Linkuri accesibilitate

În ajunul reuniunii CSI: „Rusia nu are acuma ce ne spune nouă şi nici noi nu avem ce-i spune...”


Petru Lucinschi: „Armenia, chiar geografic, e într-o enclavă închisă... Noi suntem în altă situaţie..”



Președintelui Nicolae Timofti participă vineri la summitul șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente (foste sovietice, CSI), care se desfăşoară la Minsk, Belarus. Nicolae Timofti va anunta că Republica Moldova îşi va crea propriile medalii pentru veteranii de război, fără însemnele Secera şi Ciocanul. In ajun Valentina Ursu a discutat cu fostul presedinte Petru Lucinschi despre importanta relatiilor cu Estul, dar si cu Vestul.

Europa Liberă: Mâine şeful statului, Nicolae Timfoti, merge la Minsk pentru a participa la reuniunea CSI. În aceşti douăzeci şi ceva de ani de prezenţă a Moldovei în cadrul Comunităţii Statelor Independente, ce beneficii a obţinut ţara?

Petru Lucinschi: „CSI a fost o încercare de a menţine relaţiile care au fost în cadrul Uniunii Sovietice şi nu s-a reuşit aşa cum au gândit cei care au stat la bazele acestei comunităţi, fiindcă nu e uniune. Dar deja e un lucru pozitiv chiar faptul că aceasta dă posibilitate de a conversa, de a se întâlni, de a expune opiniile, de a menţine, cât de cât, un dialog civilizat, de a menţine lipsa de vize.”

Europa Liberă: Moldova nu semnează acordurile politico-militare.

Petru Lucinschi: „Aceasta a fost decizia noastră, în 1993, când am ratificat acordul de aderare la CSI. Şi vreau să vă spun că, de câte ori, am fost prezent la aceste întruniri, cei de la protocol, pe lângă mine treceau şi nici nu se opreau, fiindcă ştiau că la noi aşa e ratificat acordul de aderare.”

Europa Liberă: S-a mizat în cadrul acestei comunităţi că poate fi soluţionată mai uşor problema transnistreană?

Petru Lucinschi: „Sigur că s-a mizat, fiindcă aici sunt implicate, în primul rând, Rusia, Ucraina şi noi, deja trei ţări din CSI, dar, cu părere de rău, vedeţi...”

Europa Liberă: ... nu ne oferă nicio şansă?

Petru Lucinschi: „Nu, şansă este...”

Europa Liberă: Până acum nu au fost şanse.

Petru Lucinschi: „Au fost nişte şanse. Noi, la Istanbul, suntem unica ţară din CSI care am semnat termenii...”

Europa Liberă: ... de retragere a armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Petru Lucinschi: „Sigur, au fost făcuţi nişte paşi. Jumătate din acest armament a fost totuşi retras. Dar pe urmă iar, undeva, ceva s-a agravat, iar se dă crezare mai mult celor de la Tiraspol, şi iată aşa s-a tergiversat soluţionarea problemei. Pe urmă aici ştiţi că s-au blocat toate relaţiile, în timpul comuniştilor.”

Europa Liberă: Dar Rusia totuşi e o ţară care vrea să fie respectată. Şi, din moment ce şi-a asumat angajamentele, la acest summit important de la Istanbul referitor la retragerea armatei sale de pe teritoriul Republicii Moldova, trebuia totuşi să-şi onoreze această promisiune.

Petru Lucinschi: „Exact aceleaşi argumente le-am adus şi eu ca cele enunţate acuma.”

Europa Liberă: Până la urmă, îşi vor retrage trupele?

Petru Lucinschi: „Eu sper. Vreau să vă spun ce e la mijloc aici. Smirnov şi-a montat în cap că ei sunt o ţară, da, nerecunoscută, dar ei sunt ţară. Şi, de aceea, s-a mers după principiul că, după destrămarea Uniunii Sovietice, tot armamentul rămas în diferite ţări devenea proprietate ţărilor respective. Şi el spunea: „Iată, tot ce e în Transnistria e al meu”. Şi le spune ruşilor: „Plătiţi-mi pentru asta, dacă vreţi să îl retrageţi”.

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, Moscova, dacă ar vrea, nu mai are cuvânt Smirnov sau altcineva.

Petru Lucinschi: „E clar. Eu vă spun argumentul. Şi Moscova, de fiecare dată, nu vroia să ajungă până la momentul acesta de a o rupe cu Smirnov. Dar nu are sens. Ori ducem armamentul la fier uzat că trebuie de folosit, acuma nu mai are el valoare.”

Europa Liberă: Dar e un pericol.

Petru Lucinschi: „Da, e un pericol şi acolo mai sunt încă o parte din militari. E cheltuială de bani, în zadar. Iată ce înseamnă prevalarea politicului asupra bunului simţ.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, domnul Putin încearcă acum să ademenească ţările din spaţiul CSI să adere la Uniunea Euroasiatică. Apropierea Republicii Moldova de UE ar putea să o îndepărteze de CSI?

Petru Lucinschi: „Când va veni timpul, să dea Dumnezeu să vină mai repede.”

Europa Liberă: Care timp?

Petru Lucinschi: „Să devenim membri cu drepturi depline. Uniunea Europeană implică multă politică aici, fiindcă în Rusia, la fel, sunt diferite curente. Prea mult s-a politizat chestia aceasta. Noi doar am semnat cu Uniunea Vamală schimbul liber, putem face schimb de mărfuri şi cu ei. E politizată problema.”

Europa Liberă: Dar cine acordă mai mult ajutor Moldovei: Bruxelles-ul sau Moscova?

Petru Lucinschi: „Moscova nu acordă ajutor. E vorba la mijloc de Uniunea Euroasiatică, dar ea încă nu este. Acordă ajutor Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Japonia. Rusia nici nu are posibilitate. Şi eu le-am spus-o deschis, că aşa e conjunctura: „Nu vă supăraţi, dar nu puteţi ajuta”. Noi nici nu avem pretenţii, nimic. Noi nu cerem nimic. Oamenii mai spun să ne dea gaz mai ieftin, dar şi în Rusia se majorează preţul la gaz. Sunt nişte reguli mondiale, nu poţi fugi de ele. Concluzia e următoarea: trebuie să fim mai liniştiţi, perioada aceasta e cam acutizată, dar va trece.”

Europa Liberă: Bine, dar cum a fost determinată Armenia să nu ajungă la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius să parafeze Acordul de Asociere?

Petru Lucinschi: „Fiecare ţară îşi are condiţiile sale, cu părere de rău.”

Europa Liberă: Dar a fost sub presiunea Rusiei.

Petru Lucinschi: „Nu ştiu. A fost o înţelegere cu Rusia, probabil că Rusia a şi promis ceva Armeniei. Dar Armenia, chiar geografic, e într-o enclavă închisă. E chestia Armeniei. Noi suntem în altă situaţie, din punctul acesta de vedere.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că sunt preţioase relaţiile pe bilaterală, chiar în cadrul CSI. Credeţi că domnul Putin va avea o întrevedere cu domnul Timofti?

Petru Lucinschi: „O întrevedere, aşa cum o avem noi cu tine, nu se întâmplă la această reuniune. Dacă este preconizată în protocol, da, dacă nu – atunci au loc strângeri de mâini, se rostesc undeva câteva cuvinte.”

Europa Liberă: Am văzut agenda. Domnul Putin se întâlneşte cu preşedintele ucrainean. De ce nu s-ar întâlni şi cu cel moldovean?

Petru Lucinschi: „Nu e în interesul Rusiei, înseamnă că Rusia nu are acuma ce ne spune nouă şi nici noi nu avem ce-i spune. Dar, probabil că, nu permite nici graficul. Sigur că Ucraina e mai importantă.”

Europa Liberă: Dar Ucraina a spus clar că merge spre UE.

Petru Lucinschi: „Păi, acuma problema, durerea de cap a tuturor e Ucraina.”

Europa Liberă: A Rusiei, în primul rând?

Petru Lucinschi: „A Rusiei, în primul rând. De aceea e clar că se întâlnesc preşedinţii.”

Europa Liberă: Apropierea Ucrainei de UE ajută Republica Moldova?

Petru Lucinschi: „Sigur. Ucraina e un spaţiu foarte mare, chiar şi comercial. În al doilea rând, Transnistria depinde şi de Ucraina.”

Europa Liberă: Dar ce se va întâmpla cu regiunea transnistreană?

Petru Lucinschi: „Ucraina trebuie să joace după regulile europene. E clar că hotarele noastre, ale Republicii Moldova, trebuie să fie respectate. Sperăm că Ucraina, urmând regulile şi standardele europene, va avea o influenţă mai decisivă în această problemă, cu atât mai mult că noi spunem Transnistriei că nu vrem război cu ea. Noi le oferim un statut destul de înalt, care trebuie negociat, printre altele, pe cale paşnică.”

Europa Liberă: Da, dar, în cazul acesta, Transnistria rămâne o carte de joc pentru Federaţia Rusă, în intenţia celor două state, Ucraina şi Moldova, de a merge spre UE.

Petru Lucinschi: „Nu, ce fel de carte?”

Europa Liberă: Bruxelles-ul doreşte reunificarea ţării, în procesul aceasta al eurointegrării?

Petru Lucinschi: „Sunt convins că da. Europa, la toate etapele, fuge de nişte conflicte. Atenţia sporită a Europei e în zona unde e conflict. Americanii, printre altele, fac acelaşi lucru. Cu siguranţă, Europa doreşte să fie rezolvată această problemă, ca acest conflict să treacă în istorie.”

Europa Liberă: Cât de păgubos e astăzi faptul că societatea moldavă e atât de divizată între pro-est şi pro-vest?

Petru Lucinschi: „E foarte păgubos, regretabil că noi, nici în această problemă, nu avem unitate. Ne uităm ce se întâmplă în Ucraina, ei sunt pe aceeaşi poziţie, atât opoziţia, cât şi guvernarea.”

Europa Liberă: Dar partidele de stânga din R. Moldova îmbrăţişează această idee de eurointegrare în Uniunea Euroasiatică care nici nu a fost încă creată?

Petru Lucinschi: „Eu cred că în suflet majoritatea dintre ei înţeleg
Trebuie să prevaleze bunul simţ şi interesul naţional, interesul ţării, să fie mai presus...
realitatea, dar lupta pentru electorat, cu părere de rău, la noi vine pe prim-plan, dând la o parte multe alte lucruri, inclusiv pe cele morale. Nu se poate aşa. Trebuie să prevaleze bunul simţ şi interesul naţional, interesul ţării, să fie mai presus. Aceasta e problema.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră cum înţelegeţi mesajele fostului preşedinte Voronin care spune că numai integrarea în Uniunea Euroasiatică ar putea să aducă beneficii eurointegrării?

Petru Lucinschi: „În perioada comuniştilor, s-a votat orientarea europeană şi acuma aceasta este în statutul şi în programul
Lupta pentru electorat duce la manipulare şi la îndobitocirea oamenilor. ...
Partidului Comuniştilor. E ceea ce am spus eu: lupta pentru electorat duce la manipulare şi la îndobitocirea oamenilor. Nu se poate face acest lucru. Da, eu înţeleg că şi în Uniunea Europeană sunt probleme şi vor fi probleme, dar Uniunea Euroasiatică nici nu e formată, domnilor! Unde să te duci?!”

Europa Liberă: Dar anumiţi politicieni din Federaţia Rusă sprijină aceste forţe de stânga din Republica Moldova care afirmă că Moldova trebuie să meargă spre Est?

Petru Lucinschi: „Sigur, foarte mult. Am avut posibilitatea să vorbesc cu toată elita rusească. Ea înţelege foarte bine lucrurile acestea. Eu vă aduc numai un exemplu: în Rusia s-a făcut un studiu sociologic, care personalităţi au realizat visurile ruşilor. Rezultatul a fost următorul: cele de acuma – 14%, Stalin -9%, Lenin – 10%, Petru I – 33%. Dar ce a făcut Petru I? El nu lupta pentru integrarea Rusiei şi nu aducea Europa în Rusia? De aceea, realitatea e cu totul alta decât forfoteala aceasta politică, deseori necinstită.”
XS
SM
MD
LG