Linkuri accesibilitate

Juana Molina


Detaliu de pe coperta albumului „Wed 21”.
Detaliu de pe coperta albumului „Wed 21”.

Pofta nestăvilită pentru experiment și explorare



Juana Molina s-a născut în 1962 la Buenos Aires, în Argentina. Și-a început cariera în 1988 ca actriță de comedie într-un show de televiziune argentinian intitulat „La noticia rebelde”. În 1996 se dedică exclusiv muzicii, are șase albume la activ, cel mai recent „Wed 21”, lansat în 28 octombrie 2013.

Face o muzică la granița dintre folk și muzica electronică, și e deseori comparată de critici cu islandeza Björk.

O comparație inutilă în opinia mea, și dăunătoate pentru ambele artiste, pentru că ceea ce cîntă cele două doamne nu poate fi comparat - fiecare are drumul său, și frumusețea sa distinctă, care emoționează din motive total diferite.



Juana Molina pentru căldura care țîșnește din cuvintele pe care le cântă și din sunetele aparent înghețate ale instrumentelor electronice pe care le folosește.



Björk pentru călătoriile sale de-a dreptul erotice printre sunete, cuvinte, zgomote luate din natură, cu ajutorul cărora construiește peisaje sonore care se transformă în sentimente sonore, greu de uitat odată ascultate.

Juana Molina se întîlnește însă cu Björk într-un punct, anume pofta nestăvilită pentru experiment și explorare, pentru căutarea lucrului ieșit din comun, fără ostentație însă, și fără a face din asta o manieră.

Noul album al Juanei Molina, „Wed 21”, are o frumusețe care cucerește în primul rînd prin firesc, acel firesc atît de greu de găsit în sunetele muzicii de azi.

Un detaliu important este că tot ce se aude pe acest album, partiturile vocale și cele instrumentale, este scris, interpretat și produs de Juana Molina. Piesa se numește „Eras” („erai”, în traducere românească).
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG