Linkuri accesibilitate

Rusia împotriva imigranților


Cele mai grave violențe împotriva imigranților de la Moscova din decembrie 2010 încoace.



Poliția rusă a reținut duminică seara sute de tineri într-o suburbie a Moscovei pentru a pune capăt tulburărilor împotriva imigranților provocate de asasinarea unui etnic rus în circumstanțe încă incerte. Opt oameni, inclusiv doi polițiști mai erau astăzi internați la spital din cauza rănilor, iar câțiva tineri rămâneau în custodia poliției. Mai multe despre tulburările de duminică, cele mai mari demonstrații anti-imigranți în Rusia în aproape trei ani, într-o relatare rezumată de Alexandru Eftode:

Localnicii s-au adunat la o demonstrație aparent spontană în cursul zilei pentru a cere autorităților să-l captureze pe un bărbat din Caucaz, pe care îl acuză de uciderea lui Egor Șcerbakov. Poliția spune că tînărul rus de 25 de ani a fost înjunghiat joi noaptea, când își petrecea prietena acasă, la orele 2 după miezul nopții. La intrarea în bloc, tânăra ieșită din mașină ar fi fost acostată de un necunoscut. Șcerbakov a venit în apărarea prietenei, dar a primit o lovitură de cuțit și a murit pe loc.

Atacatorul a fugit, dar a fost surprins de camere de supraveghere. Imaginile ar sugera că poate fi originar din regiunea caucaziană sau din Asia Centrală. Nu este limpede cine a difuzat publicului informații despre aspectul presupusului asasin. Dar ele au servit drept motiv pentru revolta de duminică.

Demonstranți anti-imigrație de la Moscova reținuți de poliție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

Demonstrația a început pașnic la locul crimei. Dar apoi, un grup de protestatari scandând sloganuri rasiste au atacat un centrul comercial. Cu lozincile, „Puterea Rusească” și „Rușii Înainte”, câteva zeci de tineri au spart ușile de sticlă și au pătruns în centrul comercial Biriuza. Alții au răsturnat pe străzi lăzi cu gunoi, camionete, iar un număr numeros de protestatari au încercat să ia cu asalt un depozit de legume unde lucrează imigranți, dar au fost respinși de poliție.

Forțele speciale au operat numeroase de arestări, extrăgându-i pe cei mai agresivi tineri din rândul protestatarilor. Tulburările au fost transmise și comentate în direct de mai multe televiziuni.

Jurnaliștii și prezentatorii televiziunii publice Rossia 24 îl numeau pe presupusul autor al crimei „ucigaș ne-rus”. Postul public a difuzat mai multe interviuri cu localnici albi din Zapadnoie Biriulevo, ponegrind imigranții. În cuvintele unui reporter: „locuitori obișnuiți ai Moscovei care spun tot ce-i doare”.

O tânără se plângea că Zapadnoie Biriulevo s-ar fi transformat într-un oraș caucazian. „Parcă nu suntem acasă, ci musafiri”. Tânăra se mai plânge că imigranții stabiliți la ea în raion ar hărțui femeile pe stradă. „Când trec pe lângă tine, își pot permite să te pipăie la piept sau să te apuce cu labele de fund. Pentru ei este un lucru normal. Nu ne respectă. Băieții noștri se prezintă, te întreabă dacă vrei să faci cunoștință cu ei, dar aceștia ne consideră femei de purtări ușoare, ne țin de târfe”, a mai spus tânăra în reportajul difuzat de televiziunea publică rusă.

Duminică, pentru a calma situația, poliția a desfășurat forțe suplimentare la Zapadnoie Biriulevo și alte regiuni ale capitalei ruse.


Au fost cele mai grave violențe împotriva imigranților de la Moscova din decembrie 2010, când câteva mii de tineri au manifestat violent în apropierea Kremlinului după uciderea unui suporter rus de fotbal, pusă tot pe seama unui etnic din Caucazul de Nord. Violențe asemănătoare între majoritate și minoritățile ne-slave au cuprins în ultimi ani mai multe orașe ale Rusiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG