Linkuri accesibilitate

ASEM a premiat cei mai buni 10 studenţi ai anului


Tot mai multe universităţi din R.Moldova organizează concursuri între studenţi unde sunt apreciate publicaţii ştiinţifice, idei de proiecte, business planuri sau reuşite academice.


Aseară, Academia de Studii Economice din Moldova a premiat cei mai buni 10 studenţi ai anului 2013. În competiţie s-au înscris 41 de tineri iar criteriul de apreciere a fost nu doar performanţa academică, dar şi nivelul de implicare a studenţilor în activităţile extracurriculare. Profesorii universitari, membri ai juriului spun că, întâi de toate, aprecierea muncii elevilor îi va încuraja să-şi dorească mai mult şi să fie competitivi. Alte detalii aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu, care a discutat cu studenţii premianţi:

Studenţii care au cules laurii concursului, dar şi ceilalţi participanţi au certitudinea că fiecare competiţie este pentru un tânăr o formă de evaluare personală. Daniela Moisei, studentă în anul doi la facultatea Finanţe a luat premiul mare. Ea crede că în timpul anilor de studenţie, tinerii trebuie să bifeze reuşite şi realizări în dosarul personal, pe care ulterior să mizeze, când se prezintă în faţa unui angajator:

„Un CV bun este practic un instrument de branding personal atunci când mergem undeva să ne angajăm. Dar este important, pe lângă activitatea academică a fiecăruia dintre noi, să avem şi o activitate extra curriculară , să se implice activ, să fie un cetăţean activ al societăţii, pentru că, deopotrivă este important să fii un bun profesionist dar să fii implicat şi social, de ce nu, să fii membru al unui ONG, un voluntar activ.”

Tot mai multe universităţi din Republica Moldova organizează concursuri între studenţi unde sunt apreciate publicaţii ştiinţifice, idei de proiecte, business planuri sau reuşite academice. Cei mai buni studenţi, spune Anatol Godonoagă, decan la Facultatea Cibernetică, Statistică și Informatică Economică reuşesc să-şi găsească un loc de muncă şi după primul an de studii, întrucât, unele companii încurajează punerea la încercare a aptitudinilor tinerilor:

„A luat amploare, iată în cadrul facultăţii de cibernetică, statistică şi informatică economică, am avut câteva evenimente, au venit reprezentanţi de la diferite întreprinderi, private, de stat, care se interesează de ceea ce producem noi. Noi producem un produs care e foarte complicat să îl obţii într-o calitate, e mare responsabilitate, ţine de substanţa cenuşie. Se fac şi concursuri în acest scop, au dialog, au anchete, au discuţii şi îi aleg pe cei mai buni.”

Cristina Ursu, o altă premiantă a competiţiei pledează pentru investiţia companiilor în dezvoltarea forţei de muncă. Ea crede că pentru a pune capăt frecventelor lamentări ale tinerilor cu referire la angajare, trebuie să se ajungă la un echilibru de angajamente între cele două părţi:

„Trebuie să muncească studenţii foarte mult şi să depună efort pentru ca să fie competitivi. La fel trebuie să muncească angajatorii, dacă tu îţi doreşti ca compania ta să crească, trebuie să investeşti foarte mult în personalul tău. Personalul este cheia succesului şi asta ar trebui şi angajatorii să înţeleagă, ei aduc valoare companiei şi generează idei care pot ajuta mereu. La rândul lor, studenţii, sunt sigură că trebuie să depună tot efortul, pentru ca angajatorul să nu poată spune că uite, nu am de unde alege.”

În fiecare an, studenţii economişti pot participa şi la concursul ideilor de afaceri. De aproape nouă ani, cele mai bune iniţiative antreprenoriale sunt puse în aplicare de Incubatorul de afaceri al Academiei de Studii Economice, unde studenţii sunt îndrumaţi de profesori şi susţinuţi financiar de companii private. În aceşti ani au fost create 21 de firme iar 17 dintre ele activează şi în prezent pe piaţa economică.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG