Linkuri accesibilitate

Moldova alături de NATO în Kosovo


Italieni, membri ai forțelor de pace din Kosovo sub comandă Nato, la o ceremonie la Pristina
Italieni, membri ai forțelor de pace din Kosovo sub comandă Nato, la o ceremonie la Pristina

Cheltuielile de 2 milioane de dolari vor fi acoperite pe jumătate de Republica Moldova, iar pe jumătate de Italia.



Pentru prima data Moldova va participa la o misiune a Alianţei Nord Atlantice. Este vorba de o acţiune de menţinere a păcii in Kosovo si anunţul a fost facut în aceasta dimineaţa de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen. De la Bruxelles relateaza Dan Alexe.

Moldova se va alătura pentru prima oară unei misiuni militare a Alianței Nord Atlantice - NATO. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat astăzi la Bruxelles că țările membre au acceptat oferta Chișinăului de a se alătura misiunii aliate din Kosovo.

Cum a subliniat-o Rasmussen, e pentru prima dată că Moldova, membră a Parteneriatului pentru Pace al NATO din 2004, va contribui efectiv la o operațiune condusă de Alianță.

Săptămâna trecută, guvernul moldovean a aprobat un proiect de lege pentru a trimite 41 de militari moldoveni în Kosovo din luna noiembrie. Dacă legea va fi adoptată de Parlament, contingentul moldovean va fi alcătuit în cea mai mare parte din personal pregătit pentru paza obiectivelor militare. Contingentul va mai include o unitate de geniu şi un ofiţer de stat major. Cheltuielile pentru misiune de aproape două milioane de dolari vor fi acoperite jumătate de Republica Moldova, cealaltă jumătate fiind asumată de Italia.

Italia participă la mai multe astfel de programe combinate în cadrul NATO. Astfel, Italia protejează în permanență spațiul aerian al Sloveniei și Albaniei. La fel, mai multe țări din NATO apără spațiul aerian al țărilor baltice, e drept - contra cost.

KFOR, misiunea NATO din Kosovo, asigură securitatea provinciei de mai bine de un deceniu. Chiar și unele țări din NATO care nu recunosc independența Kosovo participă la această misiune. Astfel, România are actualmente acolo 60 de militari, iar Grecia cam tot atâți, însă la un moment dat Grecia a avut chiar 1000 de militari în Kosovo.

Cu totul, după intervenția militară din 1999, NATO a avut în unele perioade 50.000 de soldați în Kosovo, jumătate cât în Afganistan, cu toate că populația noului stat Kosovo e de numai două milioane de persoane.

In momentul de față, forța NATO din Kosovo e de zece ori mai mică decât efectivele din perioada de vîrf: 5.000 de militari, cărora li se adaugă cei circa 2.000 de polițiști din cadrul EULEX, misiunea de poliție a Uniunii Europene.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG