Linkuri accesibilitate

Moldova misterioasă


Pentru cetăţenii moldoveni obosiţi de tranziţie misterul autohton şi-a pierdut demult conotaţia obişnuită şi e mai curînd sinonim cu haosul şi mizeria.


Noul slogan, care va promova imaginea turistică a Moldovei în lume, a cam fost luat în derîdere, pe FB, de multă lume. OSPITALITATE-TRADIŢIE-MISTER, acesta e sloganul, iar zeflemeaua cea mai mare a provocat-o cuvîntul MISTER.

De ce? Oare nu este Moldova un tărîm exotic-misterios pentru un occidental care habar nu are de cea mai săracă ţară din Europa? Este, fără doar şi poate. Atîta doar că pentru cetăţenii moldoveni obosiţi de tranziţie misterul autohton şi-a pierdut demult conotaţia obişnuită şi e mai curînd sinonim cu haosul şi mizeria.

Da, există aici suficient mister în viaţa de zi cu zi, dar acesta ni se înfăţişează în chip de efect fără cauză, de aparenţă fără esenţă. Misterul autohton nu poate fi dezlegat, el e etern. Niciodată nu vei afla de ce omul aruncă sticla de bere pe trotuar sau de ce vecinul urlă în dricul nopţii. E inutil să cauţi o explicaţie. Ea pur şi simplu nu există. Lucurile se întîmplă fără vreo motivaţie, ele doar se întîmplă.

Moldova e ţara multor întrebări retorice. Ca să afli, în calitatea ta de umil cetăţean, cine a bucşit cu ţigări de contrabandă TIR-ul care a trecut lejer prin vama moldovenească s-ar putea să ai nevoie de ani-lumină! Acesta e misterul pe care îl luau în derîdere, pe FB, cetăţenii moldoveni, un soi de mister necunoscut pentru străinul care aude prima dată de Moldova.

Iar dacă mă gîndesc mai bine, există aici o problemă mare. Nu că îmi displace foarte tare sloganul cu pricina. La rigoare, el e acceptabil şi ar putea chiar să atragă nişte iubitori de voiajuri de pe alte meridiane. Întrezăresc însă aici o contradicţie care mă nelinişteşte. Noi îi invităm pe turiştii străini să vină în Moldova, să se simtă bine aici, să vadă ospitalitatea şi frumuseţea noastră, dar nu sîntem în stare să îmbunătăţim viaţa atîtor concetăţeani de-ai noştri. Noi simulăm ospitalitatea în raport cu turistul străin, care lasă bani aici, dar mulţi dintre concetăţenii noştri trăiesc ani de zile într-un mediu sufocant, neospitalier.

O societate dezagregată, golită de valori, a cărei tradiţie se reduce la cîntece şi gătit, fără o idee unificatoare, încearcă să-i convingă pe oaspeţii ţării că aici e fieful ospitalităţii, tradiţiei şi misterului. Nu zic că turismul e un lucru rău, dar am impresia că un turist străin s-ar simţi mult mai bine într-o ţară în care cetăţenii acesteia se simt minunat.
XS
SM
MD
LG