Linkuri accesibilitate

Regulile de ședere sînt valabile pentru toți străinii aflați pe teritoriul Rusiei


Anatolie Patraşcu: „îi îndemn pe toţi cetăţenii R. Moldova care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse să respecte întocmai legislaţia Rusiei. ”


Într-un interviu acordat Europei Libere, șeful secției consulare de la Ambasada Moldovei la Moscova comentează starea de lucruri privind moldovenii opriți să mai intre în Rusia, solicitînd respectarea legislației în vigoare.

Anatolie Patraşcu: „…cei cărora li s-a aplicat interdicţia, să nu încerce să intre fraudulos pe teritoriul Federaţiei Ruse, întrucât riscă o pedeapsă penală de până la șase ani.”

Europa Liberă: Există o cifră de 197 de mii de moldoveni, care a fost invocata în relatările din presă cu trimitere la Serviciul Federal pentru Migraţiune (FSM) rus, după asta confirmată pentru postul nostru de radio de Congresul diasporei moldoveneşti din Moscova, în timp ce au autorităţile spun că au cerut clarificări şi au fost informaţi că ar fi vorba despre o cifră de 19,5 mii moldoveni care într-adevăr ar avea anumite probleme de şedere în Rusia şi figurează într-o listă a SFM. Dvs. de ce informaţii dispuneţi?

Anatolie Patraşcu:
„Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Ruse operează doar cu cifre oficiale parvenite de la Serviciul Federal pentru Migraţiune din luna februarie 2013. Serviciul Federal pentru Migraţiune ne-a comunicat următoarele cifre: în anul 2012 pe teritoriul Federaţiei Ruse au intrat 735 de mii de cetăţeni moldoveni, dintre care au fost înregistraţi la evidenţă migraţională aproximativ 500 de mii, cifra exactă este 499,7 mii de cetăţeni. Iar în ceea ce priveşte cifra menţionată anterior vă comunic că, pe data de 23 septembrie 2013, Ambasada a solicitat printr-o notă verbală informaţia despre numărul cetăţenilor moldoveni cărora le-a fost aplicată interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar acum suntem în aşteptarea unui răspuns.”

Europa Liberă: Aveţi vreo informaţia despre schimbarea unor reguli de şedere, sau restricţii mai mari, sau un control mai riguros?

Anatolie Patraşcu:
„Aşa informaţii nu sunt transmise doar Republicii Moldova sau doar cetăţenilor moldoveni. Regulile de şedere sunt valabile pentru toţi străinii care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse. Şi în cazul în care se încalcă regimul de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse, sau sunt aplicate amenzi administrative - două sau mai multe pe parcursul a trei ani de zile, sau în alt termen, în funcţie de categoria încălcării administrative - se aplică interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Aveţi totuşi informaţii că s-ar fi schimbat rigoarea cu care sunt urmărite aceste procese?

Anatolie Patraşcu:
„V-am mai spus. Nu, legislaţia migraţională a Federaţiei Ruse este în continuă modificare.”

Europa Liberă: Despre nişte modificări mai recente ne-aţi putea informa?

Anatolie Patraşcu:
„Conform articolului 26 din Legea cu privire la intrarea şi ieşirea din Federaţia Rusă, deci, sunt mai multe puncte. Deci, în situaţia în care cetăţeanul a fost supus unor amenzi administrative de două sau de trei ori, i se aplică o interdicţie de intrare pe o perioadă de trei ani de zile. Dacă anterior, aflându-se pe teritoriul Federaţiei Ruse, a încălcat regimul de şedere de 90 de zile, deci i se aplică o interdicţie de intrare de până la trei ani de zile ş.a.m.d. Sunt foarte multe. ”

Europa Liberă: Pe de altă parte, reprezentanţi ai Congresului diasporei moldoveneşti ne-au spus că primesc zilnic sute de apeluri din partea cetăţenilor moldoveni care vor să afle situaţia lor, vor să ştie dacă au interdicţie, nu au interdicţie. Dvs. sunteţi apelaţi cu astfel de solicitări?

Anatolie Patraşcu:
„Da, sigur, avem solicitări de la cetăţenii Republicii Moldova, cărora li s-a aplicat interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Solicitările parvin direct de la cetăţeni, sau prin intermediul Ministerului de Externe, prin intermediul Direcţiei Generale Afaceri Consulare. Pentru soluţionarea acestei probleme, sigur că Ambasada apelează la organele competente din Federaţia Rusă.

Dar vreau să menţionez că actualmente se negociază între guvernele Republicii Moldova şi guvernul federaţiei Ruse privind migraţia ilegală, iar acest acord în mod special va oferi cetăţenilor moldoveni posibilitatea de a cunoaşte din timp dacă le-a fost aplicată interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse sau nu. Deci, nu mai este nevoie să vină la frontieră şi să afle că nu poate să intre pe teritoriul Federaţiei Ruse. ”

Europa Liberă: În acest moment anume aşa se întâmplă, sau se poate adresa cetăţeanul undeva, sau intra pe un site, ca să verifice starea lui?

Anatolie Patraşcu:
„Fiecare subiect al Federaţiei Ruse are o subdiviziune a Serviciul Federal Migraţiune, iar subdiviziunile respective au un site special. Pe site-ul respectiv se poate de găsit un compartiment, unde se poate de pus o întrebare, o cerere. Iar cererea respectivă se face în mod electronic, iar răspunsul la această cerere parvine într-un termen de la cinci la 30 de zile.”

Europa Liberă: Deci, un cetăţean care vrea să ştie dacă are interdicţie sau nu, să se adreseze în modul acesta?

Anatolie Patraşcu:
„Da, cea mai uşoară procedură ar fi să se adreseze în format electronic la site-ul oficial al Serviciul Federal Migraţiune din regiunea unde el a încălcat regimul de şedere, sau bănuieşte că a încălcat, unde a avut anterior evidenţa migraţională. ”

Europa Liberă: Am vorbit recent cu doi moldoveni expulzaţi din Soci. Ei au încercat să reintre pe teritoriul Rusiei şi spun că au aflat în acel moment că au interdicţie. Şi au zis că au fost reţinuţi, că au fost duşi în nişte centre de triere. Ştiţi ceva despre asta, câţi moldoveni s-ar afla în acest moment în aceste puncte de triere?

Anatolie Patraşcu:
„Punctele de triere a cetăţenilor străini care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse sunt doar pentru persoanele care nu au documente valabile, care nu se pot întoarce pe teritoriul ţării de origine şi, până la momentul pregătirii actelor de expulzare de pe teritoriul Federaţiei Ruse, ei sunt plasaţi în aceste centre. Până una-alta, noi nu am avut sesizări din partea cetăţenilor că, chipurile, s-ar face anumite abuzuri. Iar pentru ca Ambasada să intervină în asemenea situaţii, este necesară o simplă declaraţie transmisă la Ambasadă şi Ambasada va interveni prompt.

Noi suntem pregătiţi să reacţionăm la toate semnalele cetăţenilor. Iar eu vreau să menţionez că cel mai bun mecanism este ca cetăţenii moldoveni să respecte legislaţia Federaţiei Ruse. Deci, îi îndemn pe toţi cetăţenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse să respecte întocmai legislaţia Federaţiei Ruse. ”

Europa Liberă: Legislaţia este la îndemână, o poate găsi cetăţeanul uşor?

Anatolie Patraşcu:
„Sigur că da. Este foarte simplă. Deci, sfaturi utile pentru cei ce pleacă sunt pe site-ul MAEIE, deci cine doreşte să se informeze cunoaşte şi găseşte foarte multe surse de informare, inclusiv pe site-ul Serviciul Federal al Migraţiunii, inclusiv pe site-ul MAEIE, sfaturi de călătorie care sunt difuzate. Nu este o problemă să cunoşti regulile de bază. Doar cei care vor, acei pot să o facă şi să se legalizeze pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Mai vreau să vin cu un apel către cetăţenii Republicii Moldova, pentru cei cărora li s-a aplicat interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Să nu încerce să intre fraudulos pe teritoriul Federaţiei Ruse întrucât riscă o pedeapsă penală de până la șase ani. Deci această infracţiune este prevăzută de art. 322 al Codului Penal al Federaţie Ruse. Nici într-un caz. Când cineva face apel la ei că haideţi să mergem undeva, că ştiu pe unde se poate trece, să refuze în mod categoric, să se întoarcă acasă şi să încerce să vadă care este motivul interdicţiei de intrare. Deci, nici la graniţa rusească, nici la cea ucraineană să nu facă nici o tentativă de trecere frauduloasă a frontierelor.”
XS
SM
MD
LG