Linkuri accesibilitate

De ce în Moldova nu funcţionează regulile oneste ale economiei de piaţă


„La noi în ţară, cei care activează sunt împărţiţi în clanuri... Şi de aceea, promovarea produselor, mai ales de către guvern, se face numai pentru anumiţi oameni, iată cum este.”


Modelul economiei sociale de piaţă, care funcţionează în Uniunea Europeană şi la care tinde şi Republica Moldova, implică multe reguli. Unii se plâng, chiar prea multe. Toate relaţiile în această economie sunt normate, legiferate, în primul rând concurenţa. Recent, Consiliul Concurentei din Republica Moldova a organizat o întâlnire cu analişti economici pentru a analiza în ce măsură sunt cunoscute şi respectate noile legi ale concurenţei, croite pe calapod European. Mai multe de la Tamara Grejdeanu:


După părerea experţilor, cultura activităţii antreprenoriale este una care încalcă continuu regulile concurenţei loiale. Expertul economic, Viorel Chivriga, spune că deşi legislaţia în domeniu este una conformă standardelor europene şi poate proteja mediul de afaceri, lipsesc investigaţii care să-i scotă în vileag pe cei care încalcă regulile economiei de piaţă. El spune că, în aceste condiţii, Consiliul concurenţei ar trebui să colaboreze atât cu cei din mediul de afaceri, cât şi cu instituţiile statului care, în opinia sa, nu sunt dispuse pentru a aplica legislaţia:

„Există o mare problemă legată anume de voinţa politică a instituţiilor din Republica Moldova. Aici nimereşti într-o situaţie în care apar interese diferite, Intuiesc că Consiliul Concurenţei încă nu este capabil anume să vină cu o poziţie fermă care să aibă o legătură directă şi o conexiune cu legile aprobate. Trebuie să apară conexiuni, conexiuni din toate părţile posibile, din partea instituţiilor de stat, din partea consiliului concurenţei, din partea comunităţii de afaceri.”

Totodată, fenomenul concurenţei neloiale este încurajat de faptul că o parte din agenţii economici nu acuză practicile ilegale ale concurenţilor, consideră expertul economic Roman Chirca:

„Ei nu trebuie să înveţe nimic nou. Atunci când un agent economic are alte avantaje decât calitatea produsului, strategiile de promovare, capacităţi organizatorice, dar are o persoană afiliată în administraţie, utilizează tehnici nelegale de acaparare a proprietăţilor, încalcă legislaţia şi primeşte avantaje competitive nejustificate, toate acestea sunt practic la noi în toate sectoarele economiei.”

Consiliul Concurenţei a cerut sprijinul experţilor economici pentru a populariza legea concurenţei şi a promova regulile oneste ale economiei de piaţă, bazate pe cerere şi ofertă. Nicolae Ioniţă, agent economic care activează în domeniul agrar spune că în domeniul său de activitate sunt mai puţini dintre cei care cad pradă practicilor neloiale, mai cu seamă că nici nu ştiu cum ar putea să se protejeze:

„Se are în vedere monopolul pe anumite produse, pe anumite activităţi. Puţin este cunoscută şi promovată legea. Fiindcă, la noi în ţară, cei care activează sunt împărţiţi în clanuri şi toţi pun mâna pe anumite activităţi şi îşi apără interesele. Şi de aceea, promovarea produselor, mai ales de către guvern, care este menit să facă treaba asta, se face numai pentru anumiţi oameni, iată cum este.”

Experţii remarcă că aplicarea legislaţiei concurenţei în practică întâmpină rezistenţă anume din partea acelor antreprenori care se bucură de privilegii din partea politicului şi practică scheme economice neloiale, iar numărul de dosare instrumentate este mult mai mic, în comparaţie cu numărul real al cazurilor de concurenţă neloială.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG