Linkuri accesibilitate

Vizita Principesei Margareta a României și a principelui Radu în Moldova


Istoricul Vlad Mischevca: pe lângă semnificaţia istorică vizita are şi un impact pozitiv asupra imaginii R. Moldova.



Fiica mai mare a Regelui Mihai al României, Principesa Margareta şi soţul său, principele Radu, se află într-o vizită de trei zile în Republica Moldova. Cuplul princiar s-a întâlnit în dimineaţa acestei zile cu premierul Iurie Leancă şi au participat la Reuniunea solemnă a Academiei de Ştiinţe a Moldove, la care Principesa a fost decorată cu Medalia Dimitrie Cantemir. Miercuri, reprezentanţii Casei Regale vor merge în teritoriu, în satul Regina Maria din raionul Soroca şi vor vizita instituţii de învăţământ din Orhei şi Bălţi. Detalii are Diana Răileanu.

Chiar în prima zi a vizitei la Chişinău, câţiva activişti ai organizaţiei „Moldovenii”, care şi-au afişat identitatea politică purtând drapelul formaţiunii, au ocupat spaţiul din faţa statuii lui Ştefan cel Mare încercând să zădărnicească ceremonia de depunere a coroanei de flori de către Principesa Margareta şi principele Radu.

Imediat, în presă şi pe reţele de socializare, bloggeri şi lideri de opinie de la Chişinău, au calificat protestul drept unul „ruşinos”, iar inactivitatea poliţiei drept inexplicabilă.

De exemplu, în opinia directorului publicaţiei „Timpul”, Constantin Tănase, astfel de incidente vor avea loc atâta timp cât „vom umbla cu cioara identitară vopsită: vorbim româneşte, dar suntem moldoveni independenţi şi suverani”.

Doctorul în istorie şi cercetătorul în materie de heraldică, Vlad Mischevca, e de părere că vizita Principesei Margareta şi a Principelui Radu ar avea, pe lângă semnificaţia istorică, şi un impact pozitiv asupra imaginii Republicii Moldova:

„Chiar dacă Casa regală nu este o casă care domneşte actualmente, este o casă cu tradiţii şi cu relaţii în mai multe ţări ale Uniunii Europene, ţări cu monarhii constituţionale, iar aceasta este o ocazie extraordinară pentru a ne promova dezideratul nostru pro-european.”

Deşi lipsesc sondaje sociologice care ar oglindi atitudinea cetăţenilor moldoveni faţă de monarhia românească, istoricul Vlad Mischevca, observă că Familia regală dintotdeauna s-a bucurat de respect:

„Dacă aruncăm o privire asupra peisajului politic al Europei de vest cu certitudine constatăm că acolo unde domneşte monarhia, fie ea şi Constituţională sau limitată, este ordine, cetăţenii sunt mai veseli şi zâmbăreţi, şi o duc mai bine decât în Estul nostru, nu vreau să zic sălbatic, dar sărac, unde o ducem cu democraţia parlamentară pură.”

Europa Liberă: Din punctul Dvs de vedere astfel de vizite ar putea avea un impact pozitiv asupra societăţii noastre, pe alocuri dezbinată?

Vlad Mischevca:
„Poate fi. Să nu uităm că în sângele Principesei Margareta curge sânge a ultimului împărat rus Nicolai al II-lea. Să nu uităm că şi pe linia bunicii, vine din Grecia, şi a cărei străbunică a fost o rusoaică şi tot aşa. Poate şi compatrioţii noştri, vorbitori de limbă rusă, vor înţelege că monarhia românească îi reprezintă nu doar pe români, dar pe toţi cetăţenii care au fost cândva înglobaţi în România Mare.”

Reprezentanţii Casei Regale au o agendă destul de încărcată pentru cele trei zile cât se află în Republica Moldova, având programate vizite la Bălţi, Orhei şi Soroca. Mâine, principele Radu va vizita satul „Regina Maria” din raionul Soroca, localitate înfiinţată la începutul anilor ‘20. Cu emoţii, primarul localităţii, Oleg Nastas, ne-a asigurat că toată pregătirile pentru vizita principelui sunt în toi: „Chiar ne pregătim la justa valoare. Pregătim fanfara, manifestaţii cu şcoala, ca să fim la nivel.”

Europa Liberă: Înţeleg că aţi apelat în repetate rânduri ca cineva din Familia Regală să vin în vizită la Dvs. Aşa este?

Oleg Nastas:
„Am apelat prin scrisori. La cea de-a doua ni s-a răspuns că vor veni la noi, în teritoriu. Motivul solicităţrii a fost că vrem să-i ridicăm Reginei un bust. Există mai multe balade despre denumirea satului, însă cea de bază este că primii băştinaşi au apelat la regină ca să îi ajute la construcţia caselor. Domnia sa le-a întins o mână de ajutor şi le-a dat lemn pentru acoperişuri. Pentru acest gest frumos, oameni au hotărât să pună denumirea satului „Regina Maria” în numele reginei.”

Joi, în ultima zi a vizitei cuplului princiar, Principesa Margareta se va întâlni cu reprezentanţii societăţii civile, iar principele Radu – cu membrii Uniunii Scriitorilor, unde vor fi lansate câteva volume ale familiei regale a României.
Previous Next

XS
SM
MD
LG