Linkuri accesibilitate

Torța olimpică străbate Rusia


La ceremonia olimpică de duminică de la Moscova
La ceremonia olimpică de duminică de la Moscova

Vladimir Putin: respectul pentru „egalitate și diversitate” fac parte istoric din caracterul poporului rus și se împletesc cu idealurile mișcării olimpice.



Torța olimpică a pornit astăzi într-o călătorie de 123 de zile și 65 de mii de kilometri prin Rusia, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă la 7 februarie, la Soci. Va fi cea mai lungă ștafetă olimpică, despre care președintele rus Vladimir Putin a spus că va arăta lumii Rusia așa cum este. Dar nu totul a decurs perfect.

14 mii de oameni aleși de organizatori vor purta torța olimpică în următoarele 123 de zile prin cele 83 de regiuni ale Rusiei. Torța va trece prin locuri foarte diferite. Va coborî pe fundul lacului Baikal, va urca pe muntele Elbrus cu cel mai înalt pisc din Europa, va călători cu spărgătorul de gheață atomic la Polul Nord și va zbura pe Stația Spațială Internațională.

Astăzi, torța a fost purtată pe străzile Moscovei de peste optzeci de oameni, între care șeful serviciului sanitar rus, Ghennadi Onișcenko. Autoritățile spun că printre cei 14 mii de aleși se află cei mai merituoși oameni ai Rusiei.

Jocurile Olimpice sunt un proiect de suflet al președintelui Vladimir Putin și o ocazie potrivită pentru a arăta lumii că Rusia este o supraputere. Președintele rus a mărșăluit duminică pe covor roșu de la Kremlin până în Piața Roșie unde a salutat flacăra olimpică și a inaugurat ștafeta.

Vladimir Putin s-a declarat încrezător că ștafeta va aprinde milioane de inimi, iar torța Olimpică, în formă de pană a „Păsării Măiestre”, va aduce bucurie și noroc milioanelor de locuitori ai Rusiei.

Este limpede că Rusia vrea producă o impresie cât mai puternică. Dar problemele n-au lipsit. La Soci, construcția infrastructurii olimpice a decurs lent și a depășit bugetul. În 2007, când a candidat să găzduiască jocurile, Rusia își propunea să cheltuiască pentru pregătiri 12 miliarde de dolari, mai mult decât orice altă țară pretendentă. Apoi, planul inițial a fost înlocuit cu un altul, pe șapte ani, menit să facă din Soci o stațiune montană. Bugetul a crescut la o sumă estimată la 50 de miliarde de dolari – cea mai mare din istoria Jocurilor Olimpice. Nu au lipsit acuzațiile de corupție.

La lucrări au participat peste 70 de mii de muncitori veniți din toate colțurile fostei Uniuni Sovietice. Au existat numeroase relatări despre condițiile dificile de muncă și trai ale muncitorii migranți și despre abuzurile autorităților ruse.

Duminică, în Piața Roșie, într-o aparentă încercare de a răspunde altor critici internaționale despre încălcarea drepturilor persoanelor LGBT și manifestările de intoleranță din Rusia, Vladimir Putin a declarat că respectul pentru „egalitate și diversitate” fac parte istoric din caracterul poporului rus și se împletesc cu idealurile mișcării olimpice. Putin a spus că ștafeta olimpică pornită duminică la drum va arăta lumii Rusia așa cum este și cum o iubesc rușii.

Deocamdată, unul din episoadele cele mai mediatizate a fost debutul cu ghinion de duminică. Flacăra olimpică s-a stins la ieșirea din Kremlin. Purtătorul ei a fost nevoit să „ceară un foc” unui agent de pază de pe traseu.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG