Linkuri accesibilitate

„UE nu poate închide ochii la încălcarea drepturilor omului în Rusia pentru interesele sale energetice"


Ana Gomes
Ana Gomes

Iolanda Bădiliță în dialog cu Ana Gomes, europarlamentar socialist portughez.



Ana Gomes, europarlamentar socialist portughez, este autoarea unei rezolutii care cere adoptarea unei legi anti-coruptie aplicabila nu doar in UE, ci si in tarile terte, in baza careia sa poata fi inghetate conturile si sa le fie interzise calatoriile in UE oficialilor din acele tari acuzati de coruptie. Un interviu realizat de Iolanda Bădiliță.

Europa Liberă: Doamna Gomes, de ce simte nevoie UE sa lupte impotriva coruptiei din afara granitelor sale? De ce simte nevoie UE sa promoveze un «Act Magnitsky» in varianta europeana ?

Ana Gomes:
„Cred ca acest raport propus de mine incearca sa stabileasca o legatura intre coruptie si incalcarea drepturilor omului. De regula, ne concentram asupra laturii economice a coruptiei. Insa am vrut sa arat in text costurile pe care trebuie sa le plateasca UE din cauza coruptiei. Coruptia este un act ilegal, iar prin incalcari ale drepturilor omului se acopera acte de coruptiei. In timpul audierilor pentru acest raport cand am ascultat persoane care se plangeau cu privire la acte de coruptie din Angola, Mexic, Azerbaidjan, am realizat ca, desi noi ne indreptam atentia catre tari tari din afara UE, la noi acasa avem probleme similare. Toate economiile aflate in criza in UE, cele carora UE le-a aruncat «colacul financiar de salvare», sunt ele insele victimele abuzurilor asupra drepturilor omului ca rezultat al coruptiei.

Parlamentul European împotriva corupției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:55 0:00

Coruptia a stat la baza faptului ca tari ca Portugalia sau Grecia s-au indatorat atat de mult, ca au cheltuit mai mult decat si-au permis. Contractele publice si felul in care se obtin acestea - iata o tema clasica cand vine vorba de coruptie in aceste tari. Am fost surprinsa ca atunci cand, de pilda, in Portugalia, tara mea, s-a semnat contractul pentru acordarea ajutorului financiar de catre UE, nu s-a scris in contract nici macar un cuvant despre coruptie. Iar privatizarile tari sunt o sursa extraordinara de coruptie.

De pilda, in Portugalia, aceste privatizari s-au realizat fara nici un fel de transparenta, fara a fi monitorizat acest proces de catre societatea civila. Prin urmare, in acest raport am incercat sa aratam ce facem in tarile terte, fara a avea politici specifice, si ce facem acasa, in privinta luptei imptriva coruptiei. Toate masurile pe care le propunem se refera la cresterea transparentei, desecretizarea operatiunilor, fie ca vorbim de sistemul financiar, de raportare, de protectia celor care reclama acte de coruptie. Da, ne-am inspirat din «actul Magnitsky», dar nu ne referim doar la oficialii rusi, ci la orice oficial din tarile terte, care incalca drepturilor omului pentru a corupe. In plus cerem ca legilor penale care se refera la coruptie din UE sa le fie extinsa jurisdictia in afara UE.”

Iolanda Bădiliță
Iolanda Bădiliță
Europa Liberă: Vorbind despre economiile emergente, se stie foarte bine ca acestea ofera oportunitati seducatoare investitorilor europeni intr-o perioada in care economiile UE nu doar ca inregistreaza cresteri ci dimpotriva. Exista opinia potrivit careia UE nu este atat de interesata de drepturile omului din acest spatiu, ci mai ales de pregatirea terenului pentru investitorii europeni, pentru ca acestia sa poata avea aceleasi sanse pe piata ca investitorii locali.

Ana Gomes:
„Aceste obiective nu sunt nelegitime cata vreme in institutiile si companiile europene respecta valorile europene. Nu poti cauta profit si in acelasi timp sa incalci drepturile fundamentale ale oamenilor. De aceea, raportul nostru lanseaza propunerea ca UE si companiile europene sa fie varf de lance in promovarea responsabilitatii sociale. Un plus pentru pentru prosperarea afacerilor. Caci daca ai afaceri in Bangladesh, de pilda, si din cauza conditiilor improprii de munca mii de muncitori mor, un astfel de eveniment tragic nu este deloc bun mersul bun al afacerii tale. Iata, multi portughezi lucreaza acum in Angola, o tara foarte bogata, unde pot gasi joburi. Insa acestia devin partasi ai «cleptocratiei» din Angola, o tara unde elita conducatoare sustrage fondurile primite de la donori externi destinate dezvoltarii si trimite apoi banii la «spalat» in bancile protugheze.”

Europa Liberă: Iar acesta se poate aplica si cetatenilor din tarile post-sovietice care lucreaza in Rusia.

Ana Gomes:
„Exact. Si nu doar in Rusia, ci si in celelalte tari din spatiul ex-sovietic. Azerbaidjan, de pilda. Multi dintre membrii PE sunt de parere ca afacerile cu petrol cu acesta tara sunt mai importante decat drepturile omului. Or, nu este acceptabil sa uitam de principiile noastre de dragul petrolului sau a altor interese economice. Pe termen lung este ca si cum ne furam caciula singuri. Si nu putem accepta o astfel de poltica. Acelasi lucru se intampla si cu Rusia, ingradirea libertatii de exprimare, a ONG-urilor si a drepturilor comunitatii LGBT, ce e intampla cu Pussy Riot. Noi nu putem pune interesele noastre energetice deasupra tuturor celorlalte si sa uitam aceasta panorama. Pe termen lung acesta esteo politica paguboasa pentru UE. Sa nu uitam ce s-a intamplat in tarile arabe, cand oamenii au invinuit, pe buna dreptate, UE ca a inchis ochii la dicaturile si cleptocratiile din aceste tari.”

Europa Liberă: Rezolutia Dvs, adoptata de PE, solicita adoptarea uneil legi anti-coruptie in baza careia sa poata fi inghetate conturile oficialilor din tarile terte acuzati de coruptie. In plus acestora la va fi interzis sa calatoreasca in UE. Totusi vorbim despre o rezolutie ne-legislativa. Care este puterea acestui text ?

Ana Gomes: „Textul mai propune si o serie de masuri pentru eliminarea secretului bancar, pentru o mai mare transparenta a institutiilor financiare, pentru atacarea paradisurilor fiscale. Desi nu este o rezolutie legislativa a fost votata de toate grupurile politice majore din PE. Nimeni nu vrea sa fie vazut ca un sustinator al coruptiei.

In baza acestui raport sunt in contact cu colegi din comisiile financiare, care vor folosi acest text ca jurispridenta pentru elaborarea unor rezolutii legislative in domeniu financiar - pentru cresterea transparentei institutiilor financiare, lupta impotriva secretului bancar si a paradisurilor fiscale. Iar Parlamentul va trebui sa voteze acel text, caci exista precedentul reprezentat de rezolutia elaborata de mine, pe drepturile omului, pe care legislativul a adoptat-o cu majoritate covarsitoare.”

Europa Liberă: Intre tarile vizate de rezolutia Dvs. sunt si tarile candidate, sau cele din Parteneriatul Estic, care isi pregatesc un drum european. Le va face o astfel de legislatie ca cea propusa de Dvs «viata mai usoara» acestor tari ?

Ana Gomes:
„Cred ca da. Caci daca aceste tari doresc sa se alature UE ele sunt deja angajate intr-un proces profund de reforma. Si lupta impotriva coruptiei si lupta impotriva abuzurilor drepturilor omului sunt criterii componente ale Conventiei de la Copenhaga pe care tarile amintite trebuie sa le intruneasca. Problema, asa cum a spus si colega mea Monica Macovei, bazandu-se pe experienta propriei sale tari, România, este ca inainte de de a intra in UE statele candidate trebuie sa faca eforturi pentru a atinge o serie de criterii si sunt monitorizate strict. Dar o data ajunse aici, controlul practic nu mai exista.

Acest raport, la care Monica Macovei are o contributie foarte substantiala, este parte din «artileria noastra», ca sa spuna sa. Cu ajutorul lui incercam sa ne asiguram ca o data tarile ajunse in UE motoarele nu sunt incetinite si toleranta fata de acte de coruptie se creste. Cat priveste Rusia, partenerul nostru strategic, noi credem ca asteptarile noastre de la acest tip de parteneri ar trebui sa fie mai mari. Partenerii devin strategici nu doar in baza intereselor noastre mutuale, ci si pentru ca impartasim valori care sunt incluse in multe documente internationale semnate atat de noi cat si de partenerii nostri, de la Conventia ONU pentru drepturilor omului, la Conventia pentru apararea drepturilor omului a Consiliului Europei.”
XS
SM
MD
LG