Linkuri accesibilitate

Despre Hodorkovski în cifre


Mihail Hodorkovski la ultimul proces, la Moscova, 28 octombrie 2010
Mihail Hodorkovski la ultimul proces, la Moscova, 28 octombrie 2010

S-au împlinit 10 ani de la arestarea fostului proprietar al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski, pe care Amnesty International l-a declarat prizonier de conştiinţă în Rusia.


Au trecut 10 ani de când directorul general al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski, a fost arestat pe un aerodrom în Siberia, la 25 octombrie 2003. Cu această ocazie, corespondentul Europei Libere, Tom Balmforth, a făcut o retrospectivă în cifre a cazului Hodorkovski.

2 - numărul de condamnări primite de Mihail Hodorkovski, împreună cu partenerul său de afaceri Platon Lebedev. În 2005, Hodorkovski a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi fraudă. În 2010 el a fost condamnat sub o nouă acuzaţie de deturnare de fonduri şi spălare de bani.

4numărul copiilor lui Hodorkovski din cele două căsătorii.

7numărul penitenciarului (IK-7) în care Hodorkovski se află din iunie 2011, în localitatea Seghej, în apropierea Cercului polar arctic şi la 1300 km depărare de Moscova.

9numărul experţilor în justiţie şi economie care au criticat al doilea proces împotriva lui Hodorkovski în raportul Consiliului pentru Drepturile Omului, elaborat la solicitarea preşedintelui de atunci Dmitri Medvedev, în decembrie 2011. După ce raportul a fost prezentat Kremlinului, câţiva dintre autorii săi au fost interogaţi de Comitetul pentru Investigaţii. Unul din autori, Serghei Guriev a fugit din ţară. Mai mulţi observatori au interpretat reacţia Kremlinului ca pe un semn că ar putea urma şi un al treilea proces împotriva lui Hodorkovski.

10 – numărul anilor de când Hodorkovski a fost arestat.

16 – cel mai înalt rating al lui Hodorkovski, pe lista celor mai bogaţi oameni din lume, publicată de revista „Forbes” în 2004. Averea sa era estimată la 15 miliarde de dolari, ceea ce îl făcea pe Hodorkovski cel mai bogat om din Rusia, înainte să fie depăşit de Roman Abramovici.

50 – vârsta lui Hodorkovski. Într-un video postat pe Youtube, Pavel Hodorkovski, îşi felicită fiul cu ocazia zilei sale de naştere, pe 25 iunie 2013.

65 – procentul moscoviţilor care ar saluta eliberarea lui Hodorkovski, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat săptămâna aceasta de Centrul Levada. Aproximativ 32 la sută din respondenţi consideră că eliberarea lui Hodorkovski „depinde de decizia personală a preşedintelui Vladimir Putin”. Vorbind despre Hodorkovski în 2010, Putin a rostit o frază care a devenit celebră: „Hoţul trebuie să stea în închisoare”. Jumătate din locuitorii Moscovei îl consideră pe Hodorkovski principalul deţinut politic din ţară.

303 – zilele rămase până la eliberarea lui Hodorkovski, dacă nu va fi intentat un nou proces împotriva sa. Data aşteptatei eliberări - 25 august 2014.

2011 – anul în care Amnesty International l-a declarat pe Hodorkovski drept prizonier de conştiinţă.

3 653 – numărul zilelor petrecute de Hodorkovski în închisoare (inclusiv 25 octombrie)

6 900 – distanţa în kilometri de la Moscova până la închisoarea YaG 14/10, din Krasnoarmeisk, unde Hodorkovski a stat încarcerat din 2005 până în 2011. În detenţie, Hodorkovski a cusut uniforme de poliţie şi mănuşi. Penitenciarul din Krasnoarmeisk se află la graniţa cu China şi Mongolia, în apropierea unei mine de uraniu de tristă pomină. În iunie 2011, Hodorkovski a fost transferat la penitenciarul din Seghej, de la Cercul polar arctic.

10 000 – suma de bani în euro pe care Kremlinul a fost obligat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului să o plătească în calitate de despăgubiri morale lui Hodorkovski în iulie 2013. Înalta Curte de la Strasbourg a constatat că procesul împotriva magnatului nu a fost motivat politic, dar a găsit că Hodorkovski nu a avut parte de un proces echitabil, iar sentinţa nu a fost întemeiată.

1,69 milioane – cantitatea medie petrol, în barili, produsă zilnic de gigantul de stat Rosnefti în anul 2005. Rosnefti, - al cărui director general, Igor Secin, este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, - a căpătat cea mai mare parte a activelor companiei Yukos, după arestarea lui Hodorkovski. Aşa a început avântul fără precedent al Rosnefti, reprezentat grafic pe site-ul companiei.

2,4 milioanecantitatea petrol în barili produsă zilnic de Rosnefti în 2012.

350 de milioane – suma relativ infimă, în dolari, cu care Hodorkovski a cumpărat compania Yukos, la mijlocul anilor 90, care a devenit, într-un timp foarte scurt, una din cele mai mari companii petroliere din Rusia. El a căpătat-o în cadrul aşa numitului program „împrumuturi contra acţiuni”, în care statul lua împrumuturi de la bănci pentru a menţine pe linia de plutire întreprinderile insolvabile.

350 de milioane – cantitatea de petrol, în tone, pe care Hodorkovski şi Lebedev le-au furat, potrivit acuzaţiilor procurorilor, la începutul celui de al doilea proces. Ancheta a revizuit apoi cifra la 218 de milioane de tone. În decembrie 2010, Hodorkovski a fost condamnat pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani.

12,8 miliarde – suma de bani, în dolari, pe care Hodorkovski i-a pierdut, estimativ, din 2004 până în 2005.
XS
SM
MD
LG