Linkuri accesibilitate

Comuniștii perseverează: o nouă moțiune de cenzură


Premierul Iurie Leancă la tribuna Parlamentului
Premierul Iurie Leancă la tribuna Parlamentului

Majoritatea propune amendarea regulamentului Parlamentului pentru a limita numărul moțiunilor antiguvernamentale ce riscă să blocheze activitatea legislativului.



La o zi după ce Parlamentul a respins o moțiune de cenzură depusă de comuniști în legătură cu tranzacțiile de la Banca de Economii și Aeroportul Internațional Chișinău, deputații au hotărât astăzi să discute deja marțea viitoare o nouă moțiune a comuniștilor.

Noua moţiune a comuniştilor împotriva guvernului Leancă este bazată pe acuzaţia că ar promova o politică de dezintegrare a ţării. În particular, comuniştii sunt nemulţumiţi de oficiile migraţioniste de pe Nistru. Este vorba despre cele șase puncte de control a migraţiei, instituite la frontiera administrativă ce separă cele două maluri ale Nistrului şi care vor servi la înregistrarea cetăţenilor străini care ajung în Moldova prin segmentul transnistrean. Oficiile au fost create în cadrul reformelor necesare pentru liberalizarea vizelor cu UE. Tiraspolul, dar şi opoziţia comunistă din parlamentul de la Chişinău, insistă că prin ele, Chişinăul vrea să instituie un hotar în interiorul ţării.

Comuniştii au recurs la această nouă moţiune după ce nu au reuşit să demită guvernul prin una bazată pe acuzaţia de fraudă în cazurile Băncii de Economii şi a Aeroportului. Ei au declarat că vor urma şi alte moţiuni, aşa că majoritarii se cred forţaţi să oprească cumva acest elan în care văd o tentativă a opoziţiei de a zădărnici activitatea guvernului în ajunul summitului de la Vilnius.

Deputatul Sergiu Sârbu, proaspăt înrolat în Parditul Democrat, dar în trecut vârful de lance al comuniştilor în chestiuni juridice, ne-a descris cum au de gând majoritarii să limiteze numărul de moţiuni anti-guvernamentale posibile într-o sesiune: „Ca să nu fie transformată această luptă politică într-un blocaj, alte state au anumite limitări. Ar fi logic să existe şi la noi limitări. E la nivel de discuţie însă, dar o versiune ar fi ca aceiaşi deputaţi să nu poată semna într-o sesiune decât o moţiune. Logic, dacă avem 100 de deputaţi şi moţiunea trebuie semnată de 25, ar putea exista doar patru moţiuni într-o sesiune. Varianta finală încă nu este, dar e o ceva ce se discută.”

Sergiu Sârbu ne-a mai spus că aceste şi alte amendamente la regulamentul Parlamentului ar putea fi supuse dezbaterilor deja săptămână viitoare. Astăzi, însă, deputaţii au trecut de primă lectură un amendament la regulamentul guvernului care îi va permite acestuia să-şi desfăşoare şedinţele fără accesul presei.

Amendamentul a fost criticat aspru atât de opoziţia comunistă, cât şi de cea liberală. Iată doar câteva crâmpeie ale dezbaterii.

Comunistul Eduard Muşuc: „Se pregăteşte un jaf de proporţii din proprietatea publică. Secretizarea şedinţelor guvernului este practic pregătirea tuturor condiţiilor ca acest jaf să aibă loc.”

Liberalul Valeriu Munteanu: „Sunt nevoit să constat cu regret că în cazul adoptării acestui proiect de lege vom înregistra un regres în drepturile oferite până acum. Cum să credem în demersurile voastre europene, dacă la fiecare declaraţie proeuropeană adoptaţi cel puţin o decizie specifică mai degrabă regimului dictatorial de la Kremlin.”

Majoritarii afirmă însă că modificarea e necesară pentru a eficientiza reuniunile cabinetului. Liberal-democratul Valeriu Streleţ: „Noi vrem ca lucrările guvernului să nu fie show-uri televizate, ci activităţi de lucru, la care să se dezbată, să se adopte decizii bune, să se lucreze.”

Democratul Dumitru Diacov: „Ministrul acesta care stă la guvern ştie că oamenii îl ascultă şi din cauza aceasta se ocupă cu demagogia. Exact cu ce vă ocupaţi voi aici în Parlament. De aceea trebuie cât mai repede adoptat acest proiect.”

Amendamentul ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare. Întâi de toate, însă, Parlamentul va dezbate noua moţiune a comuniştilor, pentru care se va convoca o şedinţă specială deja în ziua de marţi, aşa ca să fie prezent şi premierul care, pentru zilele obişnuite de ședință, joia și vinerea, are programate mai multe deplasări externe.
Previous Next

XS
SM
MD
LG