Linkuri accesibilitate

Cinci lucruri despre criza nivelului de îndatorare de la Washington


Statele Unite au evitat în ultimul moment intrarea în incapacitate de plată.


O relatare a corespondentului Europei Libere Charles Recknagel rezumată de Lucian Ștefănescu.


Ce e criza nivelului de îndatorare?

Oficalitățile americane avertizează că dacă guvernul nu e capabil să ridice nivelul sumei de bani pe care o poate împrumuta, țara nu va fi capabilă să-și achite notele de plată. Dacă asta se întîmplă, rezultatele ar fi catastrofale nu numai pentru economia americană dar și pentru economia globală.

US Treasury (ministerul american de finanțe) a spus că la 17 octombrie guvernul nu va mai putea să stea sub limita de 16, 7 trilioane de dolari a datoriei federale, limităe fixată prin lege, și va mai avea doar 30 de milioane de dolari bani gheață. Asta nu e destul pentru a plăti salariile și beneficiile sociale în America, plus dobânda trilioanelor de dolari împrumutate din exterior.

Va fi o situație fără precedent. Statele Unite nu au mai intrat în incapacitate de plată din 1790, cînd erau un stat nou format. Astăzi Statele Unite sînt cea mai puternică economie, cu legături comerciale și de investiții cu aproape fiecare țară de pe glob, și nici o țară cu un asemenea statut economic nu a intrat în incapacitate de plată înainte.

Nu se știe dacă cele două partide politice ale Statelor Unite, democrații președintelui Barack Obama, și republicanii din opoziție, se vor pune de acord pentru a permite guvernului de la Washington să se împrumute ca să-și plătească facturile.

Republicanii spun că sînt gata să ridice nivelul datoriei după ce negociază cu democrații reducerea cheltuielilor guvernamentale pe programe sociale. Democrații spun că vor negocia doar după ridicarea plafonului, pentru că negocierea înainte de ridicarea acestuia i-ar pune sub o presiune intolerabilă.

Asta pune cele două părți într-un situație în care nici una nu vrea să facă o concesie celeilalte. În același timp, ambele părți spun că nu vor lăsa guvernul în incapacitate de plată.

Care ar fi fost impactul asupra economiei globale dacă Washingtonul ar fi intrat în incapacitate de plată?

Printre primele care vor resimți lovitura vor țările străine, instituțiile și fondurile bursiere care au cumpărat dolari americani ca un instrument sigur de depozitare a avuțiilor lor și pentru a obține dobânzi.

Iată cîteva din implicații:

Agențiile internaționale de rating ar fi descalificat automat băncile care dețin dolari, făcînd mai dificil pentru aceste bănci să se împrumute de banii de care au nevoie pentru a funcționa.

Băncile cu aseturi reduse ar fi micșorat dramatic sumele pe care le vor împrumuta, ducînd la înghețarea creditelor disponibile pentru afacerile din toată lumea.

Valoarea dolarului ar fi scăzut vertiginos, aruncînd în aer prețurile comodităților legate de dolar, cum sînt aurul și petrolul.

Iar economia Statelor Unite și ale acelor țări strîns legate de ea și-ar fi încetinit creșterea și ar fi intrat probabil în recesiune.

Țările cu cele mai mari rezerve de dolari - Japonia și China - au avertizat deja că o intrare a Wahsingtonului în incapacitate de plată va crea haos și mari tulburări pe piețele internaționale.

Ce a stat la baza crizei plafonului de îndatorare?

În ultimii ani, lumea s-a obișnuit să vadă crizele datoriilor suverane lovind Occidentul. Dar în timp ce crizele din Grecia, Spania, Potugalia și din alte părți au avut la bază factori economici, criza din Statele Unite este o pură dispută politică.

Este vorba de profunde diferențe ideologice cu privire la nivelul cheltuielilor guvernamentale. Un lucru asemănător cu dezbaterile din alte țări care se refac acum după ani de stagnare econmică generată în parte de împrumuturile masive luate de guvern pentru a finanța programe sociale și altele

Poate fi găsită o soluție politică?

Soluția politică a fost găsită, dar în ceasul al 12-lea.
Mulți observatori se așteaptau ca aceasă criză se se termine ca aceea din 2011. Atunci, cele două partide au ajuns la un acord de 11 ore pentru a face tăieri de cheltuieli și a ridica nivelul datoriei, evitînd intrarea în incapacitatea de plată.

Dar pasiunile din jurul acestei crize au fost mai puternice în ambele tabere decît â acum trei ani.

Criza nivelului de îndatorare are loc între două partide politice care au forțat deja închiderea parțială a guvernului la 1 octormbrie pentru că nu s-au putut pune de acord cu privire la propunerea de buget pe noul an fiscal înaintată de guvern.

Natura mai degrabă internă, și nu externă, a crizei a făcut ca Statele Unite să o poată rezolva prin compromisuri de ambele părți.

Asta înseamnă însă și că ea a fost rezolvată abia în ceasul al 12-lea și după negoieri deosebit de dure.

Are economia americană de suferit chiar dacă criza a fost evitatată?

E o posibilitate reală. În 2011, agenția de rating Standar & Poor's a redus ratingul Statelor Unite de la AAA lai AA+. Asta a însemnat pierderea de încredere din partea investitorilor internaționali că Statele Unite își vor plăti întotdeauna integral datoriile, indiferent de luptele politice.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG