Linkuri accesibilitate

Guvernul federal american rămîne închis


Cel puțin 12 republicani din Camera sint de acord sa voteze pentru alocarea de fonduri fără să lege acest act de amînarea programului Obamacare; nu e suficient, dar e un inceput.



Acum ca guvernul federal american este temporar inchis se pune intrebarea cit va dura pina cind democratii si republicanii vor ajunge la un compromis acceptabil. Ce spun analistii? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dupa ce in cursul dupa-amiezii de ieri exista o raza de speranta, intre timp optimismul s-a risipit si lucratorii federali se pregatesc si pentru eventualitatea de a fi fara servici un timp mai indelungat. Cele doua parti, angajate in disputa nu par sa cedeze teren.

Presedintele Obama ii caracterizeaza pe republicanii care au provocat inchiderea guvernului federal, iresponsabili, si o spune in public. Conservatorii care i se opun continua sa ceara aminarea aplicarii programului de asigurari medicale cunoscut sub denumirea de Obamacare. Unii republicani incearca totusi sa diminueze tensiunea, temîndu-se de efectul inchiderii guvernului asupra viitorului lor electoral.

Acesti republicani au oferit sa autorizeze finantarea unor programe guvernamentale populare, intre care parcurile nationale, ajutoarele sociale pentru personal militar si Districtul Columbia-Washington DC-oras administrat de guvernul federal. Dar conducerea democrata a Senatului nu a fost de-acord.

Obama a rostit o alocutiune publica, cerind din nou republicanilor sa finanteze guvernul. El a luat apararea programului Obamacare, care nu este popular in America, dar pe de alta parte o larga majoritate a americanilor considera ca Obamacare nu este un motiv de a provoca inchiderea guvernului.

Problema este ca in acest moment nici una dintre parti nu se simte obligata sa deblocheze situatia. Liderii republicani prefera sa mentina guvernul inchis, decit sa faca concesii in legatura cu programul de asigurari medicale. Si, in conditiile in care populatia ii invinuieste pe republicani pentru inchiderea guvernului, democratii cred ca prelungirea le va oferi un avantaj electoral.

In afara de convorbirea telefonica de duminica, care a durat zece minute, presedintele Obama si presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, nu au mai stat de vorba. Acesta din urma nu s-a intilnit nici cu liderul majoritatii din Senat, democratul Harry Reid. In acest moment, cel putin 12 republicani din Camera sint de-acord sa voteze pentru alocarea de fonduri fara sa lege acest act de aminarea programului Obamacare. Deocamdata nu e suficient, dar e un inceput. Chiar si daca acest sprijin pentru compromis se intareste, cea mai optimista dintre versiunile de alocare ar mentine guvernul in stare de functionare timp de numai doua luni.
XS
SM
MD
LG