Linkuri accesibilitate

Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Parteneriatul estic la Chișinău


Štefan Füle: „Fiecare apărător al drepturilor omului, fiecare membru al societăţii civile este mai important decât zece comisari europeni.”




La Chişinău are loc o premieră: pentru prima data, Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Parteneriatul estic, ajuns la a cincea ediţie, se ţine într-o ţară a Parteneriatului. Pentru două zile, la Chişinău, sunt reuniţi cam 250 de reprezentanţi ai ONG-urilor din Uniunea Europeană şi Parteneriatul estic, alături de comisarul european pentru extindere Štefan Füle, ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze, ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius şi gazda reuniunii, ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman. Relatează Alla Ceapai.

În deschiderea lucrărilor forumului comisarul european pentru extindere şi bună vecinătate, Štefan Füle, a insistat asupra contribuţiei importante pe care o are societatea civilă la realizarea obiectivelor parteneriatului Estic, dar şi despre summit-ul de la Vilnius, pe care comisarul european l-a numit un summit al rezultatelor. Štefan Füle s-a referit şi la presiunile Federației Ruse asupra statelor Parteneriatului Estic şi a promis susţinere din partea UE.

Referindu-se la rolul societăţii civile, comisarul european a spus că ea constituie inima Parteneriatului estic:

„Fiecare apărător al drepturilor omului, fiecare membru al societăţii civile este mai important decât zece comisari europeni, pentru că lucrează cu oamenii şi sunt singurii care le pot explica direct cetăţenilor ce înseamnă integrarea europeană şi care sunt beneficiile acestui proces. Fără membrii societăţii civile poate că nu am fi avut succesul şi impactul pe care îl avem acum în Parteneriatul Estic.”

Štefan Füle și Natalia Gherman
Štefan Füle și Natalia Gherman
Füle a mai spus că ar fi necesară o abordare diferenţiată a statelor parteneriatului estic, referindu-se în special la Armenia care a anunţat anterior că vrea să adere la uniunea vamală condusă de Rusia. Adresându-se reprezentanţilor societăţii civile din Armenia, Štefan Füle le-a spus că pot conta în continuare pe sprijinul UE.

Boris Navasardian, preşedintele platformei naţionale a societăţii civile din Armenia şi co-preşedintele adunării generale a Forumului societăţii civile a Parteneriatului estic a spus că deşi armenii au ratat şansa de a parafa Acordul de Asociere cu UE la summit-ul de la Vilnius, societatea civilă, în marea ei parte, sprijină cursul european al Armeniei:

„Ne aflăm într-o situaţie de confruntare cu guvernarea, pentru că criticăm priorităţile politicii externe a autorităţilor. Acum trebuie să vedem ce facem mai departe pentru că una din funcţiile noastre este dialogul cu puterea. Ne-a bucurat mesajul de încurajare a comisarului european Fule pentru societatea civilă din ţările unde ambiţiile europene s-au dovedit a fi nu atât de puternice.”

Platforma naţională a societăţii civile din Azerbaidjan a folosit prilejul pentru a sensibiliza participanţii la forum asupra deţinuţilor politici din Azerbaidjan, organizând un flash mob. Gubad Bayramav, reprezentantul societăţii civile din Azerbaidjan

„Avem peste 100 de deţinuţi politici. Sunt jurnalişti, activişti ai societăţii civile, activişti politici, tineri care au fost închişi doar pentru anumite acţiuni de protest. Cerem sprijin pentru ca aceşti deţinuţi să fie eliberaţi până la alegerile care vor avea loc pe 9 octombrie.”

Forumul societăţii civile a fost creat în urmă cu patru ani la summitul de la Praga, cu scopul de a contribui la realizarea obiectivelor Parteneriatului Estic. Am întrebat-o pe preşedinta Transparency International, Lilia Carasciuc, în ce măsură societatea civilă din Moldova reușește să fie parte a dialogului moldo-comunitar, implicându-se în realizarea obiectivelor Parteneriatului estic:

„Dacă este vorba de implementarea obiectivelor acestui parteneriat, societatea civilă poate să monitorizeze instituţiile statale şi să ofere consultanţă acolo unde e necesar. Chiar acum în declaraţia pe care o pregăteşte platforma naţională a societăţii civile noi cerem mai multă transparenţă asupra negocierilor între Comisia Europeană şi Guvernul Republicii Moldova. nouă ca societate civilă ne pasă ce se discută, cum se discută, dacă am şti mai multe am putea contribui cu ceva.”

Forumul societăţii civile a parteneriatului estic îşi va continua lucrările şi mâine. Vor fi prezentate acţiunile care au fost realizate pe parcursul acestui an în domenii precum democraţie, drepturile omului, mediu, securitate energetică şi integrare economică. Totodată, va fi stabilit planul de lucru a Forumului pentru anul viitor.
XS
SM
MD
LG