Linkuri accesibilitate

Moldova și punerea în practică a reformelor care apropie ţara de UE


Leonid Litra: „experienţa cu ţările central-europene şi care au aderat în 2004-2007 arată că reforma justiţiei, combaterea corupţiei, sunt procese care durează mulţi ani.”



Despre progresele Moldovei comparate cu alte țări din Parteneriatul Estic, reflectate și într-un studiu publicat astăzi la Chișinău, l-a întrebat Vasile Botnaru pe politologul de la Chișinău Leonid Litra.

Leonid Litra: „Concluzia cea mai importantă este, bineînţeles, că Moldova se află pe primul loc în implementarea reformelor care apropie ţara noastră de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Chiar dacă lumea nu este mulţumită?

Leonid Litra: „Chiar dacă lumea nu este mulţumită. Vreau să vă spun că Moldova are cel mai înalt coeficient de reformare în comparaţie cu celelalte ţări din Parteneriatul Estic, dar aceasta nu înseamnă că Moldova este la un nivel foarte avansat, bineînţeles, pentru că lucrurile se cunosc în comparaţie. Noi vedem această clasă cu şase elevi, toţi învaţă cam aşa şi aşa, chiulesc uneori de la ore, nu prea fac temele pe acasă uneori. Dar care, chiar dacă per total, în ansamblu este un coeficient relativ de implementare, Moldova este elevul cel mai bun.”

Europa Liberă: Deci, e uşor să faci performanţe în comparaţie cu chiulangiii, dar nu ajungi, totuşi, să fii eminent...

Leonid Litra: „Nu pot spune chiar că sunt chiulangii, dar într-adevăr nu poţi să fii eminent. Şi Moldova a arătat că poate face anumite reforme atunci când îşi doreşte acest lucru.”

Europa Liberă: Sau când e constrânsă...

Leonid Litra: „Sau când e constrânsă. Şi în acest moment vedem că anumite reforme, chiar când este constrânsă, nu le poate face. Mă refer, în primul rând, la reforma justiţiei.”

Europa Liberă: Corupţia este boala veşnică a estului. Vedem experienţa Bulgariei, experienţa României. Cât de reale sunt şansele ca Moldova să reuşească? Pentru că aceasta este baremul principal, nu?

Leonid Litra: „Da, este una dintre cele mai importante condiţii pentru toate procesele în care suntem în dialog cu UE. Eu cred că Moldova are şanse să reuşească acest lucru, dar pentru aceasta avem nevoie de câteva elemente care nu pot lipsi. Primul este un acord din partea tuturor forţelor politice ca să se vrea să se lupte cu corupţia.”

Europa Liberă: Asta înseamnând să renunţe la cârdăşii şi mici aranjamente?

Leonid Litra: „Absolut. Lucru pe care, deocamdată, nu-l putem observa. Doi – cred că avem nevoie de combaterea corupţiei la nivel înalt. Observăm, este un proces foarte politizat. Să ne amintim, a fost aşa-numita dosariadă din primăvară, care, iată, nu vedem rezultatele ei. Şi atunci ne întrebăm dacă aceste dosare au fost un mijloc de a constrânge anumiţi factori de a lua anumite decizii.”

Europa Liberă: Sfântul Nicolai din cui, care oricând o să fie arătat...

Leonid Litra: „Cam aşa este. Şi cred că Moldova va fi constrânsă în continuare de a da rezultate privind lupta cu corupţia la nivel înalt, pentru că avem acest angajament în cadrul procesului de liberalizare a regimului de vize cu UE şi există temei pentru ca Comisia Europeană să recomande Consiliului această liberalizare, pentru că Moldova, în linii mari, întruneşte condiţiile care au fost impuse prin acest Plan de acţiuni în 2011.

Deci, în momentul în care s-a liberalizat regimul de vize, nu putem să ne relaxăm, noi avem nevoie de o implementare continuă. Şi vedem că instituţiile care răspund de acest proces sunt, deocamdată, văzute nu neapărat ca fiind potente în ceea ce fac şi nu neapărat ca fiind independente de ceea ce fac. Mă refer şi la Centrul Anticorupţie, şi la Centrul pentru Integritate, şi la alte instrumente şi alte instituţii care ar trebui să fie în linia întâi în combaterea acestui fenomen.”

Europa Liberă: De multe ori auzim că clasa politică în general ar fi mult mai motivată, mă refer la segmentul proeuropean. dacă Uniunea Europeană ar deschide cu certitudine şi foarte clar perspectiva integrării, vezi, doamne, ar fi mult mai motivat Chişinăul şi populaţia ca beneficiar final. Pe de altă parte, alţii spun că dorinţa vizibilă a Uniunii Europene de a trage de urechi Chişinăul îi face un deserviciu. Dorinţa europenilor pare a fi mai mare decât a politicienilor de la Chişinău de a vedea Republica Moldova mai aproape de standardele europene. Cum poţi să faci echilibru, astfel încât să nu alinţi copilul, să nu îi arăţi prea multă dragoste ca să nu şi-o ia în cap?

Leonid Litra: „Eu cred că Republica Moldova deja a trecut prin acest moment în care a fost prea alintată. Şi UE a observat acest lucru, şi-a dat seama, de fapt, de atenţia exagerată uneori, acordată Republicii Moldova. Ne amintim declaraţia din mai, în primul rând, a Uniunii Europene, care a spus clar că Republica Moldova pierde încrederea atunci când face lucruri care nu sunt în acord cu normele şi cutumele europene.”

Europa Liberă: Vă referiţi la faza când nu se puteau înţelege guvernanţii?

Leonid Litra: „Când nu se puteau înţelege şi adoptau tot felul de legi peste noapte ba cu unii, ba cu alţii. Era o atitudine revanşistă. Dar, cred că pentru noi nu ştiu cât e de importantă e perspectiva de aderare. Această perspectivă există. Nimeni nu a anulat-o, nimeni nu a amânat-o. Ea există în Acordul Tratatului Uniunii Europene care spune că toate ţările Uniunii Europene pot deveni membri. Şi cred că pentru noi acesta este cel mai important lucru.”

Europa Liberă: Dar cineva poate ar vrea chiar în termeni calendaristici? De exemplu 2000 şi nu ştiu cât?

Leonid Litra: „Eu cred că acest subiect dispare în momentul în care epuizezi agenda de probleme care sunt în acest moment. Bunăoară, dacă vom avea o justiţie relativ reformată, care va da, bineînţeles, rezultate în câţiva ani, nu imediat. Nimeni, cred că şi Uniunea Europeană nu aşteaptă rezultate, pentru că experienţa cu ţările central-europene şi ţările care au aderat în 2004-2007 arată că reforma justiţiei, combaterea corupţiei, sunt procese care durează mulţi ani. Nu este un proces care poate fi asociat doar cu un mandat de guvernare, să-i spun aşa. Şi cred că Republica Moldova are nevoie de asigurarea continuităţii, pentru că vom avea alegeri în 2014.

Bănuiesc că până în 2014 nu vom reuşi s-o scoatem în capăt cu această reformă şi cu altele, unele dintre ele. Iar pentru aceasta vom avea nevoie ca să avem certitudinea, într-un fel, că după 2014 vom avea un guvern, fie acesta, fie altul, mă rog, voia alegătorului, care îşi va dori să continue acest proces. Pentru că, vă daţi seama, dacă în 2014 începutul lui 2015 vine un guvern care vede altfel priorităţile în Republica Moldova, atunci tot ceea ce s-a făcut până acum este în zadar.”

Europa Liberă: Dar nu o să vină un guvern care să spună că vrem oameni corupţi. Deci, răspunsul dumneavoastră este „Vreţi în Bundesliga? – Faceţi fotbal de calitate.” Acuma mai există un factor de presiune, factorul rusesc. Toată lumea recunoaşte că nu sunt întâmplătoare declaraţiile lui Onişcenko, Rogozin, Putin etc., etc. Dumneavoastră, care urmăriţi îndeaproape efectul unor presiuni similare sau şi mai acerbe, la Kiev ce efect ar putea avea, până la reuniunea de la Vilnius?

Leonid Litra: „Eu am impresia că Ucraina şi Moldova, chiar dacă au aceleaşi aspiraţii, sunt în situaţii diferite. Noi aici nu avem frontieră comună cu Rusia şi aceasta ne salvează mult. Şi datorită Ucrainei, cumva, suntem apăraţi.”

Europa Liberă: Deci, avem Zidul chinezesc al Ucrainei?

Leonid Litra: „Da, dar cred că Ucraina, în pofida faptului că au frontiere comune, au mai multe pârghii de a contrabalansa aceste presiuni. De exemplu, în spaţiul politic ucrainean, atunci când au fost aceste presiuni de ordin comercial în luna august.”

Europa Liberă: Povestea cu „Roshen” şi altele...

Leonid Litra: „Povestea cu „Roshen” şi cu alte companii şi cu blocarea exporturilor ucrainene. În Ucraina, în mediul politic, s-a început a vorbi despre anularea contractului flotei ruseşti, despre anularea tranzitului.”

Europa Liberă: Deci, ac de cojoc există?

Leonid Litra: „Da. Deci, există anumite instrumente care sunt preţioase pentru ruşi şi la care ei nu vor să renunţe, bineînţeles, nu vor să le pună în joc. Deci, acesta ar însemna un joc cu suma zero, dacă ar încerca. Republica Moldova este puţin altfel. Noi, totuşi, nu prea avem cu ce să ripostăm.

Strategia guvernului de la Chişinău este înţeleasă în felul următor: toate presiunile care sunt făcute de Rusia asupra Chişinăului, sunt trecute în dimensiunea tehnică, deliberat, pentru a evita orice confruntare politică. Deci, se încearcă a face exact invers ceea ce făceau georgienii. Acesta e cam ceea ce facem noi şi cred că deocamdată a fost o strategie reuşită, este o strategie reuşită.

Şi vedem că este important să avem ajutorul partenerilor de dezvoltare a Uniunii Europene, vedem reacţia UE cu vinurile, de exemplu, acces nelimitat, fără taxe pentru vinurile moldoveneşti. Nu este o chestie care va influenţa, de facto, prea mult, dar este un semnal important la nivel politic, că Uniunea Europeană vă avea grijă de statele sau va sprijini aceste guverne care sunt cumva marginalizate de Rusia.

Şi acest semnal politic este foarte important pentru noi. Mai mult ca atât, cred că vinurile nu este cel mai grav lucru care se poate întâmpla, chiar având în vedere diferenţele. Dacă până la 2006 exportam în valoare 207 milioane, atunci acum exportăm de cinci ori mai puţin. Respectiv, efectul va fi altul. Dar, cred că cel mai alarmant semnal care a fost făcut de Rusia, este expulzarea migranţilor moldoveni. Am văzut că deja au apărut statistici – 7 mii au fost expulzaţi de la începutul anului.”

Europa Liberă: Dintr-un total potenţial de 190 de mii.

Leonid Litra: „Şi aici Uniunea Europeană nu ne va putea ajuta imediat. Este o problemă mare, având în vedere că pentru multe familii cel care lucrează în Rusia este unica sursă de venit. Din cauza aceasta este o problemă mai mare şi liberalizarea regimului de vize cu UE, să nu ne facem iluzii, nu ne va ajuta să contrabalansăm acest lucru, pentru că nu presupune dreptul de a munci UE. Şi trebuie să fim sinceri, să recunoaştem că Uniunea Europeană trece prin propria criză.”

Europa Liberă: Da. Iar cel care a muncit la şantierul din Moscova nu îşi va găsi acelaşi confort lingvistic, în primul rând, la un şantier din Praga. Ultima întrebare ar viza iarăşi experienţa dumneavoastră de analist şi observator. Cum se întâmplă că oamenii de business din Ucraina vor mai curând în spaţiul european şi nu în spaţiul răsăritean, în „Таможенный Союз”, pe când la Chişinău, fraţii lor, comparabili ca identitate, vorbitori de limbă rusă, au capitaluri agonisite în spaţii răsăritene, nu vor să se mute în Occident?

Leonid Litra: „Există anumite raţionamente pentru acest comportament. Şi, din discuţiile noastre pe care le-am avut, chiar cu oameni de afaceri de nivel mediu din Ucraina, ei spun că pentru noi este important că noi ştim că în Uniunea Europeană există garanţii că nu voi rămâne mâine fără ceea ce am făcut toată viaţa. Deci, factorul stabilităţii, garanţia investiţiilor. Doi – excluderea factorului politic din afaceri. Chiar dacă, şi cunoaştem că unii au agonisit averi anume prin implicarea factorului politic, acum, când stau bine pe picioare, ar vrea ca să intre într-o competiţie, pentru că au puterea. Trei – în Ucraina marii oligarhi sunt pentru Uniunea Europeană, pentru că ei discută cu cei din Kazahstan şi Belarus. Bunăoară, experienţa mediului de afaceri kazah şi cel din Belarus este negativă. Şi am văzut conflicte mai publice, cum este cel din Belarus, cu „Uralkali”, dar sunt şi conflicte necunoscute pentru media, dar foarte importante.

Deci, experienţa acestor două state în „Таможенный Союз” (Uniunea Vamală), este una negativă, care arată că cineva este mai egal decât ceilalţi şi există riscul să-şi piardă afacerea. Pentru că Rusia încearcă să preia mai ales elementele strategice şi aceasta ar însemna în Ucraina – industria metalurgică, industria chimică şi altele, bineînţeles, industria militară şi alte sectoare care sunt extrem de profitabile la acest moment.”

Europa Liberă: Cum explicaţi că acelaşi lucru nu-l înţeleg oamenii de afaceri din anturajul lui Voronin, Şelin, Dodon? Ei speră să funcţioneze altfel? Alte condiţii să aibă în est?

Leonid Litra: „Eu mă îndoiesc în sinceritatea acestor oameni de afaceri. În primul rând pentru că oameni de afaceri care pledează pentru Uniunea Vamală, dar care îşi trimit fii şi fiicele la studii în Marea Britanie şi Germania sunt, uneori, dubioşi. Pentru că este clar în contextul actual că actuala guvernare a exploatat la maxim acest mesaj proeuropean, i-a reuşit. Şi PCRM şi alte forţe care aveau o simpatie faţă de spaţiul estic trebuiau să-şi schimbe macazul şi să încerce să-şi mobilizeze electoratul pe altfel de mesaje. Altfel se pierdeau, erau în umbra actualei guvernări. Dacă admitem, ipotetic, că în 2015 vin comuniştii la putere, eu nu cred că aceştia îşi vor dori integrarea în Uniunea Vamală cu adevărat.”

Europa Liberă: Vor proceda ca şi cu limba rusă – „будем рассматривать необходимость”...

Leonid Litra: „Avem perioada din 2001 până în 2009. În 2001 s-a venit cu un astfel de mesaj. Deci, luna de miere între guvernarea de atunci şi Rusia s-a încheiat foarte repede. Pentru că problema este că Rusia nu ne tratează, deci, paradigma relaţiilor moldo-ruse sunt de natură că nu suntem trataţi încă ca stat independent deplin. Ei încă consideră că pot face multe. Şi într-adevăr pot face multe.

Şi în eventualitatea reîntoarcerii comuniştilor la putere, relaţia cu ei, bineînţeles, va deveni una mai dificilă, dar, cred că direcţia strategică va fi integrarea europeană. Comuniştii înţeleg că ceea ce s-a întâmplat în perioada când au guvernat ei se va repeta eminamente. Unica şansă este să dai totul ca să fii prieten. Vedem chiar situaţia din Ucraina, acest Ianukovici, care era considerat un filorus exemplar în Ucraina, era demonizat foarte mult încă din 2004.”

Europa Liberă: Cel puţin, era antipodul clar al lui...

Leonid Litra: „Iuşcenko. Atunci când a fost în conflict cu Rusia, Ianukovici a demonstrat că îşi poate apăra interesele statului ucrainean. Şi eu cred că orice guvern pe care îl vom avea va încerca să demonstreze acelaşi lucru, pentru că altfel nu va rezista. Eu cred că va exista o presiune dincolo de faptul, mă rog, avem societate civilă mai slabă decât ar trebui să avem, că avem reacţii mai întârziate, că nu avem memorie politică, sunt mulţi factori, dar eu cred că nu poate exista un scenariu când guvernarea ar ceda interesele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Adică nu credeţi că ar putea veni o putere care cu arme şi bagaje se va preda spaţiului rusesc?

Leonid Litra: „Ar fi un kamikadze.”
XS
SM
MD
LG