Linkuri accesibilitate

Protestele de la București se radicalizează


Miercuri seara la București
Miercuri seara la București

Comisia specială a hotărât să modifice Legea prin care guvernul încerca să dea facilități companiei Roșia Montana Gold Corporation într-o lege generală privind exploararea resurselor din subsolul țării.



În România continuă cele mai semnificative proteste motivate ecologic din istoria țării, provocate de aprobarea preliminară de către guvern a unei exploatări de aur în Munții Apuseni și de sondările pentru gaze de șist.

Protestele ecologice împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montana s-au transformat peste noapte în manifestații antiguvernamentale, după ce jandarmii au intervenit la Pungești, în județul Vaslui împotriva localnicilor care au cerut oprirea explorării gazelor de șist. Lucrurile sunt tot mai încâlcite, nu doar fiindcă cele două cazuri sunt total diferite, dar și pentru că protestul de la Pungești a părut la televizor oarecum forțat.

Compania americană Chevron a primit din partea autorităților române toate aprobările pentru a face explorări în mai multe zone din România, dar după protestele de ieri, a trimis un comunicat prin care precizează că își suspendă activitățile la Pungești, acolo unde consiliul local a hotărât să facă un referendum pe 24 noiembrie privind exploatarea gazelor de șist. Câteva televiziuni de știri, cu vârf de lance Realitatea Tv, au alimentat temerile, mai ales ieri când în câteva reportaje de la fața locului au exagerat când au vorbit despre victime ale jandarmilor care nu primesc asistență medicală, deși permanent au fost acolo două ambulanțe.
Pe fondul acestor știri aseară au ieșit în stradă câteva mii de bucureșteni, care au pornit într-un marș neautorizat scandând în fața guvernului „demisia”, în fața Ministerului de Interne „ieși afară javră ordinară” și în fața reședinței ambasadorului american, amenințând cu radicalizarea manifestației după modelul grecesc.

La sfârșitul lunii trecute, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior a declarat, după ce a fost audiat la Parlament în chestiunea Roșia Montana, că SRI a trimis informări către celelalte instituții ale statului inclusiv despre „încercări ale structurilor extremist și eco-anarhiste de a exploata sau influența mișcările de protest”. Explicând termenii, șeful SRI a precizat că este vorba despre „structuri care au ca metode de acțiune comiterea de acte violente în urmărirea unor obiective, permanente sau conjuncturale, legate de protecția mediului”
Biserica Ortodoxă Română îi susține fățiș pe localnicii din Pungești în lupta lor împotriva companiei americane Chevron, deși deocamdată este vorba doar despre cercetări în perimetre în care e probabil să existe gaze de șist. Premierul român, pe de altă, parte este destul de nervos de această întorsătură care are loc cu doar câteva zile înainte de vizita pe care urmează să o facă la Wasington și a vorbit într-o postare pe Facebook despre sărăcie și incest în Pungești.
Așadar, deși protestele din capital României se radicalizează împotriva celor două dosare: explorarea gazelor de șist și exploatarea cu cianuri a aurului de la Roșia Montana, cele două au istorii total diferite. În primul caz este vorba doar despre explorări, pe care le face o companie cunoscută în domeniu, în vreme ce la Roșia Montana societatea care va face, exploatarea, de data aceasta, nu are aproape de loc experiență în domeniu și a obținut licența pe căi ascunse în urmă cu aproape 15 ani.

Astăzi după o lună și jumătate de presiuni comisia speciala a hotărât să modifice Legea prin care guvernul încerca să dea facilități companiei Roșia Montana Gold Corporation într-o lege generală privind exploararea resurselor din subsolul țării. Această soluție s-ar putea să nu-i oprească totuși pe militanții Pieței Universității să-și continue protestele, mai ales acum când revendicările lor s-au multiplicat și s-au extins împotriva corporaților multinaționale, a investitorilor străini și tind să capete culoare anti-occidentală.
XS
SM
MD
LG