Linkuri accesibilitate

Republicanii și închiderea guvernului american: un precedent care îngrijorează


No Labels (Fără etichete) un grup de congresmeni republicani și democrați chemînd la un compromis pentru redeschiderea guvernului american
No Labels (Fără etichete) un grup de congresmeni republicani și democrați chemînd la un compromis pentru redeschiderea guvernului american

Impactul asupra creșterii economice se acumulează cu fiecare săptămînă care trece, dar e relativ minor.



Cum se vede de la Washington inchiderea guvernului american, care dureaza de-acum de la inceputul lunii? Corespondentului Europei Libere în Statele Unite, Valeriu Sela.

Probabil ca pare straniu, tinind cont de acoperirea mediatica internationala, sa spunem ca inchiderea guvernului american nu preocupa populatia cit s-ar putea imagina. In primul rind, agentiile federale continua sa presteze servicii esentiale. Circa 800 de mii de salariati nu lucreaza, alti 1.3 milioane lucreaza, dar isi vor primi remuneratia mai tirziu.

Impactul asupra cresterii economice se acumuleaza cu fiecare saptamina care trece, dar e relativ minor. Inchiderea guvernului a ajuns sa fie doar prima rafala intr-o negociere mai ampla care include cresterea plafonului pina la care America se poate imprumuta, dar si alte masuri bugetare si fiscale pe care marile partide le doresc.

Faptul in sine ca guvernul federal e inchis este acceptat cu relativ calm de populatie, maniera in care s-a ajuns aici insa este simptomul nelinistitor. Republicanii au provocat inchiderea guvernului, profitind ca au majoritate intr-una din camerele Congresului, conditionind finantarea in prima faza de anularea si ulterior aminarea unor prevederi ale planului de reformare a ingrijirii sanatatii cunoscut sub denumirea de Obamacare.

Acesta este precedentul creat care ingrijoreaza pentru ca el creaza premizele ca opozitia sa poata de-acum incolo anula orice lege care nu-i convine, tinind tara in sah pina cind ii sint satisfacute dorintele. Or, asta duce la un blocaj perpetuu pe care pietele interne si internationale nu il pot tolera. Asta li se reproseaza celor din factiunea republicana, care a fortat mina conducerii partidului generind actualul impas.

Publicul intelege asta si-i sanctioneaza in sondaje pe republicani. Dar nu cu mare diferenta … Asta pentru ca si atitudinea presedintelui i-a atras critici. Argumentind ca nu negociaza sub santaj, Barack Obama a ajuns sa fie perceput ca nefiind dispus sa se angajeze in dialog, fara de care nu se poate ajunge la un compromis. Simtind pulsul populatiei, el a anuntat ca este dispus sa ajunga la o intelegere temporara, dar climatul general este nefavorabil, partile in loc sa negocieze se intrec in insulte, unele greu de acceptat intr-un spatiu politic democratic si civilizat.

Intre timp Obamacare a intrat in vigoare, cu probleme, dar totusi incepe sa functioneze. Diferenta fundamentala intre democrati si republicani, cu privire la noul sistem de asigurari medicale, tine de viziunile diferite privind rolul statului. Democratii si presedintele vor sa rezolve problema milioanelor de americani fara asigurare medicala. Republicanii vorbesc in numele celor, nu doar instariti, dar si clasa de mijloc, care se tem ca pe altarul ajutorarii celor nevoiasi, vor trebui sa plateasca mai mult, pentru servicii medicale mai reduse si in plus cred ca Obamacare va afecta firmele economice care se vor vedea puse in situatia de a plati salariatilor asigurare medicala.

Sint diferente filozofice, care par stranii in cele mai multe tari dezvoltate ale lumii care au optat pentru sisteme de servicii medicale universal accesibile. In Statele Unite insa, ipoteza ca statul sa ofere unora din acumularea altora este considerata in cercuri conservatoare ca fiind intolerabila. Si cei care cred cu tarie intr-una sau alta dintre versiuni sint dispusi acum sa duca confruntarea pina la capat, considerind ca efectele negative ale inchiderii guvernului de exemplu au consecinte mai mici decit ceea ce considera drept o directive gresita de dezvoltare a tarii.
XS
SM
MD
LG