Linkuri accesibilitate

Możdżer, Danielsson, Fresco


O zi de toamnă în care te părăsește o femeie frumoasă pe care o iubești fără leac..



Pianistul polonez de jazz al momentului Leszek Możdżer, contrabasistul suedez Lars Danielsson și percuționistul israelian Zohar Fresco fac împreună un „trio de vis”, spun cei care scriu pagina de internet a Institutului Polonez de la Budapesta.

Un trio a cărui poveste a început la ediția din 2004, a XI-a, a festivalului internațional de jazz - Jazz în Orașul Vechi - la Varșovia, când Możdżer i-a invitat pe Danielsson și pe Fresco să-l acompanieze.

Succesul acelui debut pe scenă i-a încurajat pe cei trei să continue să cânte împreună, și în cele din urmă să poposească într-un studio de înregistrări.



Au urmat două albume „The Time” în 2005, și „Between Us And The Light” în 2006, ambele cu un succes comercial cu totul neobișnuit pentru un disc de jazz, datorat, spun cronicarii, unei serii de concerte de lansare în principalele orașe poloneze care au lăsat publicul cu gura căscată, cum se spune.

Un sunet calm și cald, fără ostentații improvizatorice, o muzică firească, uneori tristă, care vorbește simplu și direct, și îi adună pe cei trei într-o aureolă sonoră ce-l învăluie blând și crud în același timp pe ascultătorul ei, ca o zi de toamnă în care te părăsește o femeie frumoasă pe care o iubești fără leac.

Al treilea album al trupei Możdżer, Danielsson, Fresco a se numește „Polska”, a fost lansat în octombrie 2013, și noi ascultăm acum piesa intitulată „Africa”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG