Linkuri accesibilitate

Cooperare bulgaro-americană în energetica nucleară


Centrala de la Kozlodui
Centrala de la Kozlodui

Centrala Kozlodui extinsă cu un nou reactor american de tip „Westinghouse”.



Bulgaria intenționează să extindă CAE Kozludui cu un al șaptelea reactor american „Westinghouse” de 1000 de MW. Proiectul, care face parte din programul de diversificare a energeticii bulgare, a fost discutat în timpul vizitei de o săptămână la Washington a ministrului economiei și energeticii Dragomir Stoinev.

El a declarat că reactorul de 1000 de MW face parte din generația 3-plus și este cel mai modern din lume la ora actuală. Avaria de la Fukushima nu ar fi fost posibilă cu astfel de reactoare, care au un sistem pasiv de securitate ce nu necesită generatoare suplimentare de energie electrică.

Stoinev a vizitat centrala de la Pittsburgh a companiei „Westinghouse”. El a spus că va propune începerea de tratative între Holdingul energetic bulgar și compania americană la baza unui mandat al guvernului. Banca americană „Exismbank” și-a anunțat disponibilitatea de a finanța proiectul.

După ce au fost deconectate primele patru reactoare de 440 de MW, acum la Centrala de la Kozludui funcționează două reactoare sovietice a câte 1000 de MW. Modernizarea acestora a costat până acum Bulgariei 560 de milioane de euro. Cel de al cincelea reactor va trebui oprit în 2017 iar cel de al șaselea – în 2021. În aceste condiții, apare de pe acum problema înlocuirii reactoarelor sovietice.

Experții avertizează că vor fi necesare șase-șapte ani pentru proiectare și încă șase-șapte, pentru construcția propriuzisă. Ministrul Stoinev însă este de părere că lucrările de construcție vor putea demara în 2016.

El a declarat: „Consider că acordul va putea fi semnat în finele anului viitor, iar reactorul va putea intra în funcțiune în 2021. Bulgaria și Statele Unite ale Americii vor deschide o nouă pagină în colaborarea energetică”. Stoinev a devenit primul ministrul bulgar al economiei și energeticii care s-a întâlnit la Consiliul de Securitate Națională cu consilierii economici ai președintelui Barack Obama.

În timpul vizitei a fost discutat și proiectul construirii a două noi blocuri energetice la cea mai mare centrală bulgară pe cărbune „Marița-est” 2.
Previous Next

XS
SM
MD
LG