Linkuri accesibilitate

Statele Unite în fața unui prag psihologic major


În Camera Reprezentanților există diviziuni mari între ultra-conservatori, care nu doresc compromisuri, și alți deputați, care se tem că popularitatea partidului republican poate fi periclitată, pe termen lung.



Impasul bugetar american continua. Ce speranțe sînt ca guvernul federal sa se redeschida? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In Senat, o intelegere este mai usor de realizat si probabil ca va fi anuntata curind. Dar marea batalie este in Camera Reprezentanților, unde exista diviziuni mari intre ultra-conservatori, care nu doresc compromisuri si alti deputati, care se tem ca popularitatea partidului poate fi periclitata, pe termen lung. O minoritate extrem de zgomotoasa a controlat pina acum procesul.

Persoana care isi va vedea locul in istorie definit de acest moment este mai mult decit oricine altcineva, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner. El este considerat personajul cheie de care depinde daca Statele Unite intra sau nu in incapacitate de plata a datoriilor si daca guvernul federal se redeschide. Liderii democrati si republicani din Senat se inteleg in legatura cu un pachet legislativ care rezolva cele doua probleme si in plus cuprinde masuri bugetare si fiscale, pe termen lung si modificari minore ale programului Obamacare. Dar ultra-conservatorii din Camera considera varianta Senatului echivalenta cu o capitulare.

Boehner a incercat si a esuat sa ofere un proiect propriu, inaintea celui din Senat. Acum, dupa acest esec, Senatul este speranta pentru ca termenul de ridicare a plafonului datoriei este joi. Este un prag relativ, dar unul psihologic major. Criza fiscala dureaza de-acum de saptamini, dar problemele lui Boehner nu s-au schimbat, el are dificultati in a-si unii propria factiune. Daca el accepta o varianta de compromis cu sprijinul democratilor, zilele sale in calitate de presedinte al Camerei sint numerate. Daca insa nu o face, consecintele pentru tara ar putea fi devastatoare.

Experti cred ca disputa va fi rezolvata, dar nu neaparat inainte de termenul expirarii plafonului datoriei. De partea cealalta, democratii simt ca au cistigat disputa politica, stiu ca republicanii sint intr-o situatie de neinvidiat si din cauza asta nu sint dispusi sa faca concesii. Dar daca de exemplu, odata ajunsi la ziua de joi, pietele financiare si agentiile de credit vor trage un pronuntat semnal de alarma, experti cred ca jocul politic Washingtonian va lasa in sfirsit loc ratiunii.

Dincolo de toate aceste manifestari si consecinte nedorite, trebuie sa ne reamintim ca sistemul politic american a fost conceput in asa fel incit nici o persoana sau institutie sa nu poata avea autoritate absoluta. In conditiile in care tara este divizata, ceea ce vedem acum este consecinta. Dar, din perspectiva democratica, alternativele la mentinerea echilibrului puterilor in stat ar fi chiar mai serioase.
XS
SM
MD
LG