Linkuri accesibilitate

OSCE critică desfășurarea alegerilor prezidențiale în Azerbaidjan


Propagandă și la standul azer de la Tîrgul Internațional de carte de la Frankfurt pe Main
Propagandă și la standul azer de la Tîrgul Internațional de carte de la Frankfurt pe Main

Tana de Zuleta (OSCE): „Observatorii noştri au primit informații de la martori că au existat atacuri fizice împotriva jurnaliștilor într-un scrutin care a fost marcat de serioase nereguli.”



Dupa alegerile prezidenţiale de ieri din Azerbaijan, astazi observatorii internaţionali şi-au prezentat rapoartele de monitorizare. Organizaţia pentru Securitate si Cooperare in Europa a fost foarte ferma in declaratia ei, spunind ca alegerile au fost „serios afectate”. In urma alegerilor actualul preşedinte Ilham Aliev a ciştigat un al trelea mandat cu peste 80 % din voturi.

Tana de Zuleta, şefa delegatiei de observatori de la OSCE, a declarat: „Observatorii noştri au primit informatii de la martori că au existat atacuri fizice impotriva jurnalistilor intr-un scrutin care a fost marcat de serioase nereguli.”

La 37 de sectii de votare observatorii OSCE au „indicatii credibile” că urnele de votare au fost umplute cu voturi dupa incheierea scrutinului, dar, in opinia doamnei Zuleta, cele mai grave abateri au avut loc in timpul numărarii voturilor: „Cele mai serioase îngrijorări au apărut după ce a fost incheiată votarea şi a început numărarea voturilor. In 58% din sectiile in care am fost prezenti - si am fost prezenti in 121 de circumscriptii din cele 125 - în 58% din ele situatia a fost grava sau foarte grava.”

Opoziţia azeră contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:13 0:00

In timpul conferinţei de presa a delegatiei OSCE, jurnalisti apropiati guvernului au scandat lozici in care au acuzat organizaţia că ar fi părtinitoare, obligînd delegaţia să încheie mai repede conferinta de presă şi să părăseasa locul.
Simbata opozitia unită din Azerbaijan a anunțat un miting amplu la Baku, iar liderul ei, Jamil Hasanli a anunţat că va contesta in instanţă rezultatul alegerilor.
XS
SM
MD
LG