Linkuri accesibilitate

Parlamentul a pus punct în două chestiuni spinoase din relaţia Chişinăului cu UE


A eliminat pedepsele pentru „propagandă homosexuală” și a instituit puncte de control la linia administrativă de pe Nistru.



Parlamentul a pus punct în două chestiuni spinoase din relaţia Chişinăului cu Bruxellesul: a eliminat din legislaţie nişte pedepse după modelul rusesc pentru „propagandă homosexuală” şi a instituit puncte migraţionale de control pe linia administrativă care separă cele două maluri ale Nistrului. Ambele legi au fost votate în lectură finală, dar în lipsa opoziţiei comuniste. În loc să participe la şedinţă, deputaţii comunişti s-au alăturat unui protest al preoţimii împotriva primei dintre cele două legi votate. Relateaza Liliana Barbăroşie.

Pedepsele pentru „propagandă homosexuală” anulate vineri au fost instituite pe neobservate în luna mai, urmare a iniţiativei unor deputați liberal-democrați și democrați.

Ele fuseseră promulgate şi de președintele Nicolae Timofti când mai multe organizaţii neguvernamentale în domeniul protecţiei drepturilor omului au atenţionat că sunt similare celor din Rusia criticate cu fermitate de Occident şi pedepsele reduc la zero legislația antidiscriminare adoptată anul trecut pentru îndeplinirea condițiilor de liberalizare a vizelor europene.

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu care a critica şi el măsurile, a propus anularea lor, iar joi parlamentul a trecut propunerea de prima lectură.

În ciuda opoziţiei comuniştilor, care au spus că majoritarii au mai făcut un pas în promovarea homosexualităţii.

„În mai aţi introdus pedepsele, acum le excludeţi. Este clar că faceţi următorul pas în propagarea acestor relaţii care sunt neconforme constituţiei şi altor legi,” spunea ieri în Parlament deputatul comunist Igor Vremea.

Protest anti-gay la Parlament, 11.10.2013
Protest anti-gay la Parlament, 11.10.2013
Vineri, însă, deputaţii care au votat proiectul au fost întâmpinaţi la parlament de un grup de credincioși ortodocși şi clerici în frunte cu deja cunoscutul activist Anatol Cibric, implicat în profanarea menorei evreieşti acum trei ani.

Feţele bisericeşti le-au îngrădit accesul deputaţilor în clădire, iar atunci când poliţia a încercat să-i disperseze, protestelor s-au alăturat şi comuniştii, în frunte cu liderul lor Vladimir Voronin, iar situaţia era pe punctul să degenereze. Iată cum a comentat incidentul speakerul Igor Corman:

„Se pare că comuniștii depășesc orice limită și este evident că își propun blocarea instituțiilor de stat. Este evident că ei își doresc să acutizeze situația și să creeze o situație de anarhie în societate.”

„Răbdarea noastră are margini. Nu vom permite comuniștilor să vină cu astfel de metode necivilizate. Autoritățile statului sunt obligate să asigure ordinea publică.”

Deputaţii majorităţii au ajuns la şedinţă pe uşa din spatele Parlamentului, iar după încheierea ei s-au reunit să decidă cum să reacţioneze.

Înainte de asta, abolirea pedepselor fusese votată în lectură finală. La fel - şi decizia ce reglementează deschiderea unor oficii migrationale de control pe linia administrativa ce separa cele doua maluri ale Nistrului.

Decizia a trecut prin mai multe amânări din cauză opoziţiei administraţiei de la Tiraspol. Cele 6 puncte urmează să servească la înregistrarea cetăţenilor străini care ajung în Moldova prin segmentul transnistrean, dar Tiraspolul insistă că prin ele, Chişinăul vrea să instituie un hotar între cele două maluri ale Nistrului.

Deputatul liberal-democrat, Valeriu Ghileţchi este cel care a prezentat în plenul parlamentului decizia. El afirmă că în varianta care va intra în vigoare, legea nu se referă la locuitorii din regiunea transnistreană, indiferent dacă deţin sau nu paşapoarte moldoveneşti:

„Cei care au un paşaport al Federaţiei Ruse sau al Ucrainei şi locuiesc în Transnistria şi au înregistrare acolo nu sunt obligaţi să se înregistreze. Ei sunt scutiţi de ea. Şi de amenzi tot. Regretăm că doamna Ştanski a spus la Bruxelles că este satisfăcută, că autorităţile de la Chişinău au convins-o că aceste oficii nu vor afecta cetăţenii din zonă, iar imediat după aceasta a spus că aceste oficii sunt echipate cu cea mai modernă tehnică, prin urmare Chişinăul instituie frontieră pe Nistru.”

În câteva săptămâni, la summitul de la Vilnius, Chişinăul ar putea face un pas important înainte în procesul de obţinere a călătoriilor fără vize în occident dacă va obţine recomandarea Comisiei Europene în acest sens către statele membre ale UE. Nu înainte de a face dovada că poate controla fluxul de străini care îi traversează hotarul din est.
Previous Next

XS
SM
MD
LG