Linkuri accesibilitate

Noi proteste antiguvernamentale ale comuniștilor la Chișinău


Nu este clar dacă PCRM are de gând să se instaleze pe mai multă vreme cu protestele în centrul capitalei.



Sprijinitorii comuniștilor au demonstrat vineri la Chișinău împotriva instituțiilor puterii, la o zi după expirarea unui ultimatum înaintat guvernului pentru a-și da demisia. Comuniștii spun că planifică pentru mâine o demonstrație mai mare. Protestele au loc cu o săptămână înainte ca premierul Iurie Leancă să parafeze la Vilnius acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, căruia comuniștii i se opun. Relatează Alla Ceapai.


Cei peste o mie de protestatari comunişti, aşa cum au estimat organizatorii, dar şi poliţia, s-au întâlnit la sediul PCRM şi au mărșăluit până la reşedinţa preşedintelui Nicolae Timofti, unde au solicitat o audienţă la şeful statului. În timp ce câţiva deputaţi comuniştii au fost primiţi la reşedinţă, unde au depus o cerere în care solicită demisia preşedintelui Timofti, afară protestatarii orchestraţi de fruntaşii PCRM scandau lozinci împotriva guvernării şi a şefului statului.

Ulterior, coloana de protestatari a mers în faţa Guvernului, unde deputaţii PCRM au depus o altă cerere cu aceeaşi revendicare.

Nici preşedintele Timofti, nici premierul Leancă nu au ieşit în faţa protestatarilor, iar cancelariile lor au recepţionat petiţiile opoziţiei comuniste. Iată cum a comentat acest demers secretarul general al apăratului preşedintelui Ion Păduraru:

„Înainte de summit-ul de la Vilnius se întreprind mai multe acţiuni de presiune, intimidare. E ceva normal. Este un drept al cetăţenilor de a protesta. Important ca aceste proteste să aibă loc în limita legii.”

Dar iată ce a declarat pentru Europa Liberă consilierul pe probleme politice a primului ministru Vlad Kulminski:

„Partidul comuniștilor ne acuză că am ales calea pro-europeană şi că este o greșeală, dar la alte nivele şi în alte conversații comuniștii se pronunță în favoarea menținerii vectorului European al Republicii Moldova, şi spun că modelul UE este cel mai bun model pentru modernizarea şi dezvoltarea ţării. Şi cu aceasta opinie noi suntem totalmente de acord. ”

Manifestaţia comuniştilor s-a încheiat la orele amiezii în faţa Palatului Republicii, unde avea loc şedinţa plenului Parlamentului. Fruntaşii PCRM au anunţat pentru mâine o demonstraţie de amploare în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Nici un partid de stânga deocamdată nu şi-a anunţat susţinerea pentru manifestaţia de sîmbătă a PCRM. Iar singura forţă politică care a declarat public că nu va participa este Partidul Popular Socialist condus de fostul comunist Victor Stepaniuc, care insistă de mai multă vreme asupra constituirii unui congres a forţelor de stânga:

„Nu participăm pentru că nu cunoaştem foarte bine scopurile şi scenariile acestei manifestări. Noi considerăm că este absolut nepregătită aşa o manifestare. Electoratul de stânga nu este mobilizat pentru asemenea acţiune. Ca efect şi informaţional, şi politic, inclusiv electoral ea poate să aducă beneficii doar PCRM, dar cred că într-o măsură destul de mică. Şi în general, această dispersare a forţelor de stânga, această scindare din ultimii ani deranjează electoratul. Populaţia ar vrea ca forţele de stânga să lucreze în unison, chiar dacă au viziuni diferite. Electoratul de stânga este astăzi foarte scindat, iar vina pentru această situaţie este a PCRM.”

Deocamdată nu este limpede dacă comuniştii au de gând să se instaleze pe mai multă vreme cu protestele în centrul capitalei amenajând şi corturi aşa cum prevestea pe o reţea de socializare cunoscutul consilier comunist din consiliul municipal Chişinău Victor Gurău. Nu este limpede şi cum va derula manifestaţia opoziţiei comuniste întrucât PMAN a fost rezervată şi de PLDM după cum anunţă site-ul primăriei municipiului Chişinău, lucru confirmat şi de liderul formaţiunii Vlad Filat pentru un post privat de televiziune.
Previous Next

XS
SM
MD
LG