Linkuri accesibilitate

Soci 2014 - O Olimpiadă cu... cîntec


Izvestia: „La Olimpiada de la Soci vor evolua Gergiev, Lopatkina, Mațuiev și Bashmet”



Faptul că artiști, adesea dintre cei mai cunoscuți, au cedat sirenelor puterii și propagandei politice, din cele mai diverse motive, de la satisfacerea ego-ului propriu, mai rar din convingeri personale, și, nu de puține ori, pentru interese materiale, nu este nici un secret. Cel mai recent exemplu îl oferă zilele acestea detaliile apărute în presa rusă despre artiștii, muzicieni, balerini etc., ce vor fi aleși pentru a contribui la spectacolele din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, din februarie-martie 2014.

Cotidianul rus „Izvestia” anunța zilele acestea într-un titlu, ca pe o știre certă, că „La Olimpiada de la Soci vor evolua Gergiev, Lopatkina, Mațuiev și Bashmet”. Cei patru „mușchetari”, vechi susținători ai președintelui Putin și ai politicilor sale, dirijorul Valeri Gergiev, balerina Uliana Lopatkina, pianistul Denis Mațuiev și altistul Iuri Bashmet sînt prezentați ca alegeri sigure, în ciuda faptului că rezultatele concursului oficial de oferte, organizat de Ministerul Culturii, nu au fost anunțate.

Dar pe cine ar deranja această mică abatere de la reglementările legale și pretins democratice? Cei care urmăresc scena politică rusă sînt la curent cu faptul că numele directorului general și artistic al Teatrului Mariinsky din St. Petersburg, figurează în calitate de „Ambasador Soci 2014” pe site-ul Olimpiadei, cu un citat propagandistic amintind de anii 1950: „Noi nu sîntem constructori sau specialiști în design, dar putem munci alături de organizatorii Jocurilor pentru a contribui la reputația [J.O.] Soci 2014”. Valeri Gergiev nu ezită spunînd: „Cred că toată lumea poate contribui la Jocurile [Olimpice] de la Soci 2014 și ar trebui să procedeze așa, în mod ferm și cu abnegație”.



Cotidianul „Izvestia” furniza alte detalii aproape amuzante, scriind că rezultatele concursului de oferte ar urma să fie decise de Ministerul Culturii abia la 13 decembrie și că este vorba despre alegerea în total a 69 de artiști, ce vor participa la patru ceremonii, printre cîștigători urmînd să se afle „patru dirijori, șase dansatori, un pianist/sau un violonist, o orchestrăm un cor, actori de circ, etc.”

Specificarea unora dintre condițiile de concurs nu lasă îndoială asupra alegerii pre-gîndite de către culturnicii Ministerului.
Președintele Vladimir Putin acordîndu-i lui Valery Gergiev titlul de „Erou al Muncii”
Președintele Vladimir Putin acordîndu-i lui Valery Gergiev titlul de „Erou al Muncii”
Dirijorul ar trebui să fie, astfel, „Artist al Poporului din URSS/Rusia”, să fie o personalitate recunoscută pe plan global, cu ani de experiență în turnee în străinătate și să aibă numeroase înregistrări de concert cu multe lucrări ale compozitorilor clasici și moderni”. Croiala condițiilor - se scrie pe bună dreptate în „Izvestia” - „nu lasă alegere pentru cine altul decît maestrul Gergiev?” Și s-ar putea adăuga între condițiile uitate, aceea de a fi un mare comerciant de... produse din carne de curcan!

Programul activităților dirijorului legate de Olimpiada de Iarnă sugerează și că o a doua alegere a fost deja făcută, în
Vladimir Putin cu alt „Erou al Muncii”, Iuri Bashmet la Kremlin în ianuarie 2013
Vladimir Putin cu alt „Erou al Muncii”, Iuri Bashmet la Kremlin în ianuarie 2013
persoana altui susținători fără rezerve a politicii lui Vladimir Putin, cunoscutul interpret de violă, Iuri Bashmet. Împreună cu Gergiev, el urmează ca, încă înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, să apară în concert la Festivalul de Iarnă al Artelor, să inaugureze un Forum la Soci și, în timpul Olimpiadei, să conducă prima Orchestră de Tineret a Întregii Rusii.

Ca și Gergiev, care a anunțat din septembrie că va activa la Olimpiadă, pianistul Denis Mațuiev, și el cu un titlu de Artist al Poporului căpătat de la președintele Putin, a declarat pentru „Izvestia” că va participa „cu siguranță la Olimpiadă, dar, cum, nu voi revela secretele. Firește, nu voi cînta doar la pian și voi saluta atleții noștri pe podium...”

Un alt Artist al Poporului, directorul Marelui Circ din Moscova, se declara fericit să participe la Olimpiadă spunînd: „Cînd rușii întreprind ceva este necesar să o întreprindă cu forțe rusești. În multe domenii, în special în circ și balet, noi putem dicta pe această planetă cine este cel mai puternic”. O declarație ce nu suferă comentarii suplimentare asupra mentalității prevalente la Moscova...

Între ceilalți apropiați ai președintelui rus, angajați trup și suflet pentru Olimpiada de la Soci, se află dansatoarea stea de la Mariinsky, Uliana Lopatkina și o binecunoscută pe plan internațional soprană, Maria Guleghina. Ambele au refuzat să comenteze subiectul, confirmînd doar participarea.

În presa rusă se anunță altfel că pentru cele patru ceremonii de deschidere și închidere ale Jocurilor Olimpice - este vorba și de cele paralimpice, care se vor derula în martie la Soci - Ministerul Culturii a alocat 40,5 milioane de ruble și că spectacolele vor fi inspirate de cele ale Olimpiadei britanice, cu prezentarea unor personaje ale istoriei ruse, de la cele ale basmelor, la troica „sufletelor moarte” ale lui Gogol și la Petru cel Mare. Pe stadion, la 7 februarie, vor figura 15 clădiri, șase locomotive, șase poduri și diverse sculpturi, realizate cu ajutorul, între altele, al unor experți britanici.

Proteste la New York în fața Operei Metropolitan la premiera cu „Evgheni Oneghin”
Proteste la New York în fața Operei Metropolitan la premiera cu „Evgheni Oneghin”
Deocamdată, cel aflat în vizorul presei internaționale și al organizațiilor pentru apărarea drepturile omului este dirijorul Valeri Gergiev, la ale cărui ultime prestații londoneze s-a protestat pentru refuzul său de a condamna legislația homofobă, votată de Parlamentul rus și sprijinită de președintele Putin...
Previous Next

XS
SM
MD
LG