Linkuri accesibilitate

Va rămâne Moldova fermă pe poziţia proeuropeana?


Cu microfonul Europei Libere în centrul Chişinăului.


Am intrat în una din cele mai „fierbinţi” săptămâni ale ultimei perioade – săptămâna summitului de la Vilnius, când Moldova (împreună cu Georgia) urmează să parafeze acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, iar Ucraina ar fi trebuit să îl semneze, Kievul fiind cu un pas înaintea Chişinăului şi Tbilisi-ului.

Dar… cum se ştie, dinspre guvernul de la Kiev mesajele au fost clare şi pregătirea documentelor pentru semnare a fost întreruptă.

Preşedintele Ianukovici încă nu s-a pronunţat în nici un fel.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev şi în alte oraşe cerând liderilor lor să nu risipească aceasta şansă a ţării şi să semneze acordul cu Uniunea Europeană. În această situaţie „în schimbare permanentă”, ce cred moldovenii, care au văzut şi la sfârşitul săptămânii un protest antieuropean la Chişinău cu mii de persoane… Aşadar, până la urmă, Moldova va rămâne fermă pe poziţia sa proeuropeana? Tamara Grejdeanu a fost cu microfonul în centrul capitalei:


„Eu sunt convins că noi o să fim în Uniunea Europeană în viitorul apropiat. Nu poate să fie înapoi.”

Europa Liberă: Dar protestele comuniștilor, în ce măsură pot influența acest traseu?

„Nu pot, ne-am convins singuri, din conținutul celor care au vorbit.”

Europa Liberă: Dar presiuni există? Vor exista?

„Întotdeauna au fost presiuni, și interese bineînțeles și presiuni, o parte nu-și dorește, fiindcă în Uniunea Europeană trebuie să fii transparent la toate.”

„Oricum oamenii cu speranță merg înainte, cei care vor să vină înapoi puterea comunistă trag înapoi, dar pînă la urmă o să reușească.”

Europa Liberă: O situație similară cu cea din Ucraina ar fi posibilă?

„N-aș crede.”

„Cred că degrabă nu o să ne integrăm în Uniunea Europeană. Eu sper că o să rezistăm presiunii, cred că o să ne descurcăm, problema e în clasa politică.”

Europa Liberă: La ce problemă vă referiți?

„Cred că trebuie dați afară mulți judecători, mulți corupți, procurori, guvernanți și trebuie cineva totalitar să vină, să facă de ordine la noi.”

Europa Liberă: Dar păstrăm același vector de politică externă?

„Da, cred că da, integrarea în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Are viață traseul european al Republicii Moldova?

„Obligatoriu, cresc tineri, avem copii care trebuie să tindă spre o cultură mai înaltă.”

Europa Liberă: Dar au fost protestele comuniștilor, credeți că sunt ele în măsură să schimbe ceva?

„Cred că nu, a trecut timpul comuniștilor. Încet, încet se stinge, acei care mai protestează, care mai au o nostalgie și mergem mai departe cum trebuie să fie.”

„Asta unde în UE”?

Europa Liberă: O să mergem în Uniunea Europeană sau...?

„Nu!”

Europa Liberă: De ce credeți așa?

„Se vede după cum arată, la televizor arată, cum Voronin spune că o să fie mai rău în Europa”.

Europa Liberă: Dar dumneavoastră ce credeți?

„Eu ce cred, eu vreau să fie bine și așa și așa, dar să fie măcar oleacă bine, mai liber, dar după cum se vede mai mult comuniștii o să ia, de acum 58% au comuniștii.”

„Noi trebuie să mergem spre Europa fiindcă noi altfel nu avem încotro, copii noștri unde să se ducă dacă noi stagnăm? Înapoi nu ne întoarcem în nici un caz.”

Europa Liberă: Înapoi unde aveți în vedere? Spre Federația Rusă?

„Nici într-o parte în afară de Europa.”

„Eu cred că drumul este corect, numai cei de la conducere trebuie să fie cinstiți și să facă pentru popor, ca poporul să trăiască mai bine, fiindcă 95% sunt în sărăcie, dar numai 5% trăiesc așa mai bine, fiindcă nu au făcut anii aceștia aproape nimic. Ei trebuie să atragă mai multă atenție la problemele economice, când economia țării e puternică atunci și lumea trăiește bine și atunci o să fie totul bine.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG