Linkuri accesibilitate

Chişinăul doreşte să tranşeze cu Tiraspolul chestiunea pensiilor


La Tiraspol
La Tiraspol

Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov despre ultimele discuţii purtate cu reprezentanta administraţiei transnistrene Nina Ştanski, în pregătirea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2 la Kiev.


La Tiraspol a avut loc astăzi o noua runda de discuții între reprezentatul Chișinăului, vicepremierul Eugen Carpov şi reprezentanta Tiraspolului, Nina Ştanski. Convorbirile nu au dus la rezultate neaşteptate, dar vicepremierul Carpov i-a declarat Valentinei Ursu mai multe despre subiectele abordate.

Eugen Carpov: „De fapt, este vorba despre pregătirea către runda în formatul „5+2” care urmează să fie la 25-26 noiembrie la Kiev. Astăzi ne-am axat pe aspecte tehnice care sunt pe agenda noastră, dar care ţin de situaţia cu cetăţenii care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

În primul rând, am acordat atenţie subiectului oferirii pensiilor, în situaţia când persoane de pe malul drept sau stâng se mută cu reşedinţă permanentă pe cealaltă parte a Republicii Moldova şi apar detalii referitor la plata pensiilor.

Există un proiect de document elaborat de grupurile de lucru, urmează să fie finalizat şi, poate, vom putea să semnăm un document, în acest scop. Cred că e o problemă mai mult cu caracter pronunţat social, umanitar, decât una care ar avea conotaţii politice.”

Europa Liberă: Şi cum o rezolvaţi?

Eugen Carpov
Eugen Carpov
Eugen Carpov: „Există un proiect care menţionează un angajament reciproc, să fie preluată plata pensiilor, pe partea cealaltă, în cazul în care locuitorul îşi mută reşedinţa permanentă. Plus aspecte tehnice care trebuie să fie definitivate de către experţi. Eu cred că teoretic este posibilă o decizie pozitivă, în acest sens.

Am mai trecut în revistă şi activitatea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii, ne-am referit şi la aspecte care ţin de libertatea circulaţiei. În acest sens, am adus la cunoştinţă, încă o dată, în mod oficial, celor prezenţi, decizia de abolire a sancţiunilor care au existat anterior pentru rezidenţii din regiunea transnistreană cu paşapoarte străine. Şi acum orice locuitor din regiunea transnistreană poate călători liber pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv traversând frontiera de stat, fără a avea careva obstacole.

Am mai trecut în revistă şi subiectul care se referă la folosirea terenurilor aflate în raionul Dubăsari, de partea cealaltă a şoselei Tiraspol-Râbniţa, care trebuie să fie regimul de folosire, trebuie să fie confirmat anual şi urmează să fie luate deciziile corespunzătoare, în acest sens. Am convenit ca, în timpul cel mai apropiat, să fie organizată o întâlnire a grupurilor de experţi pentru economie, pe a căror agendă se află acest subiect, astfel ca să nu ajungem la sfârşit de an cu subiectul nerezolvat.”

Europa Liberă: Dacă aţi discutat cumva şi anumite aspecte ce ţin de pregătirile pentru summit-ul de la Vilnius. Reţinusem o declaraţie, pe care o făcea Nina Ştanski că, chipurile, administraţia de la Tiraspol ar pleda pentru un document separat, pe care să îl semneze Tiraspolul pe marginea Acordului de Liber Schimb.

Eugen Carpov: „Au fost asemenea declaraţii. Punctele de vedere pe subiectul respectiv diferă. Chişinăul vede cooperarea în domeniul respectiv altfel. Noi suntem deschişi să oferim partenerilor din Tiraspol toată informaţia şi asistenţa necesară pentru ca să pregătim terenul pentru ca şi companiile din stânga Nistrului să poată beneficia de avantajele noului regim comercial cu Uniunea Europeană. Dar trebuie să menţionez că astăzi, pe agenda discuţiilor noastre, acest subiect nu a figurat, pentru că ne-am axat pe subiectele pe care le-am enumerat mai sus.”

Europa Liberă: Şi cu ce vin cele două părţi la următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”? Aţi convenit asupra agendei?

Eugen Carpov: „Agenda se formează şi se propune de către Preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Noi am expediat viziunea Chişinăului pentru agenda reuniunii de la Kiev. Încă nu am primit propunerea definitivată, deja bazată pe elementele care vin atât de la Chişinău, cât şi de la Tiraspol. Aşteptăm. Eu cred că zilele următoare voi avea agenda şi vă voi putea spune mai multe detalii.”
XS
SM
MD
LG