Linkuri accesibilitate

Strategia de mediu a Moldovei. Cine o va pune în practică?


Campanie de curăţare a râului Bâc
Campanie de curăţare a râului Bâc

„Avem autoritatea publică centrală de mediu care elaborează politici, strategii, legi, regulamente, dar nu-i avem pe cei care trebuie să le implementeze”


Ministrul mediului, Gheorghe Șalaru, a ținut astăzi o conferință de presă pe tema unei strategii guvernamentale de protecție a mediului în următorul deceniu. A fost de față și relatează Tamara Grejdeanu.

Proiectul strategiei de mediu care ar urma, printre altele, să formeze un sistem eficient de gestionare a resurselor naturale, a deşeurilor şi să menţină un mediu natural sănătos mizează pe două componente. Prima ar ţine de administrarea domeniului iar a doua de valorificarea principiilor economiei verzi, spune ministrul mediului, Gheorghe Şalaru. Reforma în domeniul mediului, crede ministrul, ar trebui să înceapă prin delimitarea clară a structurilor care pun în practici politici şi celor care ar trebui să urmărească respectarea legislaţiei din domeniu:

Gheorghe Şalaru
Gheorghe Şalaru
„Strategia presupune crearea agenţiilor de mediu, trei agenţii de mediu, la centru, nord şi sud, ceea ce astăzi nu avem. Avem autoritatea publică centrală de mediu care elaborează politici, strategii, legi, regulamente, dar nu-i avem pe cei care trebuie să le implementeze sau să promoveze implementarea lor. La nivel de regiune, la nivel de raion, la nivel de primărie, cu părere de rău nu avem nici o persoană angajată care să fie preocupat de protecţia mediului.”

În ultimii trei ani, volumul investiţiilor pe segmentul de mediu a crescut semnificativ,dar nu suficient pentru a îmbunătăţi serviciile de aprovizionare cu apă şi canalizare, mai spune ministrul.

La elaborarea strategiei de mediu care a început încă în 2011 au luat parte şi exponenţi ai societăţii civile, experţi în domeniu. Unii susţin că veriga puternică a strategiei ar trebui să fie resursele umane, întrucât ar fi lipsă de specialişti care să gestioneze eficient banii. Şi Iuliana Cantaragiu, specialistă de la Centrul Naţional de Mediu este de părere că reuşita strategiei depinde în mare parte de capitalul uman care va implicat în activitate:

În apropierea pieţei centrale din Stăşeni
În apropierea pieţei centrale din Stăşeni
„Ar fi, în ce măsură ministerul ar avea capacităţi să implementeze strategia asta, fiindcă, urmare a implementării strategiei, se presupun foarte multe reforme în sistemul de mediu, reformele instituţiilor subordonate. Strategia este foarte complexă, este bună dar să vedem care va fi capacitatea ministerului ulterior să o implementeze, mai mult ca atât, dacă va exista coerenţă.”

Strategia prevede reabilitarea sistemelor de prevenire a inundaţiilor dar şi evaluarea riscurilor de secetă. Ministrul Gheorghe Şalaru este de părere că schimbările de mediu trebuie analizate având în vedere perspectiva de utilizare a surselor de energie regenerabilă.

Totodată, proiectul include şi componenta de gestionare a deşeurilor. Gheorghe Şalaru explică care este viziunea autorilor în acest sens:

Piaţa centrală de la Străşeni
Piaţa centrală de la Străşeni
„Referitor la managementul deşeurilor, ar trebui să avem cel puţin două staţii de prelucrare a deşeurilor mecanico-biologice, asta înseamnă că tot ce nu poate să fie recuperat se va trece printr-o staţie de fărâmiţare care ne-ar fi dat tot ce înseamnă organic şi tot ce poate fi compostat şi transformat în îngrăşăminte organice să fie dat la o parte, iar ceea ce nu se va putea de utilizat va merge la depozite. Vom avea conform strategiei cel puţin opt depozite pe întreaga ţară.”

Specialiştii din domeniu mai spun că rezolvarea problemelor de mediu depinde de informarea şi implicarea cetăţenilor. Ecologiştii propun deschiderea mai multor, aşa-numite centre Aarhus, de felul celor care există la Glodeni, Cimişlia şi Chişinău şi care au în vizor informarea şi sensibilizarea publicului pentru îmbunătăţirea stării ecologice din localităţile lor.

Până a trece prin cabinetul de miniştri, proiectul strategiei de mediu este propus spre discuţii opiniei publice şi spre consultare ministerelor vizate, cum ar fi cel al Finanţelor, de care depinde aprobarea volumului de cheltuieli.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG