Linkuri accesibilitate

De ce este ascultat cu atâta atenție de presă omul de afaceri Renato Usatîi?


„Renato Usatîi încă nu a răspuns la întrebările presei cu privire la relaţiile sale cu interlopii, cu persoane obscure din foşti activişti ai ministerului de interne.”


Presa de la Chișinău continuă să citeze și să comenteze declarațiile pe tema situației politice a Moldovei făcute de omul de afaceri moldovean Renato Usatîi. Stabilit la Moscova, Usatîi s-a făcut observat în ultima vreme mai ales prin gesturi de caritate sau de mecenat artistic, dar recentele sale remarci pe teme politice i-au atras o atenție și mai mare. Relatează de la Chișinău Alla Ceapai.


Vorbind săptămâna trecută cu bloggeri la Chişinău, iar ieri cu câţiva jurnalişti moldoveni la vila sa de la Moscova, în faţa unei camere de luat vederi cu transmisiune în Moldova, omul de afaceri Renato Usatîi a adus mai multe acuzaţii autorităţilor de la Chişinău, în special ex-premierului Vlad Filat, cu care s-ar afla în conflict. Editorul de la portalul deschide.md, Gabriel Călin, care a şi moderat discuţia de ieri de la Moscova, spune că Renato Usatîi nu a făcut nici o dezvăluire, ci mai curând s-a referit la anumite zvonuri care circulă prin târgul politic moldovenesc:

„Este vorba de banii transmişi pentru anumite voturi în parlament, sau retragerea anumitor persoane din PCRM (n.r. e vorba de Igor Dodon). Este vorba despre faptul că ar fi donat o sumă de bani (n.r. 400 de mii de lei) pentru sinistraţii care au avut de suferit în urma inundaţiilor (n.r. de la Cotul Morii) şi aceşti bani au dispărut. A vorbit despre Aeroport. A vorbit despre faptul că acest lucru nu putea fi făcut doar de Vlad Filat, dar împreună cu Vlad Plahotniuc, adică a fost o cărdăşie a guvernării. În principiu, el nu a prezentat nici o dovadă pentru cele afirmate. Totul a rămas la nivel de picanterii interesante pentru presă. Dar care nu au fost confirmate, din păcate, prin acte, documente, fotografii. Cu toate că a promis că vor urma dezvăluiri documentate.”

Vlad Filat, Vlad Plahotniuc, dar şi coaliţia de guvernare vizate în acuzaţiile omului de afaceri deocamdată nu au comentat. Gabriel Călin crede că ar trebui să existe o reacţie din partea celor vizaţi:

„După declaraţiile făcute ieri, Renato Usatîi ar trebui să fie dat în judecată de cei care au fost vizaţi în dezvăluirile lui. În caz contrar, putem înţelege că ceea ce spune el ar fi adevărat, dacă autorităţile nu ar reacţiona. Bănuiesc că în momentul în care se va veni şi cu dovezi aceste dezvăluiri ar trebui luate în serios. Cred că organele de forţă ar trebui să studieze cel puţin ce a declarat Renato Usatîi pentru că au fost făcute anumite declaraţii destul de grave. În momentul în care spui că un prim ministru a luat 400 de mii de lei (n.r. ajutor pentru sinistraţi) şi le-a pus în buzunar, cred că ori Usatîi, ori prim ministrul Filat trebuie să răspundă, ori Usatîi pentru calomnie, ori Filat pentru fapta comisă.”

Directoarea Ziarului de Gardă, jurnalista de investigaţii, Alina Radu, spune că nu a luat în serios declaraţiile acestui om de afaceri controversat, care la rândul său încă nu a explicat scandalurile în care el ar fi vizat:

„Renato Usatîi încă nu a răspuns el la întrebările presei cu privire la scandalurile de la Universal Bank, unde a preluat controlul în mod straniu, cu privire la firmele sale de pe insulele Seychelles, cu privire la relaţiile sale cu interlopii, cu privire la relaţiile sale cu persoane obscure din foşti activişti ai ministerului de interne.”

Alina Radu spune că presa ar trebui să fie foarte interesată de aceste dezvăluiri făcute de Renato Usatîi, dar să le abordeze mai profund. Jurnalista sugerează că trebuie să se atragă atenţia în primul rând la acuzaţiile care i se aduc acestui om de afaceri că ar fi participat la atacuri raider asupra băncilor din Moldova şi la scheme de spălare de bani:

„Am fost profund mirată că despre aceste laturi obscure ale lui Renato Usatîi nu s-a vorbit aproape deloc în ultimul timp. „Ziarul de Gardă” a abordat aceste obscurităţi din activitatea lui Renato Usatîi încă din 2010, 2011 şi revenea de fiecare dată atunci când era vorba de atacuri raider asupra băncilor şi spălări de bani. Dar precum se ştie presa merge doar pe scandaluri la care nu trebuie de muncit, care deja sunt scoase în public. Reporterii pur şi simplu preiau nişte nume şi nişte declarații și le poartă dintr-o instituţie media în alta. Eu cred că acest model de activitate a presei în condiţia unor businessmeni obscuri este foarte periculos, pentru că dezinformăm publicul şi ducem atenţia publicului dintr-un punct corect în unul greşit.”

Întrebat de ce acum vine cu asemenea acuzaţii, Renato Usatâi nu a exclus că la un moment dat se va vedea „silit” să se implice în politica moldovenească.

Directorul CREDO, Sergiu Ostaf, spune că fiecare politician căruia i s-a adus acuzaţii trebuie tratat ţinând cont de prezumţia nevinovăţiei. Însă acest caz nu ar merita prea multă atenţie, crede Ostaf, pentru că ar face parte din scenele obişnuite în care influente persoane îşi aruncă acuzaţii reciproce în public.
Previous Next

XS
SM
MD
LG