Linkuri accesibilitate

Ministerul educaţiei a lansat în dezbatere publică noul Cod al educaţiei


Guvernul speră că proiectul Codului va fi aprobat de Parlament până la sfârşitul acestui an.


Astăzi au început, la Chișinău, dezbaterile publice pe marginea proiectului de Cod al Educaţiei – dezbateri organizate de ministerul educaţiei. Tamara Grejdeanu relatează:

Ideea de a promova o nouă lege a educaţiei, în măsură să răspundă provocărilor şi necesităţilor din educaţie a apărut încă în 2006. Reprezentanţii ministerului insistă că această iniţiativă legislativă este necesară pentru a pune temelia unei noi doctrine educaţionale în sistemul de învăţământ. Codul educaţiei, spune Maia Sandu, ministra educaţiei, este necesar pentru a avea prevederi clare care să rezolve mai multe probleme ce vizează accesul, pregătirea şi cadrele didactice din sistemul educaţional.

Una din noutăţile proiectului este creşterea duratei învăţământului obligatoriu până la 18 ani. În susţinerea acestei idei, Maia Sandu a spus că un tânăr nu poate fi competitiv pe piaţa muncii având doar studii gimnaziale:

„Aceasta înseamnă că noi crem să-i cuprindem pe cei 13% care astăzi părăsesc sistemul educaţional după gimnaziu. Vrem să-i păstrăm în sistemul educaţional până la vârsta de 18 ani, sau în liceu, sau în şcoala profesională, în învăţământul vocaţional. Putem să discutăm despre formule, important este ca aceşti tineri să reuşească să facă o meserie până să ajungă în piaţa muncii.”

O altă propunere se referă la schimbarea sistemului de notare în învăţământul primar, ceea ce ar însemna evaluarea copiilor fără a utiliza notele, astfel încât accentul să fie pus pe cunoştinţele reale ale elevului.

Viceministra Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, spune că şi la capitolul educaţie incluzivă vor fi reglementări noi care să permită studierea mai multor tipuri de programe în aceeaşi instituţie:

„Pe educaţia incluzivă sunt, în sfârşit, prevederi explicite, ceea ce asigură statul pentru aceşti copii, partea de pregătire a cadrelor didactice în sprijinul realizării educaţiei incluzive, aspecte specifice privind realizarea educaţiei incluzive în cadrului învăţământului general, dar şi în cadrul instituţiilor de învăţământ special. Şi dacă vorbim şi despre pregătirea acestor cadre, de asemenea, acest lucru este reglementat.”

Optând pentru îmbunătăţirea continuă a competenţelor profesorilor, reprezentanţii ministerului au propus ca aceştia să fie evaluaţi în fiecare an şi nu o dată la cinci ani cum se practică acum. Deşi susţine această iniţiativă, Iurie Melinte, de la direcţia educaţie Drochia, crede că profesorii nu trebuie să fie evaluaţi înainte de a le oferi condiţii bune de creştere profesională:

„Aceasta este baza materială, asta înseamnă condiţii de lucru, fiindcă dacă vom începe să evaluăm şi să cerem, dar fără a oferi nimic la nivel de instituţie, cred că va fi soldat cu eşec momentul acesta. Nu există instrumente de evaluare obiectivă a instituţiilor şi evaluare a calităţii cadrelor didactice, este nevoie de standarde. Şi iată se lucrează la indicatorii care ne-ar prezenta calitatea instituţiei şi calitatea cadrelor didactice.”

Ministerul a mai propus extinderea pachetului financiar şi de facilităţi pentru tinerii profesori care activează în mediul rural. Iurie Melinte este de părere că motivaţi trebuie să fie nu doar absolvenţii facultăţilor pedagogice. El spune că tinerii ar trebuie să fie orientaţi încă din liceu ca să alegă domenii, în care este lipsă de specialişti, cum ar fi fizica şi matematica bunăoară:

„Avem în jur de 80 de profesori de matematică în raion, din care două treimi sunt la pensie. Vin tineri profesori pentru clasele primare, limbi moderne, filologie, dar matematică, în fiecare an se cer tineri specialişti la matematică dar nu avem. Şi dacă s-a punctat şi va fi programul acesta pentru motivarea tinerilor, să meargă la facultate, nu pur şi simplu să vină în şcoli. Şi cei care vor merge la facultate, de ce calitate sunt ei.”

Proiectul codului prevede organizarea a două structuri noi de evaluare şi asigurare a calităţii - Inspectoratul Şcolar Naţional şi Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional. Executivul speră că acest proiect va fi promovat în parlament până la sfârşitul acestui an calendaristic.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG