Linkuri accesibilitate

Tragedia de la Lampedusa


Un supraviețuitor transportat la spitalul din Palermo
Un supraviețuitor transportat la spitalul din Palermo

Cel puțin 100 de imigranți africani au murit blocați în epava navei, aflată la o adâncime de 40 de metri. Alți 200 sînt dați dispăruți



În Italia este astăzi zi de doliu național în memoria migranților înecați aproape de insula Lampedusa în urma naufragiului ambarcațiunii care-i aducea din Africa. Potrivit ultimelor date, numărul victimelor este de 111, dar autoritățile se tem că bilanțul final va fi de cel puțin 300. 155 de persoane au fost salvate.

Paza de coastă din insula italiană Lampedusa, aflată în extremitatea sudică a țării, spune că la bordul ambarcațiunii primitive și supraîncărcate pornită spre Europa dintr-un port libian se aflau 500 de migranți, majoritatea originari din Eritreea și Somalia, două țări sărace din estul Africii.

Barca lungă de numai 20 de metri a luat foc, s-a răsturnat și s-a scufundat joi la numai câteva sute de metri de țărm. Poliția a arestat un posibil membru al echipajului, de naționalitate tunisiană.

Se crede că cel puțin o sută de migranți au murit blocați în epava navei, aflată la o adâncime de 40 de metri.

Unul din medicii implicați în operațiunea de salvare, Pietro Bartolo, a declarat agenției AFP că se ocupă de imigranți la Lampedusa din 1991, dar niciodată nu a văzut asemenea tragedie. „Cel mai dureros a fost să văd cadavrele copiilor, veniți să caute un viitor mai bun, pe care l-au pierdut în câteva secunde”, a spus Bartolo.

La Vatican, Papa Francisc a numit tragedia de la Lampedusa o „rușine” pentru comunitatea internațională. Papa a denunțat ceea ce a numit ”sistemul sălbatic” al traficului de persoane.

Ministra italiană a integrării, Cecile Kyenge, ea însăși de origine africană, a spus că Italia împreună cu Uniunea Europeană trebuie să facă schimbări radicale pentru a crea așa-numite „coridoare de siguranță” pentru migranții aflați la discreția traficanților fără scrupule.

Kyenge a mai spus că Italia și comunitatea internațională trebuie să înțeleagă că migranții precum cei pieriți la Lampedusa vin din țări măcinate de conflict și să promoveze rezolvarea conflictelor și întronarea democrației.

Lampedusa, o mică insulă de pescari și turistică aflată la jumătatea distanței dintre Tunisia și Sicilia, este destinația preferată a traficanților de persoane din nordul Africii. Anul trecut aproape 500 de oameni au murit în încercarea de a ajunge din Tunisia în Italia.

Noua tragedie a reaprins tensiuni politice în Italia. Liga Nordului, formațiune de dreapta, a spus că de vină ar fi legile prea blânde ale Italiei cu imigranții ilegali, care ar fi încurajați să-și încerce norocul pe mare, în ciuda pericolului. Dar primarul din Lampedusa, Giusi Nicolini, care se plânge des că nu este ajutat destul de Roma și de Bruxelles în chestiunea migrației, a denunțat declarațiile Ligii Nordului. „Asemenea mesaje nu fac decât să infecteze oamenii cu virusul urii. E jalnic că Liga Nordului nu se poate abține să debiteze asemenea enormități nici măcar într-un asemenea moment”, a spus Nicolini.

Un pescar din Lampedusa citat de Reuter, Enzo, a criticat legea italiană dură a migrației, amintind că în baza ei autoritățile au sechestrat bărci ale localnicilor care au salvat migranții de la înec: „În loc să trimitem nave să-i aducă la țărm în siguranță pe cei care fug de război, îi ucidem noi înșine cu regulile și birocrația noastră”, a spus Enzo.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG