Linkuri accesibilitate

Gala studenţilor originari din R. Moldova


Scopul proiectului este nu doar acela de a-i face cunoscuţi pe cei mai buni studenţi din străinătate, dar şi de a atrage atenţia autorităţilor că ar putea valorifica meritele lor.


În perioada 1 octombrie – 1 decembrie, toţi tinerii care îşi fac studiile în afara ţării pot participa la concursul de selectare a celor mai buni studenţi originari din Republica Moldova. Acest proiect este organizat de Asociaţiei studenţilor Moldoveni din Franţa Jeunes Moldaves”, în parteneriat cu Biroul pentru Relaţii cu Diaspora şi Biroul Relaţii Interetnice. Despre iniţiativa de a-i premia pe cei mai buni studenţi şi ce îşi propun organizatorii în afara de a face cunoscute rezultatele academice ale studenţilor, relateazăă, Tamara Grejdeanu:

Concursul care va fi o premieră îşi propune să recunoască capacităţile studenţilor moldoveni din afara ţării. Tinerii ar urma să formeze legături cu cei din ţară, pentru ca de schimbul de competenţe să beneficieze Republica Moldova, spun organizatorii. Întrucât migraţia tinerilor este un proces care nu poate fi stopat deocamdată, crede Doina Guzun, preşedinta Asociaţiei studenţilor moldoveni din Franţa, scopul proiectului este nu doar acela de a-i face cunoscuţi pe cei mai buni studenţi din străinătate, dar şi de a atrage atenţia autorităţilor că ar putea valorifica meritele lor:

„Ne propunem să valorificăm acei tineri care încearcă să realizeze o serie de proiecte pentru Republica Moldova şi pentru asta au nevoie de un anumit mediu de dezvoltare, iar astfel vom atenţiona autorităţile că respectivii există, că vor să se întoarcă în ţară, dar au nevoie de un mediu satisfăcător pentru asta.”

Un potenţial participant la concurs este Eugen Ţiganu care îşi face studiile de masterat la o universitate din Paris. Eugen consideră motivantă iniţiativa şi este de părere că nu doar tinerii de peste hotare au nevoie de recunoaşterea capacităţilor. L-am întrebat în ce condiţii ar reveni tinerii plecaţi acasă:

„Ca tinerii care îşi fac studii peste hotare să revină acasă, trebuie în primul rând o infrastructură dezvoltată în Moldova. Nu vorbesc despre infrastructură, cum ar fi drumurile, dar mai mult o infrastructură la nivel legal ca noi, de exemplu având resurse acumulate aici, să putem investi în Moldova fără ca să ne temem că am putea rămâne fără ele. Până acum nu suntem siguri că la nivel politic Moldova este stabilă.”

Competiţia ,,Excelenţă Academică pentru Republica Moldova” va găzdui toţi tinerii care studiază la o universitate din străinătate sau au absolvit-o în acest an. Dosarul de participare include CV-ul, o scrisoare de motivare şi una de referinţă din partea unui cadru universitar. Doina Guzun spune că premii se vor da pentru cel mai bun student din SUA şi Canada, din Europa de vest, de est şi din restul lumii:

„Se vor acorda premii pentru licenţă, master şi doctorat. Totodată, am făcut o delimitare nu doar geografică dar şi a sistemelor de învăţământ din străinătate , întrucât nu putem compara sistemul anglo-saxon cu cel din est sau cu cel din Statele Unite ale Americii. Şi respectivii vor fi apreciaţi de către un juriu creat din personalităţi din mediul academic, din mediul afacerilor din Republica Moldova.”

Tinerii din echipa de organizatori ai proiectului cred că implicarea socială şi activismul de care dau dovadă peste hotare ar trebui neapărat aplicat şi în ţara de origine. Chiar dacă nu angajarea şi revenirea acasă sunt obiectivele ţintite , Dorin Toma - membru al echipei Biroului Relaţii cu Diaspora - spune că prin astfel de activităţi de susţinere a studenţilor am putea opri exodul de creiere:

„Important este ca după această gală şi pe parcurs să fie create reţele, atât reţele de interes cât şi reţele profesionale. Fie că este vorba despre o reţea dintre un potenţial angajator şi un student de peste hotare sau doar reţele de interes între studenţi dintr-o anumită ţară, noi susţinem această idee. Însă nu facem această gală cu scopul de a-i angaja, scopul este de a-i promova şi de a-i lăsa pe dânşii singuri să aleagă ce vor să facă mai departe.”

Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova va avea loc pe 4 ianuarie 2014. La selectarea participanţilor şi evaluarea dosarelor vor participa atât persoane din mediul academic cât şi din mediul de afaceri al Republicii Moldova, cu care tinerii speră să colaboreze şi în faţa cărora să poată face dovada performanţelor lor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG