Linkuri accesibilitate

„Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Belarus ar trebui să fie libere să-și traseze singure viitorul”


Audieri în Comisia pentru Relații Externe din Senatul american pe tema relației dintre Rusia și statele Parteneriatului Estic.



Șeful unei comisii din Senatul Statelor Unite a criticat Rusia pentru „presiunile considerabile” făcute asupra țărilor care vor să se
Chris Murphy, președintele subcomisiei pentru afaceri europene din Comisia pentru Relații Externe din Senat
Chris Murphy, președintele subcomisiei pentru afaceri europene din Comisia pentru Relații Externe din Senat
alăture Uniunii Europene. Chris Murphy, președintele subcomisiei pentru afaceri europene din Comisia pentru Relații Externe din Senat, a făcut aceste remarci la o audiere pe tema statelor din Europa de est și din zona Caucazului care ar putea deveni cândva membre în UE.

„Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Belarus ar trebui să fie libere să-și traseze singure viitorul”, a spus Murphy. El a criticat embargourile comerciale aplicate de ruși țărilor care aspiră să se alăture UE: „Din păcate se pare că Rusia [...] face presiuni considerabile asupra fiecărei din țările Parteneriatului Estic pentru a le descuraja să-și strângă relațiile cu UE. Am văzut embargoul asupra vinurilor din Moldova, ciocolatei din Ucraina, îngrășămintelor din Belarus, iar lista ar putea continua. Aceste embargouri sunt atât inutile cât și contraproductive pentru Rusia, pentru că așa cum UE este interesată să aibă vecini stabili și prosperi, Rusia ar trebui să aibă același interes.”

Membrii Comisiei pentru Relații Externe din Senat au audiat-o pe tema progreselor țărilor din Europa de est și pe Victoria Nuland, care a fost numită recent secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice.

Victoria Nuland, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice
Victoria Nuland, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice
Nuland a spus că apropiatul summit de la Vilnius al Parteneriatului Estic va fi un „moment istoric” pentru Ucraina, Moldova și Georgia și „un pas crucial pentru visul lor de a se integra deplin într-o bună zi în Europa”.

Nuland a mai spus că toate cele trei țări menționate „au muncit din greu să-și aducă sistemele judiciare și de aplicare a legii mai aproape de standardele UE și să-și pregătească sistemele economice și piețele energetice pentru integrarea cu Europa.”.

Ca și Murphy, Nuland a insistat că Rusia nu ar trebui să obstrucționeze integrarea europeană a vecinilor sale, care este la urma urmei și în interesul ei: „Niște vecini mai prosperi vor cumpăra probabil mai multe bunuri rusești.”

„În discuțiile noastre cu Rusia despre Parteneriatul Estic încurajăm Moscova să-și respecte angajamentele față de OSCE și altele privind dreptul vecinilor ei de a promova ce aranjamente politice și economice doresc”, a spus Nuland.

Oficialul american a lăudat în special Georgia pentru progresul în lupta împotriva corupției, spunând că exemplul ei ar putea fi urmat și de celelalte țări ale Parteneriatului estic.

Nuland a mai observat că deși Ucraina a adoptat aproape 20 de legi care armonizează legislația cu a UE înaintea summitului de la Vilnius mai are de îndeplinit câteva condiții importante dacă vrea să semneze acordul de asociere la UE, inclusiv s-o elibereze din închisoare în vederea tratamentului medical pe fostul premier Iulia Timoșenko.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG