Linkuri accesibilitate

Avantajele învecinării R.Moldova cu UE (Adevărul)


Adevăratul candidat la preşedinţia română lipseşte şi la stânga, şi la dreapta (Hotnews)


Intr-o analiza publicata pe blogurile Adevarul, Marius Vacarelu se opreste la avantajele invecinarii Republicii Moldova cu spatiul european. Chisinaul poate deja sa simta avantajele economice ale acestei vecinatati. Exporturile merg tot mai mult spre vest, de unde si platile vin la timp si in conditii contractuale fara componentă politica, arata comentatorul. Clasa politica de la Chisinau primeste insa un sfat: mai multa seriozitate, mai mult respect pentru punerea in fapta a angajamentelor. „Europenizarea este procesul de consolidare a statului de drept la nivelul fiecărui stat – ca valoare mentală a fiecărui actor public şi privat, iar în acest sens şi Chişinăul are de crescut nivelul acţiunii”, scrie Vacarelu. El crede ca tinerii politicieni de dincolo de Prut, care se formeaza in acesti ani si care vor avea de gestionat economic o tara cu potential real de crestere, trebuie sa ia aminte: „penetraţia internetului aduce cu sine nu doar posibilitatea de informare, ci şi creşterea activismului civic, cu toate consecinţele sale” (am citat).

„Din 1989 încoace, opoziţia din România nu a fost niciodata atât de slabă ca acum”, scrie Dan Marinescu in Adevarul. In opinia lui, nu exista de fapt alta opozitie in afara presedintelui Traian Basescu, care s-a vazut nevoit sa reactioneze de unul singur, atacand guvernarea mai mult decât toţi liderii aşa-zisei opoziţii la un loc. O alta ciudatenie este ca Basescu, desi nu mai are dreptul la un al treilea mandat ca presedinte, continua sa creasca in sondajele de popularitate.

Pentru Iulian Leca, de la ziare.com, ceea ce face presedintele Basescu, un politician cu tot mai putina putere, este doar „mimare a opozitiei”. Mult mai pe val s-ar afla premierul Victor Ponta, care, citam, „defileaza (...) senin in drumul sau catre acapararea intregii puteri din stat”, indiferent cate rateuri inregisreaza guvernul pe care-l conduce. „Ponta e la doar un pas de punctul din care nu va mai putea fi intors de nimeni”, se pregateste deja sa mareasca bugetele serviciilor secrete, in vederea viitorului an electoral, iar media este un domeniu aproape complet dresat, este opinia jurnalistului de la ziare.com.

Alti comentatori se ocupa de informatiile livrate aproape zilnic spre presa despre viitorii candidati la presedintie din partea partidelor politice. Dan Tapalaga arata pe site-ul Hotnews ca si la stanga, si la dreapta pare ca lipseste adevaratul candidat. La USL, candidatul deja anuntat, Crin Antonescu, este in cadere libera, dar inca n-ar fi batut ceasul pentru inlocuirea lui. La dreapta esichierului olitic, se fac pasi timizi de regrupare. Unul dintre prezidentiabili, fostul premier MIhai Razvan Unguranu, care ar candida pentru partidul Forta civica, a anuntat ca deja discuta o apropiere de Miscarea populara, formatiunea sustinuta din umbra de Traian Basescu. Palidă ca efect imediat, initiativa nu i se pare insa lui Dan Tapalaga lipsita de sens, pentru ca Miscarea Populara are ceva probleme sa finalizeze la timp procedurile juridice de inregistrare la tribunal. In aceste conditii, o alianta cu Forta Civica, la randul ei aliata cu Partidul National Taranesc Crestin-Democrat, ar putea aduce drept zestre apartenenta la Partidul Popular European.
XS
SM
MD
LG