Linkuri accesibilitate

Protestul ambasadorului Ștefan Gorda (Ziarul Național)


Wall Street Journal despre Moldova (Evenimentul Zilei).




Două treimi din exporturile moldoveneşti în România sunt bunuri după prelucrare, este head-line-ul unui scurt articol de pe pagina electronică a cotidianului „Adevărul”. Sursa citată este un raport privind balanţa de plăţi al Băncii Naţionale a Moldovei. Raportul relevă că în trimestrul II al anului 2013, exporturile de bunuri după prelucrare (lohn) s-au majorat cu 11,7% comparativ cu trimestrul II al anului 2012, până la 149,74 milioane de dolari. Prin această metodă Republica Moldova exportă circa 28% din produse, din care: îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte; fire, cabluri şi alte conductoare electrice; încălţăminte şi părţi de încălţăminte; valize, geamantane, mape şi tocuri din piele.

„Ziarul Naţional” îl citează pe ambasadorul R. Moldova în Cehia, Ștefan Gorda, care şi-a exprimat indignarea pe o reţea de socializare după defectarea unui autobuz care circulă pe ruta Chișinău-Praga. „De la ora 2 de noapte, peste 20 de pasageri ai cursei Chișinău-Praga, cursă efectuată de compania „Ednoteric" din Moldova, au înghețat și mai îngheață și acum la o benzinărie de lângă Cluj-Napoca. S-a defectat autobuzul și așteaptă să vină altul din Moldova, care, cică, s-a pornit după ora 3.30 să-i ia. Au tehnică învechită. Când am ridicat această problemă, acum câteva luni, tot felul de bloggeri fără cei șapte ani de acasă, dar și neni serioși din ministere mi-au sărit în cap - de ce mă bag peste competențele lor. Vin și acum cu aceste întrebări - câtă corupție este în țara noastră, dacă astfel de autobuze primesc aprobări să iasă pe curse internaționale și să pună în pericol viața și sănătatea cetățenilor? De ce nu au găsit o soluție să ducă oamenii la un adăpost cald, pâna le vine alt hârb din Moldova?”, se întreabă ambasadorul.

„Evenimentul Zilei” preia un articol din Wall Street Journal care analizează dezavantajele și atuurile unei Moldove europene. Articolul descrie Transnistria ca fiind un nume puțin cunoscut în mare parte a Europei, o fâșie îngustă care are legături strânse cu Rusia și speră, în ciuda rezistenței Republicii Moldova, să obțină independență. În timp ce Moldova și Ucraina se apropie de UE, acest spațiu este un avanpost al Kremlinului, la care acesta nu este dispus să renunțe. „În aceste circumstanțe, discuțiile s-au axat mai mult pe probleme relativ tehnice, mai exact libertatea de circulație a cetățenilor de pe ambele maluri”, scrie Wall Street Journal.

„Toți știu ce înseamnă o valiză fără mâner: nu poți să o duci, dar nici nu poți să o lași. Într-un fel, aceasta este atitudinea actorilor implicați în soluționarea conflictului transnistrean”, scrie Kandel. Totodată, acesta afirmă că prima și cea mai importantă preocupare a părților implicate în conflict este să-și mențină stabilitatea pozițiilor la putere, pe când cea a actorilor externi – de a-și urmări interesele gepolitice și geoeconomice.
XS
SM
MD
LG