Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Nu putem închide ușa în fața diplomației”


Președintele american vorbind luni la San Francisco
Președintele american vorbind luni la San Francisco

Liderul Statelor Unite despre perspectivele acordului nuclear semnat de puterile internaționale cu Iranul.



Președintele american Barack Obama a apărat, într-un discurs rostit la San Francisco, recentul acord al puterilor internaționale cu Iranul și le-a dat o replică celor care îl critică.

„Poate tonul dur și lăudăros e ceva ușor de făcut politic, dar nu este un lucru bun pentru securitatea noastră”, le-a răspuns Barack Obama unor congresmeni republicani care au criticat înțelegerea cu Iranul promovată de președinte.

Acordul nuclear interimar încheiat duminică la Geneva între șase puteri ale lumii și Iran prevede relaxarea unor sancțiuni economice impuse Teheranului în schimbul restrângerii activităților nucleare iraniene și acceptării inspecțiilor internaționale.

Acordul a fost încheiat pe o perioadă de șase luni, răstimp în care Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania ar trebui să ajungă la o soluție permanentă.

Criticii spun că acordul de la Geneva slăbește presiunile asupra Republicii Islamice. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit acordul o greșeală istorică.

Dar Barack Obama, în remarcile sale de luni făcute la San Francisco, a spus că pactul oprește progresele nucleare ale Iranului, care trebuie să închidă elemente cheie ale programului atomic.

Președintele american a descris înțelegerea drept o victorie diplomatică: „Dacă Iranul folosește această ocazie și se alătură comunității globale, atunci putem începe să subțiem neîncrederea care a existat de mulți ani între țările noastre. Nimic din toate acestea nu va fi ușor de făcut, iar provocările sunt enorme. Dar nu putem închide ușa în fața diplomației”.

Președintele american a mai spus că, în timp ce inspecțiile internaționale vor asigura că Iranul nu construiește bomba atomică, Statele Unite vor promova insistent în următoarele luni o soluție definitivă în această dispută.

Uniunea Europeană a semnalat luni că ar putea ridica în decembrie sau ianuarie unele sancțiuni impuse Iranului. Sancțiunile pot fi reintroduse oricând, dacă Iranul nu respectă înțelegerile.

Teheranul s-a angajat între altele să nu mai îmbogățească uraniu mai mult de 5% și să-și neutralizeze uraniul îmbogățit deja până la 20 de procente, adică până aproape de nivelul celui folosit la bombe. De asemenea, a căzut de acord să renunțe la instalarea unor noi centrifuge de îmbogățire noi și să oprească lansarea reactorului de la Arak care poate produce plutoniu. Inspectorii ONU vor avea acces mai mare la obiectivele nucleare Natanz și Fordow.

Dacă face toate acestea, Iranul poate conta pe venituri de șapte miliarde de dolari din relaxarea sancțiunilor în sectorul petrochimic și cel al metalelor prețioase. Statele Unite și aliații lor au mai promis să nu impună sancțiuni noi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG