Linkuri accesibilitate

Reacții la acordul preliminar încheiat cu Iranul la Geneva


Secretarul de Stat american John Kerry (dr.) strîngînd mîna ministrului de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, la Geneva, la 24 noiembrie
Secretarul de Stat american John Kerry (dr.) strîngînd mîna ministrului de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, la Geneva, la 24 noiembrie

Congresmenul Adam Schiff: „Iranul nu trebuie să se îndoiască de determinarea noastră: nu le vom permite să se înarmeze nuclear sau să amenințe Statele Unite sau Israelul.”



Puteri ale lumii au incheiat un acord cu Iranul, menit sa incetineasca intr-o prima faza programul nuclear iranian, cu obiectivul de a elimina pericolului unui Iran înarmat nuclear. Care sint primele reactii? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama a spus ca acordul deschide calea pentru verificarea programului nuclear Iranian, cu obiectivul de a elimina pericolul ca aceasta tara sa obtina armament nuclear. Administratia considera acordul ca un succes istoric, realizat prin mijloace diplomatice, o victorie pentru presedinte si secretarul sau de stat John Kerry.

Aliatul Americii, Israelul are - cel putin prin vocea premierului - o alta opinie. Benjamin Netanyahu a spus ca acordul interimar este o greseala istorica, care nu pune in revers ambitiile nucleare ale Iranului si prezinta un pericol pentru comunitatea internationala. Liderul israelian a spus ca tara sa va analiza in continuare prevederile, dar isi rezerva dreptul de a isi apara interesele de securitate si nu va permite Iranului ostil sa obtina armament nuclear.

Presedintele Israelului, Shimon Peres, a facut apel la Iran sa renunte in relatia cu tara sa la politica de ostilitate si la sprijinirea terorismului international, pentru ca acest accord sa capete un context propice.

Acordul prevede diminuarea anumitor sanctiuni impotriva Iranului, intr-o prima faza, dar asta depinde si de pozitia Congresului, in Statele Unite. Acolo, parerile sint impartite. Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a spus ca acordul va fi tratat in Congres cu o doza de scepticism sanatos si numeroase intrebari adresate nu doar iranienilor, dar si administratiei si aliatilor Americii. Un alt lider republican, Eric Cantor a spus ca Statele Unite nu trebuie sa diminueze cererile Natiunilor Unite ca Iranul sa-si opreasca toate activitatile nucleare, inclusiv imbogatirea uraniului. Senatorul republican Marco Rubio, un posibil candidat prezidential crede ca Statele Unite trebuie sa mareasca regimul de sanctiuni, nu sa-l diminueze pentru a se asigura ca Iranul renunta la ambitiile nucleare.

Democratii elogiaza insa acordul. Deputatul Adam Smith, liderul minoritatii din Comisia pentru Servicii Armate, considera intelegerea ca fiind un pas bun, intr-o directie pozitiva. Asta in primul rind datorita mecanismelor de monitorizare care vor intra in vigoare inca din faza initiala si care permit realizarea obiectivelor pe termen lung, un Iran fara capabilitati militare nucleare.

Deputatul Adam Schiff, membru al Comisiei pentru Informatii a spus „Nu am incredere in regimul iranian si va trebui sa le urmarim comportamentul pentru a ne asigura ca nu vor trișa. Daca o vor face si la sfirsitul celor sase luni nu sint de acord cu o rezolutie finala, atunci le putem ingheta proprietatile si impune sanctiuni chiar mai dure. Iranul nu trebuie sa se indoiasca de determinarea noastra: nu le vom permite sa se inarmeze nuclear sau sa ameninte Statele Unite sau Israelul sau sa porneasca o cursa nucleara, in regiune. In acelasi timp insa, daca noul presedinte al Iranului isi respecta intentiile enuntate, urmatoarele sase luni pot aduce o schimbare semnificativa in raporturile noastre bilaterale - declaratiile deputatului democrat, Adam Shiff.

Relatari de presa arata ca negocieri intre oficialitati ale administratiei americane si iranieni s-ar fi desfasurat in secret, incepind cu luna martie, ceea ce explica viteza cu care s-a ajuns la o intelegere acum.
XS
SM
MD
LG