Linkuri accesibilitate

Guvernul federal american în impas


46% dintre americani îi învinuiesc pe republicani pentru închiderea guvernului.



Din perspectivă strict tehnică, guvernul federal american nu mai este - cel putin deocamdată - finanțat. Despre semnificațiile evenimentului, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

David Gergen a fost consilier sub patru presedinti, atit democrati cit si republicani. El sustine ca sub presiunea unei factiuni de ultra-conservatori, Washingtonul este pe cale sa faca ceva stupid si anume sa inchida guvernul federal. De la comentariul lui Gergen incoace, acest „ceva” s-a intimplat, cel putin deocamdata. Gergen explica ca inchiderea guvernului federal intrerupe servicii publice pentru femei si copii nevoiasi, lasa fara venit sute de mii de lucratori la stat, subrezeste increderea publica si provoaca o stare de neliniste pe pietele financiare. Si inca o data scrie Gergen „lumea isi pune intrebari cu privire la capacitatea noastra de a conduce”.

Dar - explica analistul - toate acestea palesc prin comparatie cu urmatoarea furtuna politica, in urma careia exista riscul ca Statele Unite sa fie lasate in incapacitate de plata, daca nu se ridica plafonul datoriei publice. La acel moment - se arata in comentariu - nu doar cetatenii pun presiune asupra politicienilor, ci si firmele economice, care-si vad viitorul periclitat si, de aceea, de obicei, politicienii cedeaza si gasesc o solutie.

Republicanii - crede Gergen - au facut o mutare gresita, fortind mina presedintelui acum. Patruzeci si sase la suta dintre americani ii invinuiesc pe republicani pentru inchiderea guvernului si doar 36% pe Obama. Lideri republicani moderati stiu ca daca partidul e invinuit atunci sansele sale de a recistiga Senatul, anul viitor si presedintia peste trei ani se diminueaza considerabil.

Acesti lideri vor incerca sa ajunga la un compromis, chiar si acum cind impasul este evident. Gergen crede ca sub presiune va fi si Obama, a carui retorica si atitudine nu incurajeaza gasirea unei solutii. El crede totusi ca republicani au ales o batalie gresita, pentru ca Obamacare, programul pe care nu vor sa-l autorizeze nu justifica inchiderea guvernului.

David Gergen este de parere ca inchiderea guvernului ii ofera lui Obama ocazia sa conduca tara asa cum lumea astepta, sa-i mobilizeze pe liderii din Congres si sa-i faca sa discute pina cind se inteleg. El crede ca presedintele este indreptatit sa nu faca concesii in privinta programului Obamacare, care a fost dezbatut in alegerile trecute castigate de Obama, si trebuie sa puna conditia ca tara sa nu fie lasata in incapacitate de plata. Dar dupa aceste conditii, celelalte aspecte trebuesc sa ramina deschise negocierilor.
XS
SM
MD
LG