Linkuri accesibilitate

APCE recomandă continuarea monitorizării R. Moldova, cu menţiunea posibilităţii trecerii în etapa de post-monitorizare


Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a decis, prin vot, aseară târziu, adoptarea unei rezoluţii care recomandă continuarea monitorizării Republicii Moldova cu menţiunea posibilităţii trecerii in etapa de post-monitorizare, în cazul în care reformele impuse de Consiliul Europei vor fi aplicate.

Surse APCE au declarat Europei Libere că orizontul de timp ar putea să nu depăşească 3 ani. Liliana Palihovici, şefa delegației Republicii Moldova la APCE: „Avem o rezoluție care vine cu o condiţie pentru Republica Moldova care ne face si mai rapid sa muncim asupra reformelor: reformei justiției, îmbunătăţirea Codului Electoral şi registrului electronic, condiţii prezente în această rezoluţie. Şi ne bucuram mult că a fost clar spus ca Moldova va trece la post-monitorizare, dacă va face schimbările necesare, va implementa acele amendamente…”

Adunarea Parlamentară a recunoscut progresul înregistrat de Republica Moldova în atingerea standardelor Consiliului Europei, dar atrage atenţia că există încă serioase carenţe care trebuie remediate: reforma justiţiei, reforma sistemului electoral, combaterea corupţiei, etc.

La APCE, deputaţii comunişti de la Chişinău au cerut organizarea unui referendum în Moldova privind drumul pe care ţara vrea să-l urmeze, spre Uniunea Europeană sau Uniunea vamală dominată de Rusia.
XS
SM
MD
LG