Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



Din agenda moldoveneasca a zilei sa notam intilnirea pe care preşedintele Nicolae Timofti o va avea cu printesa Margareta a României, cu principele Radu si principele Nicolae.

La Chișinău va avea loc sedinta comisiilor parlamentare.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrului economiei, participă la Forumul oamenilor de afaceri din Moldova, România si Letonia, care va avea loc la Edineţ.

Şefa diplomaţiei Chisinaului, doamna Natalia Gherman, se afla la Riga unde participă la reuniunea ministrilor de externe din ţările Baltice si din cele din Benelux şi va fi invitata speciala la conferinta „De la summitul de la Vilnius la summitul de la Riga - priorităţile, obiectivele si realizările Parteneriatului Estic”.

Pe plan internaţional, astazi se implineste un an de cind fetita Malala Yousafzai din valea Swat, de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan a fost impuşcata in cap de Talibani pentru ca pleda pentru ca fetele de virsta ei sa mearga la scoala si sa nu ramina, asa ca mama ei, analfabetă. Mama ei, marturisteşte fata de 16 ani, a inceput sa invete sa citeasca abia anul trecut, dupa ce fata ei a fost impuşcata si a supravietuit in mod cu neasteptat. Malala este una din candidatele de anul acesta pentru premiul Nobel pentru Pace.

Astazi au loc alegeri prezidenţiale in Azerbaijan, tara care, ca si Moldova, face parte din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, dar care nu pare interesata de intarirea relatiilor cu Brussels-ul. Rezultatul scrutinului nu este greu de prevazut, intr-o ţara in care presa independenta estre inexistenta, in care lideri ai opoziţiei se afla in detentie, iar jurnalistii si activistii societăţii civile sunt supusi ameninţărilor si presiunilor de tot felul.

În Parlamentul European de la Strasbourg se va discuta astazi despre Armenia.

La Stockholm vor fi anunţați cistigatorii premiului Nobel pe anul acesta pentru chimie.

Naţiunile Unite au consacrat ziua de astazi serviciilor poştale.

La Frankfurt se deschide tradiționalul Tîrg internațional de carte, la care ţara invitata este Brazilia. Tirgul se va incheia duminica 13 octombrie…
Previous Next

XS
SM
MD
LG