Linkuri accesibilitate

Revoluţia de catifea iniţiată de Partidul Comuniştilor e una „de stomac”


Asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE îl aduce pe Vladimir Putin la un capăt de ţară (Jurnal de Chișinău)




Editorialistul Constantin Tănase scrie în „Timpul” despre incidentul în care, aşa cum a declarat ministrul de Interne, cinci deputaţi comunişti au venit în locuinţa unui deţinător de armament au încercat sub acoperirea imunităţii parlamentare să influenţeze mersul anchetei şi acţiunile poliţiei. „În mod normal, conform legii, adică, celor cinci deputați PCRM, urmau să li se pună „brățările” la mâini. Nu s-a întâmplat asta și nici nu se va întâmpla. Știți de ce? Fiindcă cei care trebuie „să încuviințeze” arestarea lor fac parte din aceeași „grupare”, numită parlament... Aflată sub înalta protecție a Constituției!”, conchide Constantin Tănase.

Marin Basarab de la „Timpul” numeşte revoluţia de catifea iniţiată de Partidul Comuniştilor una „de stomac”. Pentru că, explică autorul, revoluționarii nu vor libertate, egalitate și fraternitate. Ei vor doar să revină la treuca puterii. Văzând că guvernarea se îngrașă, opoziția a prins la poftă și a decis să-și mai pună un strat de grăsime pe burtică, printr-o revoluție. Jocul de-a îngrășatu' continuă de ani buni în Moldova. Straturile de grăsime cresc stabil pe burțile politicienilor, iar numărul de locuitori scade stabil din an în an, constată Marin Basarab.

Scriitorul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” crede că decizia de miercuri a Comisiei Europene de a permite accesul nelimitat și fără taxe pentru vinurile moldovenești pe piața UE demonstrează că Bruxelles ia în serios amenințările Moscovei la adresa Republicii Moldova. E similară, e de părere Nicolae Negru, cu decizia de a pune în aplicare, imediat după semnarea la Vilnius, a acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Ucraina, pentru a proteja vecina noastră de est de diversiunile economice al Rusiei.


Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” constată că asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE îl aduce pe preşedintele rus, Vladimir Putin la un capăt de ţară. Anume el este ultimul preşedinte rus care pierde definitiv ceea ce a fost cândva Rusia Kieveană fără de care Moscova, n-are nicio şansă să-şi satisfacă vreodată poftele imperiale. Nici Gorbaciov n-a vrut să distrugă URSS. Din contra. El şi-a dorit doar s-o perfecţioneze. Şi Putin şi-a propus să refacă „Rusia mare” de odinioară, nu s-o îngroape. Ceea ce-i leagă pe cei doi politicieni e că ambii până la urmă au clacat lamentabil, obţinând un rezultat exact invers celui scontat.

Săptămânalul „Ziarul Naţional” scrie că după ce Guvernul a decis să dea în concesiune pentru 49 de ani Aeroportul Internațional Chișinău, și autoritățile raionale le urmează exemplul. Consilierii din Cahul caută investitori pentru Aeroportul din sudul țării și sunt gata să-și vândă cele 49 % din acțiuni care le aparţin. Potrivit unui raport în sectorul aerian, efectuat anul trecut de Banca Mondială în comun cu Guvernul R. Moldova, pentru a moderniza totalmente Aeroportul Internațional Cahul ar fi nevoie de investiții de cel puțin 36 de milioane de euro. Cel mai mult s-ar cheltui pentru amenajarea terminalului de pasageri și a pistei de decolare.

„Ziarul Naţional” mai notează că cererea liderului Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, către fostul șef al „Moldsilva”, Ion Lupu, de a rezilia toate contractele de arendă a pădurii cu firma „Biotex-Com”, despre care Vladimir Voronin a recunoscut public că îi aparține familiei sale, a rămas nesoluționată. Statul nu a putut să-și întoarcă niciun metru pătrat din cele aproape 700 de hectare de pădure închiriate pentru jumătate de veac înainte de companie, la un preț derizoriu. Mai mult, în timp ce fostul președinte interimar al republicii Mihai Ghimpu plimba presa cu elicopterul deasupra pădurilor arendate de Oleg Voronin, fiul fostului șef al statului continua să încheie contracte de arendă cu Agenția „Moldsilva” și să păgubească statul de sute de mii de lei.

Cotidianul „Adevărul” observă că jumătate din instituţiile preuniversitare din ţară n-au un specialist medical de ani de zile. Asistenţii medicali sunt obligaţi să acorde primul ajutor, să alcătuiască şi să supravegheze pregătirea meniului cantinei şi să le dea o primă diagnoză elevilor, trimiţându-i apoi la medicul de familie. Deşi pe umerii lor stă o mare responsabilitate pentru sănătatea elevilor, ei sunt consideraţi şi salariaţi ca personal tehnic, de rând cu femeile de serviciu. Mai mult, aceşti specialişti se află în subordinea Ministerului Educaţiei, şi nu a Ministerului Sănătăţii. Asistentele se plâng de salarii mizere, de câteva sute de lei, care rezultă din calificarea lor de personal tehnic.
XS
SM
MD
LG