Linkuri accesibilitate

„Nu poţi să vrei să aderi la UE sau să vrei să aderi la Uniunea Vamală, fără să ai susţinerea cetăţenilor”


Moldova, France, Veronique North Minca
Moldova, France, Veronique North Minca

Valentina Ursu în dialog cu Véronique North-Minca, fostă secretar unu la ambasada Franței de la Chișinău.



Drumul spre Uniunea Europeană este lung, dar în fiecare etapă impune noi reforme si aduce noi beneficii. Succesul nu poate fi însă asigurat decât prin consens naţional, integrarea într-o structură cum este Uniunea Europeană nu poate fi un efort impus de sus în jos. Este viziunea diplomatei franceze Veronique North Minca, fosta secretarVéronique North-Minca unu a ambasadei Franţei la Chișinău cu care a stat de vorbă Valentina Ursu.


Europa Liberă: Cum se vede, de această dată, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, stat cu aspiraţii europene: cu şanse, fără şanse?

Véronique North-Minca:
„Evident, cu şanse, aceasta e clar, trebuie multă muncă. Oricine a intrat în Uniunea Europeană, a depus multă muncă. Sunt unii care chiar au depus multă muncă şi încă au de depus muncă, deşi sunt în ziua de azi deja membri.”

Europa Liberă: Muncă multă, asiduă, înseamnă ce?

Véronique North-Minca:
Reforma statului de drept, să fie o justiţie funcţională, să fie libertatea presei garantată, mai departe, şi mai bine, şi mai mult, să fie nişte structuri funcţionale, să fie protecţia socială asigurată, în cel mai mic sat, în cel mai mic oraş, adică în mod deconcentrat, cel mai aproape de cetăţeni – asta înseamnă. Dacă e mimat, la un moment dat, adevărul iese la iveală. Reformele adevărate au o consecinţă pe teren. Adică lumea simte că reformele au un efect asupra vieţiii lor. Dacă sunt numai mimate, nu este nimic în spate, sunt ca promisiuni goale care nu aduc niciun fel de rezultat palpabil.”

Europa Liberă: Dar moldovenii pot conta pe integrarea europeană ca pe un interes naţional?

Véronique North-Minca:
„Cred că da. Dar trebuie să îşi solidifice şi voinţa lor de a face parte din familia europeană, să fie o coeziune naţională, să fie o voinţă generală a oamenilor să meargă în aceeaşi direcţie şi să susţină şi eforturile care se fac în direcţia respectivă, indiferent care e direcţia. Nu poţi să vrei să aderi la Uniunea Europeană sau să vrei să aderi la Uniunea Vamală, fără să ai susţinerea cetăţenilor. Tebuie să fie un consens naţional.”

Europa Liberă: Dar, ca să nu fie discreditată ideea eurointegrării, ce trebuie să aştepte cetăţenalul de la acest parcurs european? Când culege el roadele acestei apropieri a Moldovei de Uniunea Europeană?

Véronique North-Minca:
„Acesta este un drum foarte, foarte lung. Însă cred că beneficiile se vor simţi pe parcurs. Este un proces foarte lung şi pot să vă povestească şi alte ţări, care au trecut prin procesul respectiv, că e ceva lung. Până şi croaţii, care au intrat, pe 1 iulie 2013, acum 10 ani de zile nimeni nu ar fi zis că Croaţia intră. Este un proces foarte lung, dar care, pe parcurs, uşor-uşor, va aduce profit şi la oameni şi mai multă deschidere, şi mai multă deschideere şi pentru piaţa economică moldovenească, pentru vinuri. Eu sunt convinsă că deschiderea spre vest vă va deschide pieţele, pentru că nu e o piaţă, sunt mai multe pieţe, pieţele europene pentru vinul moldovenesc. Vinul moldovenesc nu trebuie să fie ceva exclusiv care se exportă numai către o singură ţară, undeva în est...”

Europa Liberă: Către Rusia.

Véronique North-Minca:
„Aşa. Vinul moldovenesc are vocaţie să fie, mai ales, că e şi de calitate. Eu sunt franţuzoiască, am aşa o slăbiciune pentru vinul bun, şi trebuie să spun că vinurile moldoveneşti s-au îmbunătăţit extraordinar de bine, de când am venit eu, prima oară, în Republica Moldova, în 2006, şi până acuma. Eu am fost la sărbătoarea vinului, am avut ocazia să mai gust şi să mai fac testuri la nişte vinuri, şi trebuie să spun că am rămas uimită. Şi merită, merită absolut să abă piaţă de desfacere în vest, că asta este pentru vinuri, dar sunt şi alte chestii care se pot exporta. E o deschidere mai mare, va fi o deschidere mai mare între oameni. Şi acuma sunt foarte mulţi tineri moldoveni care îşi fac studiile în străinătate, dar dacă se deschide comunicaţia între Republica Moldova şi restul Europei, atunci copiii vor putea să vină să meargă la studii mai uşor, părinţii să meargă să îi viziteze, când sunt studenţi acolo şi să vină ei cu expertiză încoace.”

Europa Liberă: I-ar trebui mulţi ani Moldovei, ca să se apropie de Uniunea Europeană şi să ajungă în acest club paneuropean?

Véronique North-Minca:
„Valentina, aceasta este o întrebare, pe care mi-o pui, în fiecare an, când vin. Cred că mai trebuie câţiva ani, însă uşor, cu uşor, cu uşor cu uşor... Eu cred că, pur şi simplu, când eşti în procesul respectiv, nu-ţi dai seama cât înaintezi. Câteodată trebuie să te opreşti să te uiţi în spate şi să zici: unde era Moldova, acum 5 ani de zile? Unde era Moldova? Suntem în 2013! Unde era Moldova în 2009?”
Previous Next

XS
SM
MD
LG