Linkuri accesibilitate

Dependenta economică de Rusia a Moldovei și Ucrainei e mai degrabă un mit (O.Nahoi, Dilema Veche)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Coabitarea și justiția. Băsescu, Ponta și baronii (Hotnews, Evenimentul zilei)



„Intrarea Ucrainei si a Republicii Moldova in asociere cu Uniunea Europeana si deschiderea cailor de comert cu aceste state ar putea genera mutatii importante si in economia romaneasca”.

Modova, zona de nord-est a Romaniei si una dintre cele mai sarace din tara, ar putea intra pe ruta unor schimburi economice intense, redevenind ce a fost candva, inainte de caderea Constantinopolului, scrie Ovidiu Nahoi intr-un articol publicat de saptamanalul „Dilema Veche”.

In opinia sa, dependenta economica de Rusia a Republicii Moldova si a Ucrainei este mai degraba un mit.

Potrivit datelor Eurostat, 39% din schimburile economice ale Ucrainei sunt cu Uniunea Europeana si doar 20% cu Rusia. In cazul Republicii Moldova, raportul este de 15% catre spatiul european si 12% catre Rusia.

Si sub aspect energetic ideea de dependenta incepe sa se dilueze. Ucraina a semnat deja un acord de import de gaze din Germania si se pregateste sa faca unul similar cu Romania, se mai arata in articolul din „Dilema Veche”.

Pagina electronica a ziarului „Adevărul” informeaza despre decizia luata vineri de Adunarea Populara din Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, de a exclude sintagma limba română din disciplinele şcolare, dar şi din actele oficiale. Reprezentanţii şi-au justificat decizia prin faptul că astfel respectă toate prevederile Constituţiei, unde apare sintagma „limbă moldovenească“.

Comentariile legate de revocarea procurorului anticoruptie Lucian Papici migreaza azi spre concluzia ca si premierul Victor Ponta, si presedintele Traian Basescu si-au incalcat atributiile legale intervenind nepotrivit in treburile sistemului judiciar.

Pe site-ul Hotnews, Cristian Pantazi vede totusi semne de slabiciune la Traian Basescu. De pilda, anuntul ca intentioneaza sa rupa unilateral pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta.

Deocamdata, niciun semn ca ar fi si facut-o, iar Pantazi explica de ce. Intre motive se afla apropiatul raport MCV (mecanismul european de monitorizare si verificare privind justitia), ceva mai bun in vara, exact pe seama pactului de coabitare. Apoi riscul de instabilitate politica, cu consecinte de imagine la nivel european, dar si economice.

Si Silviu Sergiu insista in „Evenimentul zilei” asupra pactului de coabitare. Incepe prin a spune ca, la vremea semnarii intelegerii, nu s-a numarat printre cei care au criticat-o, si iata ca exista deja cel putin un aspect pozitiv: decizia luata in comun de Basescu si Ponta de numire a Laurei Codruta Kovesi, fost procuror general, la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.

Silviu Sergiu e insa de acord ca premierul Ponta a jucat foarte abil in aceasta faza. Si-a scos din joc al doilea adversar important din PSD, pe vicepremierul Liviu Dragnea, care urmeaza sa fie trimis in judecata de DNA pentru fraudarea referendumului din 2012.

Aceasta, mai spune jurnalistul de la „Evenimentul zilei”, dupa ce DNA a trimis in instanta un al doilea dosar de coruptie (santaj) intentat celuilalt adversar al premierului: conservatorul Dan Voiculescu.

A treia lovitura in forta ar fi fost demiterea procurorului Lucian Papici, unul dintre pilonii luptei anticoruptie, ca semnal pentru baronii locali de la social-democrati: de acum inainte, eu, Victor Ponta, sunt cel care va pot pastra afacerile la adapost.
XS
SM
MD
LG