Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



In cursul dimineţii, şeful delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Pirkka Tapiola, va apare pentru prima data de la numirea sa in funcţie in fata presei intr-un briefing.

Centrul de Investigatii Jurnalistice va discuta cu cei din breasla despre un subiect arzător la ordinea zilei si anume despre migrantii moldoveni şi drepturile lor la angajarea peste hotare.

Asociatia Presei Independente organizeaza o conferinta de presă despre ceea ce considera a fi unul din elementele cheie necesare pentru o reforma reala a audivizualului autohton şi anume noul sistem de salarizare in cadrul companiei publice Teleradio Moldova.

In cursul amiezii, Parlamentul se intruneşte in şedinţă şi cam tot la aceeasi ora are loc si o şedinţă a guvernului.

Şefa diplomaţiei Moldovei, Natalia Gherman, este, ca orice bun ministru de externe, in vizite in străinătate. Astazi va discuta cu autorităţile de la Bratislava, fiind invitata de omologul său Miroslav Lajcak. Timp de doi ani, actualul ministru de externe al Slovaciei a fost inaltul reprezentant al Uniunii Europene in Bosnia-Herţegovina.

Pe plan internaţional, ca si ieri ca si alaltăieri, atentia opiniei publice este îndreptată spre Washington unde astazi este penultima zi in care administraţia democrata a preşedintelui Barack Obama poate sa ajungă la o inţelegere cu opoziţia republicana pentru ridicarea plafonului datoriei publice. Daca acest lucru nu se va intimpla, pina la sfirsitul lunii, vor ramine fara bani pensionarii, persoanele care depind de ajutoarele de la stat, angajatii federali - care de altfel, mare parte sunt in concediu fara plata deja de două saptamini – veteranii şi alte categorii ale populaţiei. Cu alte cuvinte, America nu se mai poate imprumuta pentru a-şi acoperi cheltuielile publice… Declaratiile de ieri ale democratilor si republicanilor au fost extrem de dure: s-a vorbit despre sabotaj, despre rea voinţă şi nerespectarea voinţei poporului…

Naţiunile Unite au declarat ziua de astazi drept Ziua Mondiala a Alimentelor.

In Rusia, la Kirov, au loc audieri în procesul liderului opozitiei Aleksei Navalnîi.

La Tbilisi se deschide astazi un forum al oamenilor de afaceri.

La Bruxelles, comisarul Uniunii Europene pentru extindere si politica vecinătatii, Stefan Füle, prezintă pachetele rapoartelor de monitorizare pentru ţările candidate la extindere din Balcani si Turcia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG