care sunt achitate de către angajatori şi angajaţi. Deci 4+4 la sută va fi taxa pentru anul următor, contribuţia care va fi achitată în fondul de asigurări. 8 la sută este o creştere nu atât de esenţială, noi am mai avut astfel de creşteri, din 2007 până în 2009, tot câte un procent anual a crescut. Am început cu 4 la sută, media europeană este de 13 la sută. Deci ne mişcăm treptat spre un sistem veritabil de asigurări medicale.”

Europa Liberă: Dar lărgiţi şi gama de servicii în domeniu?

Mircea Buga: „Evident. Acesta e şi scopul, elementul de bază este mărirea alocaţiilor publice pentru sănătate şi, respectiv, micşorarea cheltuielilor personale,
Fiecare cetăţean va cheltui mai puţin pentru sistemul de sănătate, datorită creşterii fondurilor de asigurări. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă un volum de servicii mai mari...
private, pentru sănătate. Fiecare cetăţean va cheltui mai puţin pentru sistemul de sănătate, datorită creşterii fondurilor de asigurări. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă un volum de servicii mai mari, înseamnă servicii mai complexe, înseamnă micşorarea listei de aşteptare, înseamnă medicamente compensate mai multe, deci, tot ce ţine de volumul de servicii prestate în sistemul de sănătate al ţării.”

Europa Liberă: Dar mai rămân moldoveni care refuză să cumpere poliţa de asigurare.

Mircea Buga: „Sunt o serie de persoane, în special, cele aşa-numite auto-angajate, deci, persoanele care se asigură individual anual, în aceste categorii, evident, mai sunt persoane care nu se asigură. O mare parte dintre ei sunt plecaţi peste hotarele Republicii Moldova. Este iarăşi o categorie importantă de cetăţeni care nu contribuie la fondurile de asigurări medicale, într-un fel, obiectiv nefiind în ţară. Dacă vorbim de studenţi, ei sunt o acoperiţi, nu este o problemă, inclusiv pentru cei care învaţă peste hotare.

Cei care lucrează peste hotare au posibilitatea, nu obligaţia, dar posibilitatea să îşi ia poliţa de asigurare, achitând doar pentru numărul de zile rămase, până la sfârşitul anului. Spre exemplu, un cetăţean care a lucrat peste hotare, vine în luna august, respectiv, achită doar pentru septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie şi va obţine poliţa de asigurare şi va putea să fie deservit în instituţiile medicale. Este o facilitate şi pentru ei, dar nu o obligaţie. În rest, statul asigură 1,8 milioane de cetăţeni, marea parte a populaţiei este asigurată, 83 la sută din cetăţenii Republicii Moldova sunt asiguraţi şi contribuie, într-un fel sau altul, la fondurile de asigurări. Deci cei care nu contribuie sunt în minoritate vădită faţă de cei care contribuie.”

Europa Liberă: Şi iar aţi făcut o diferenţiere: cei care procură poliţa, până la 31 martie?

Mircea Buga: „Până la 31 martie, se va păstra reducerea de 50 la sută pentru cetăţenii Republicii Moldova care achită în termeni prima de asigurări.”

Europa Liberă: Costul fiind?

Mircea Buga: „Prima de asigurare în sumă fixă: 4056, respectiv, jumate de preţ este 2028 de lei.”

Europa Liberă: Cei care nu au salariu să acopere acest preţ cum să se descurce?

Mircea Buga: „Cei care nu au salariu şi nu au cu ce acoperi sunt acoperiţi de către stat. Toate categoriile vulnerabile sunt acoperite de către stat, 15 categorii de
Toate categoriile vulnerabile sunt acoperite de către stat...
persoane. Şi, respectiv, vă vorbeam: 1,8 mln cetăţeni sunt asiguraţi de către stat gratuit, ei nu achită nimic pe parcursul anului. Vorbim doar de cetăţenii care au posibilitatea şi au sursele financiare pentru a se asigura. Deci ei sunt obligaţi. În rest, toţi fie sunt acoperiţi de stat, fie sunt angajaţi şi vor achita din salariu.”

Europa Liberă: Cum vă reuşeşte să administraţi bugetul care vi se alocă?

Mircea Buga: „95 la sută din fonduri se contractează cu instituţiile medicale care prestează servicii. Şi noi achităm servicii”

Europa Liberă: Ştiu că, în alţi ani, ziceaţi că nu în toţi anii au avut unde să fie direcţionaţi banii.

Mircea Buga: „Acuma nu există aşa tendinţă. Vreau să spun că fondul de bază sau fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente se acoperă sută la sută, se cheltuie. Şi mai mult ca atât, noi şi din fondul de rezervă mai acoperim pentru serviciile medicale suplimentare acordate cetăţenilor. Mai luăm şi de acolo bani. Deci practic noi nu avem probleme acuma cu mijloace care să rămână.”

Europa Liberă: Şi totuşi în aceste sondaje de opinie lumea se arată nemulţumită de felul cum îi sunt prestate serviciile în domeniul ocrotirii sănătăţii.

Mircea Buga: „Este adevărat. Există nemulţumiri ale pacienţilor faţă de calitatea serviciilor medicale, atitudinea lucrătorilor medicali. Acesta este un fenomen care nu ţ
Calitatea proastă a serviciilor medicale discreditează indirect şi sistemul de asigurări...
ine neapărat de fondurile de asigurări medicale. Noi vorbim de partea prestării serviciilor sau vorbim de partea contractării serviciilor, financiară. Dar ţine de calitatea serviciilor medicale şi ne îngrijorează că aceasta discreditează şi sistemul de asigurări, indirect.”

Europa Liberă: Cum afectează?

Mircea Buga: „Ca imagine, în primul rând. Ca imagine, ca dorinţă pentru potenţialii cumpărători de poliţă să se asigure.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG