Linkuri accesibilitate

România îşi reconfirmă sprijinul pentru integrarea europeană a R. Moldova (22)


Cazul Dan Voiculescu şi justiţia română (22, Hotnews)


Revista 22 preia din sursa Mediafax stirea despre rezultatul intalnirii presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cu presedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman. Zgonea a reafirmat hotararea Romaniei de a sprijini parcursul de integrare europeana al Republicii Moldova si derularea proiectelor comune din domeniul interconectarii energetice. Igor Corman l-a invitat pe seful deputatilor de la Bucuresti la Chisinau, pentru semnarea protocolului de colaborare dintre cele doua tari, informeaza de asemenea aceasta stire, care anunta si organizarea,, in cel mult o luna a unei expozitii de vinuri moldovenesti in Romania, ca semnal pentru intrarea lor in atentia marilor lanturi de distributie.

Presa de la Bucuresti graviteaza insa strans in jurul subiectului Dan Voiculescu condamnat la 5 ani de inchisoare. Evaluarile merg de la satisfactia ca s-a facut dreptate, pana la indoiala ca nu va urma o restauratie in folosul „sistemului ticalosit”, pentru că, de fapt, marile dosare de coruptie soldate cu condamnari vin din trecut, dinainte de instalarea la putere a Uniunii Social-Liberale.

In revista 22, Andrei Cornea si Andreea Pora sunt adeptii ideii ca decizia Tribunalului Bucuresti in cazul Dan Voiculescu semnaleaza o faza noua, de independenta a justitiei. Pora considera ca, indiferent cat va mai dura pana la sentinta definitiva in acest caz, Voiculescu a inteles demult ca e inevitabila. De aceea s-a si inhamat la constructia numita Uniunea Social-Liberala, croind-o pe unicul scop al capturarii justitiei. „Trebuiau eliminați, în primul rând, șefii instituțiilor anti­co­rup­ție (...), de la procuror ge­neral la șefi de secție și de­par­tamente, și înlocuiți cu oameni de încredere”, scrie Andreea Pora care lamureste si furia patronului de la trustul Intact - Antenele - pe pactul de coabitare semnat de premierul social-democrat Victor Ponta cu presedintele Traian Basescu. Documentul cu pricina ar fi reprezentat, practic, inceputul procesului de dezagregare a USL.

Andrei Cornea explica, tot in 22, de ce nu vrea sa-si ascunda satisfactia. „Nu-mi cereți să fac pe ipocritul, așa cum obiș­nu­iesc unii pe la televiziuni, cum că nu-i frumos să te bucuri de nenorocirea altuia.” „Da, mă bucur că insul diabolic care a afundat Ro­mâ­nia în haos politic în ultimii ani va da socoteală.” „Nu-mi cereți să fiu prudent. N-am uitat că Voi­cu­lescu mai are două căi de atac, că există jude­că­tori și judecători, că se mai pot întâmpla multe. Nu-mi reamintiți (...) că în 2015 faptele sale se prescriu.” „Nu-mi cereți să fiu rezonabil. Nu azi, nu mâine, nu săptămâna asta!” „S-a facut dreptate” (a fost un colaj de citate).

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga isi pastreaza scepticismul. El crede ca toti acesti mari condamnati n-ar fi ajuns niciodata la inchisoare daca nu exista, intr-adevar, un Traian Basescu la Cotroceni. Presedintele se apropie insa de incheierea mandatului si „traieste (...) in aceste ultime luni de stat la Cotroceni drama tradarilor, capitularilor si insubordonarii, specifice oricarui final de domnie”, cu toate consecintele ce decurg de aici. Una dintre ele poate fi, spune Tapalaga, chiar cea cu care a amenintat Dan Voiculescu: si anume, ca, oricum, se va intoarce.
XS
SM
MD
LG