Linkuri accesibilitate

„Repetăm cererea noastră de ani de zile pentru retragerea forțelor ruse şi a munițiilor din Moldova”


Discursul premierului Republicii Moldova la Adunarea generală a Națiunilor Unite de la New York.



În discursul sau, şeful guvernului moldovean a vorbit despre priorităţile politice ale guvernului de la Chisinau atit in ceea ce priveste politica internă cit si cea externa.

Iurie Leancă a repetat ca obiectivul central al politicii externe moldovene este integrarea europeana, vazută ca unicul drum catre democratie, prosperitate si respectarea drepturilor omului.

ÎIn ceea ce priveste situatia din regiunea transnistreana, premierul Leancă a spus ca existența acestui conflict „opreste dezvoltarea ţării” şi a repetat nevoia gasirii unei solutii politice.

Moldova crede in dialog şi şi-a concentrat eforturile pe cladirea increderii intre cele doua maluri ale Nistrului, a spus șeful guvernului moldovean, spunînd din nou că țara sa e deschisa găsirii unui compromis rezonabil pentru statutul special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, intr-un spaţiu unic constituţional, economic si de apărare.

Şeful guvernului moldovean a repetat că Moldova doreste ca partea transnistreana sa discute chestiunile politice si de securitate şi ca este nevoie de schimbarea misiunii de pacificatori dintr-una militara într-una civila si internaţionala.

„Repetam cererea noastră de ani de zile pentru retragerea forțelor ruse şi a munițiilor din Moldova, potrivit angajamentlor internaţionale asumate”, a mai spus Iurie Leancă de la tribuna Natiunilor Unite.
XS
SM
MD
LG